Κατασκοπεία στη Ρόδο: Η κατάθεση του ναυτικού «καίει» τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2020, 16:11
Κατασκοπεία στη Ρόδο: Η κατάθεση του ναυτικού «καίει» τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου

Την προσεχή Δευτέρα το πρωί θα περάσει την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου για να απολογηθεί ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου ο οποίος κατηγορείται, μαζί με τον 52χρονο μάγειρα για κατασκοπεία. Και οι δύο συνελήφθησαν χθες σε Ρόδο και Ροδόπη αντίστοιχα, μετά τα εντάλματα που εκδόθηκαν από την ανακρίτρια Ρόδου, σε βάρος τους.

Σε βάρος των δύο Ελλήνων μουσουλμάνων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τρία αδικήματα, ενώ κρατούνται, ο 35χρονος μέχρι την απολογία του στις 21 Δεκεμβρίου και ο 52χρονος έως ότου μεταφερθεί στο νησί προκειμένου και αυτός με τη σειρά του να δώσει εξηγήσεις στην ανακρίτρια Ρόδου, για τα όσα του καταλογίζονται.

Η κατάθεση και η σύλληψη

Όπως είναι γνωστό,  η υπόθεση αποκαλύφθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας (Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020), από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη σημαντική συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, ωστόσο οι δύο άνδρες είχαν «κλειδωθεί» στο στόχαστρο των αστυνομικών και παρακολουθούνταν διακριτικά από το τέλος του καλοκαιριού. Οι αστυνομικοί ήθελαν – σύμφωνα με πληροφορίες- προτού αποκαλυφθούν να έχουν «δέσει» καλά την υπόθεση, όπως και έγινε.

Στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας που τηρείται από τους αστυνομικούς ο 52χρονος μάγειρας έδωσε κατάθεση με την προσαγωγή του στην υπηρεσία, ωστόσο ο 35χρονος γραμματέας ζήτησε προθεσμία.
Έτσι χθες το πρωί, μετέβη στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου όπου και κατέθεσε γραπτώς τις θέσεις του για την υπόθεση. Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία, οι αστυνομικοί οι οποίοι ήδη είχαν στα χέρια τους το ένταλμα σύλληψης, κίνησαν τη σχετική διαδικασία για τον 35χρονο ο οποίος και λίγη ώρα αργότερα μεταφέρθηκε στα δικαστήρια της Ρόδου όπου ζήτησε και πήρε προθεσμία για τη Δευτέρα το πρωί για να απολογηθεί. Μέχρι τότε συνεχίζεται η κράτησή του.

Αρνείται τις κατηγορίες

Αν και ο 52χρονος μάγειρας προανακριτικά τουλάχιστον, έχει παραδεχτεί και έχει αναφέρει αναλυτικά τις πράξεις τους, εντούτοις ο 35χρονος γραμματέας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», αρνείται τα πάντα.
Στις γραπτές εξηγήσεις που έδωσε χθες στην αστυνομία, ο 35χρονος φέρεται να παραδέχεται ότι γνωρίζει τον 52χρονο συγκατηγορούμενό του, ωστόσο δηλώνει πλήρης άρνηση για φωτογραφίες, πληροφορίες και ηχογραφημένες συνομιλίες που φέρεται να ελάμβανε από τον μάγειρα.
Άλλωστε, βάσει των ίδιων πληροφοριών, την ίδια στάση αναμένεται να κρατήσει και τη Δευτέρα απολογούμενος στην ανακρίτρια Ρόδου.
Υπενθυμίζεται πάντως πως ο 52χρονος ενώπιον των αστυνομικών όπου έδωσε κατάθεση φέρεται να έχει ομολογήσει τις πράξεις του, ότι δηλαδή φωτογράφιζε, και συγκέντρωνε πληροφορίες που αφορούσαν τα ελληνικά πολεμικά πλοία, στρατιωτικούς αλλά και επισκέψεις επισήμων στο Καστελλόριζο, τις  οποίες στη συνέχεια έδινε στον 35χρονο υπάλληλο της προξενικής αρχής.

«Μου είπε να καταγράφω τις κινήσεις του στρατού, τον αριθμό των πλοίων και τα πλοία που είναι στο λιμάνι και αν υπάρχουν ελικόπτερα πάνω σε αυτά. Δεν μιλούσαμε στο τηλέφωνο, συναντιόμασταν κάθε φορά που είχα ρεπό στο Ενυδρείο σε διάφορα καφέ. Για να κλείνουμε τα ραντεβού, μιλούσαμε στο What’s app και σε άλλες εφαρμογές» φέρεται να ανέφερε στους αστυνομικούς ο 52χρονος και πρόσθεσε: «Λόγω του ότι ήμουν μάγειρας και μπορούσα να κυκλοφορώ ελεύθερα μέσα στο πλοίο, η δεύτερη αποστολή που μου ανέθεσε ήταν να πλησιάζω παρέες στρατιωτικών και να ακούω τι λένε. Μάλιστα μπορούσε σε κάποιους να πιάνω κουβέντα και δήθεν από περιέργεια να ρωτούσα διάφορα στοιχεία και στη συνέχεια να τα κατέγραφα όλα στο κινητό μου και να κράταγα σημειώσεις. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο επειδή έχει φθηνό εισιτήριο, οι στρατιωτικοί το χρησιμοποιούσαν πάρα πολύ».

Οι διώξεις και η σύλληψη στη Ροδόπη

Συνολικά τρεις κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε βάρος του 35χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και του 52χρονου μάγειρα, οι οποίες είναι οι εξής:
- Υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού
- Παραβίαση μυστικών της πολιτείας
- Κατασκοπεία.
Με αυτές έχουν εκδοθεί τα εντάλματα σύλληψης από την ανακρίτρια Ρόδου βάσει των οποίων και έγιναν χθες οι συλλήψεις των δύο εμπλεκομένων.

Ειδικότερα, ο 52χρονος μάγειρας μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση αυτή, απολύθηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία στην οποία εργαζόταν και μετέβη στη Ροδόπη. Εκεί χθες λίγο πριν από το μεσημέρι εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Κομοτηνής, συνελήφθη και κρατείται προκειμένου να μεταφερθεί στο νησί της Ρόδου για να γίνει η προβλεπόμενη διαδικασία σε βάρος του, δηλαδή να απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου.

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες από όλες τις υπηρεσίες

Στο μεταξύ, αν και η δικογραφία της υπόθεσης έχει μεταφερθεί στο Δικαστικό Μέγαρο της Ρόδου, εντούτοις η διερεύνησή της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όχι μόνο από την αστυνομία η οποία έχει στη διάθεσή της και ελέγχει όλα τα «ευρήματα» από την «έφοδο» που πραγματοποίησε, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στις 11 Δεκεμβρίου 2020 στους χώρους διαμονής των δύο εμπλεκομένων από όπου και κατασχέθηκαν 8 υπολογιστές, τα 6 USB και τα 4 κινητά τηλέφωνα. Όλα τα παραπάνω αντικείμενα βρίσκονται ήδη στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να γίνει ανάκτηση των δεδομένων τους.

Αντίστοιχη έρευνα όμως διενεργείται και σε ό,τι αφορά στοιχεία που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν νέα δεδομένα για τη δράση των εμπλεκομένων και σε άλλα νησιά του νομού μας, όπως Κω ή Νίσυρο όπου πραγματοποιούσε ταξίδια το πλοίο στο οποίο εργαζόταν ο 52χρονος μάγειρας ή ακόμη και για το αν πρόκειται για ένα ευρύτερο δίκτυο κατασκοπείας ή στρατολόγησης πληροφοριοδοτών. Σύμφωνα με πληροφορίες πέρα από την ΕΥΠ, επικουρικές έρευνες ως προς τη δράση των δύο κατασκόπων διεξάγουν και στρατιωτικοί κύκλοι, σε μία επιπλέον προσπάθεια να καταγραφεί όχι μόνο το μέγεθος των πληροφοριών που έχουν μεταφερθεί στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ), αλλά και το εύρος των περιοχών και τοποθεσιών στις οποίες επικέντρωσαν τη δράση τους οι δύο κατάσκοποι.

Να σημειώσουμε πως στην κατοχή των δύο Ελλήνων μουσουλμάνων οι οποίοι κατασκόπευαν υπέρ των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών βρέθηκαν περισσότερες από 2.500 φωτογραφίες ελληνικών στόχων, ονόματα και αριθμοί πλοίων αλλά και στιγμιότυπα υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού κατά τον ελλιμενισμό τους στο λιμάνι της Ρόδου.

Πηγή: rodiaki

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2020, 16:11