Έτοιμη να εμφανιστεί στο δικαστήριο παρά τη ψυχοφθόρα διαδικασία με την οποία γνωρίζει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη, δηλώνει η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η κοπέλα που στις 20 Μαΐου του 2020 δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι στην Καλλιθέα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό, δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η δίκη,  στην υπόθεση αυτή υπάρχει συνεργός που κυκλοφορεί ελεύθερος!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ίδιο επανέλαβε και ο δικηγόρος της Απόστολος Λύτρας τονίζοντας ότι αυτός είναι ο άνθρωπος που της προμήθευσε το βιτριόλι.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η υγεία της Ιωάννας δεν είναι καλή και κατά την διάρκεια του καλοκαιρού όλο το καλοκαίρι βρισκόταν σε μια άτυπη φυλακή προκειμένου να προστατευθεί.

Πρόσθεσε ακόμα ότι στο δικαστήριο θα προσέλθουν και οι γιατροί της Ιωάννας όπου θα καταθέσουν ότι η ποσότητα από το βιτριόλι ήταν ικανή να σκοτώσει το θύμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 15 Σεπτεμβρίου η δίκη – Το «σχέδιο» της κατηγορουμένης

Η 36χρονη κατηγορούμενη, σύμφωνα με το υπ’αριθμ 1510/2021 βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Αθηνών παραπέμπεται να δικαστεί στο ΜΟΔ Αθηνών για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, και όχι αυτό της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, όπως είχε διατυπώσει η δίκη της πλευρά.

Τόσο το δικαστικό συμβούλιο, όσο και ο εισαγγελέας Γιώργος Νούλης περιέγραψε στην 12 σελίδων πρόταση του, την οποία αποκάλυψε το Newsbomb.gr την «αμετακίνητη βούληση φόνευσης της αντιζήλου της», τον ανθρωποκτόνο δόλο» και «την κατάστρωση λεπτομερούς εγκληματικού σχεδίου».

Σε περίπου 2.000 λέξεις ο εισαγγελέας περιγράφει λεπτομερώς το σχέδιο της κατηγορουμένης να αφαιρέσει τη ζωή της 35χρονης Ιωάννας που δέχθηκε την επίθεση τον Μάιο του 2020, αλλά και την γνωριμία των δύο γυναικών, την κοινή καταγωγή τους και τον άνδρα, η διεκδίκηση του οποίου έγινε εμμονή στην κατηγορουμένη και την οδήγησε στο έγκλημα.

«Η καταγωγή τους ήταν από γειτονικά χωριά, υπήρχε δε μεταξύ τους απλή γνωριμία από τα μαθητικά τους χρόνια λόγω φοίτησης στο ίδιο σχολείο. Δεν διατηρούσαν κοινωνικές επαφές, είχαν δε ως κοινό σύνδεσμο τη φιλία [και κουμπαριά] της αδελφής της κατηγορουμένης με την εξαδέλφη του θύματος. Η κατηγορουμένη διατηρούσε από το έτος 2018 γνωριμία και ελεύθερη – περιστασιακή ερωτική σχέση με το 40χρονο (…), που είχε παράλληλα επαφές -τουλάχιστον διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης- με το θύμα. Μάλιστα, η κατηγορουμένη ζήτησε επ’ αυτού εξηγήσεις μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος από το θύμα» εξηγεί ο εισαγγελέας.

Ο κ. Νούλης τοποθετεί το σημείο «μηδέν» της υπόθεσης στις αρχές του 2020, όταν η 36χρονη θεώρησε «υπεύθυνη για την ατυχή εξέλιξη προσωπικής της σχέσης» την 35χρονη Ιωάννα.

«Έκτοτε δε άρχισε να απεργάζεται σχέδιο εξόντωσης αυτής, τις κινήσεις της οποίας έθεσε υπό παρακολούθηση. Μάλιστα, κατελήφθη τέσσερις φορές – κατά το χρονικό διάστημα από 22-01-2020 έως τις αρχές Φεβρουάριου του ίδιου έτους – από γείτονες του θύματος στο Μοσχάτο, να περιφέρεται πλησίον της οικίας της με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της και να κατοπτεύει τους γύρωθεν χώρους. Την 27-01-2020 μαζί της έφερε και πλαστικό αντικείμενο που έμοιαζε «σαν νοσοκομειακός ορός»» αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση.

Κατά τον εισαγγελέα, όσο περνούσε ο καιρός, το μένος της κατηγορουμένης κατά της Ιωάννας μεγεθυνόταν και την ώθησε στην οριστική απόφαση εξολόθρευσης της. «Μετά δε συστηματική παρακολούθηση κατάφερε να εντοπίσει τα ωράρια μετακινήσεων και τον τόπο εργασίας της στην Καλλιθέα Αττικής, μεταβείσα επανειλημμένως εκεί. Μάλιστα, την 18-05-20 επισκέφθηκε συγκεκριμένο κατάστημα πώλησης φυτών και φυτοφαρμάκων στην Καλλιθέα και ζήτησε να προμηθευτεί θειικό οξύ» περιγράφει ο εισαγγελέας και συμπληρώνει ότι η κατηγορουμένη είχε αρχικά επιλέξει ως ημέρα επίθεσης την 19η Μαΐου 2020.

Την βεβαιότητά σχετικά με το θανατηφόρο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να επιφέρει η επίθεση αυτή στην Ιωάννα, είδε και το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο σημειώνοντας ότι «από την πλήξη της με το εξαιρετικά επικίνδυνο ως άνω καυστικό υγρό, ενόψει της ποσότητας που δέχθηκε και της πυκνότητας της σύστασης του η παθούσα θα μπορούσε να έχει καταλήξει συνεπεία της σοβαρής έκθεσής της στη διαβρωτική των ιστών δράση του.(…) Τα εγκαύματα που υπέστη το θύμα ήταν βαρύτατα, ενώ λόγω της έκλυσης ατμών κατά την επαφή του θειικού οξέος με το δέρμα [εξωθερμική αντίδραση] υπήρξε σοβαρότατη πιθανότητα η παθούσα να εισπνεύσει τους παραχθέντες ατμούς από τη μύτη ή το στόμα, με άμεσο κίνδυνο ζωής της λόγω καταστροφής των πνευμόνων. Το αυτό επίσης και στην περίπτωση κατάποσης του, λόγω θανατηφόρας διάβρωσης του οισοφάγου ή των μεγάλων αγγείων του τραχήλου, εξαιτίας της εις βάθος δράσης του οξέος και της εσωτερικής αιμορραγίας που προκαλεί».

Πέντε βασικά σημεία εντοπίζει ο εισαγγελικός λειτουργός, τα οποία κατατείνουν στο ότι το αδίκημα για οποίο πρέπει να παραπεμφθεί η κατηγορουμένη είναι αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας, και όχι αυτό της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, που επικαλείται η 36χρονη. Ο ανθρωποκτόνος δόλος -κατά τον εισαγγελέα- συνάγεται : α] από το μέσο της επίθεσης, ήτοι καυστική χημική ουσία μεγάλης επικινδυνότητας β] από τη σοβαρή ποσότητα αυτής που έριψε κατά της παθούσας και την μεγάλη πυκνότητα της σύστασής της, που την καθιστούσε επαρκή για τη θανάτωση της τελευταίας σε περίπτωση κατάποσης ή εισπνοής της γ] από την εγγύτητα και την ορμή της εκδήλωσης της επίθεσής της δ] από τα ζωτικά σημεία του σώματος του θύματος στα οποίο το έπληξε (στοματική κοιλότητα, αναπνευστικές οδοί, οφθαλμοί, πρόσωπο) και ε] από την τελικώς επελθούσα βλάβη σε καίρια όργανα αυτού.Μάλιστα, από τη συμπεριφορά της κατηγορουμένης συνάγεται και το στοιχείο της ήρεμης ψυχικής κατάστασης στην οποία τελούσε κατά την επίθεση σε βάρος του θύματος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Νούλης, αυτό γίνεται εμφανές «από τη μεθοδική εξύφανση και την υπολογισμένη εκτέλεση του όλου εγκληματικού της σχεδίου αλλά και των κινήτρων εκδήλωσής του (εχθροπάθεια και εκδικητική διάθεση λόγω προφανούς ερωτικής αντιζηλίας)».

Παρά τον ισχυρισμό της κατά την συμπληρωματική της απολογία ότι σκοπός της ήταν μόνον η πρόκληση σωματικών βλαβών στην παθούσα και όχι η φόνευσή της, «ο ισχυρισμός της αυτός είναι παντελώς αβάσιμος και έωλος, καθόσον τα στοιχεία θεμελίωσης του ανθρωποκτόνου δόλου της επιφέρουν την ανενδοίαστη κατάρριψη του».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης