Μια ασυνήθιστη για Μάιο καιρική κατάσταση αναμένουμε από αύριο Παρασκευή έως και τη Δευτέρα 18/5 στη χώρα μας με τη θερμοκρασία να φτάνει ακόμα και 15 βαθμούς πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

Το έντονο αυτό κύμα ζέστης θα το προκαλέσει η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από τη Βόρεια Αφρική προς την περιοχή μας, η οποία θα ξεκινήσει να μας επηρεάζει σημαντικά από την Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μέγιστες θερμοκρασίες έως και τη Δευτέρα θα αγγίξουν στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας τους 38 με 40 βαθμούς, ενώ δεν αποκλείεται τοπικά να δούμε τιμές 40+.

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται στην ανατολική Μεσόγειο κατά το 2ο δεκαήμερο του Μαΐου. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η πρόγνωση της κίνησης των αερίων μαζών σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων έως και τη Δευτέρα 18/5. Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι θερμές και με γαλάζιες οι ψυχρές αέριες μάζες. Όπως φαίνεται, οι θερμές αέριες μάζες θα παραμείνουν στη χώρα μας έως και τη Δευτέρα, οπότε και θα αρχίσουν να κινούνται ανατολικά.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μπορείτε να δείτε στον χάρτη που ακολουθεί, στη χώρα μας η απόκλιση από τη μέση τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου και θα είναι η μεγαλύτερη που θα καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη τις επόμενες ημέρες. Οι θερμοκρασίες που αναμένονται στη χώρα το Σαββατοκύριακο 16-17/5 προβλέπεται να φτάσουν κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σταδιακή πτώση προβλέπεται από τη Δευτέρα 18/5 και κυρίως την Τρίτη 19/5.

Ηλιοφάνεια και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για σήμερα Πέμπτη. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 και τοπικά στο Αιγαίο τα 6 μποφόρ.

Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Η θερμοκρασία στη Μακεδονία και στη Θράκη θα κυμανθεί από 11 έως 31 βαθμούς, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 14 έως 33, στα νότια ηπειρωτικά από 16 έως 34, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 27, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από 15 έως 33, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 12 έως 27 και στην Κρήτη από 16 έως 32.

Οι άνεμοι στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, σταδιακά όμως θα γίνουν μεταβαλλόμενοι 2 έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με αραιές μονό νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι ίδιας έντασης. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με αραιές μονό νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και το απόγευμα θα γίνουν νότιοι έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 18 έως 27 βαθμούς.

Για την Παρασκευή προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα φτάνοντας μέχρι τους 37 με 40 βαθμούς στις ανατολικές και νότιες κυρίως ηπειρωτικές περιοχές.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, το Σαββατοκύριακο (16 και 17.5.2020) ο καιρός θα διατηρηθεί καλός. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί στις περισσότερες περιοχές στους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου και στα ανατολικά και νότια κυρίως ηπειρωτικά θα φτάσει τους 38 και τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Τονίζεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες αφορούν ηπειρωτικές και όχι παραθαλάσσιες περιοχές, εξαιτίας των κρύων ακόμη θαλασσών.

Στους παρακάτω χάρτες παρουσιάζονται οι θερμοκρασίες που αναμένουμε στη χώρα μας το μεσημέρι της Παρασκευής, του Σαββάτου, της Κυριακής και της Δευτέρας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία που επικαλείται το k24.net.

Από την Τρίτη (19/5) η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, αλλά θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ ο καιρός θα διατηρηθεί καλός.

Την Τετάρτη (20/5) αναμένεται πάλι καλοκαιρία στη χώρα, με περαιτέρω πτώση του υδραργύρου και θα δροσίσει, ενώ είναι πολύ πιθανό από την Πέμπτη (21/5) η αστάθεια της ατμόσφαιρας να αυξηθεί και να μπούμε σε μία περίοδο καταιγίδων (storm season) με χαλάζι, που συνηθίζονται για την εποχή. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση.

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Hellenicweather, k24.net.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης