Πυροσβεστικό ελικόπτερο με τετραμελές πλήρωμα το οποίο συμμετείχε στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι στη Σάμο κατέπεσε το απόγευμα της Τετάρτης σε θαλάσσια περιοχή με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο από τους επιβαίνοντες.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν συνολικά τέσσερα  άτομα την ώρα που επιχειρούσε στον όρμο της Πλάκας στην περιοχή του Αγίου Μηνά. Είναι τύπου Μi-8, ρωσικής κατασκευής μισθωμένο από την Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Λιμενικό εντόπισε σώο το πρώτο από τα μέλη του πληρώματος, τον πιλότο στις 18.30. Αργότερα στις 19.20 περισυνελέγη και δεύτερο άτομο αλλά χωρίς τις αισθήσεις του από πλωτό σκάφος, το οποίο δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες.

Επιχειρήθηκε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) χωρίς ωστόσο να ανταποκρίθεί. Στις 19.43  εντοπίστηκε το τρίτο μέλος του πληρώματος και αυτό χωρίς τις αισθήσεις Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου θα γίνουν και επίσημες ανακοινώσεις. Το τέταρτο μέλος εντοπίστηκε σώο στις 22.00. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τέταρτο μέλος του πληρώματος κατάφερε να κολυμπήσει και να βγει μόνος του στην ακτή της Πλάκας.

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από  τη Σάμο στις 16:39 και το ατύχημα συνέβη στις 17:55. Είχε προσεγγίσει το σημείο  για να εφοδιαστεί με νερό και όταν πήρε ύψος χάθηκε ο έλεγχος και κατέπεσε. Το πλήρωμα αποτελείτο από έναν Ρουμάνο, δύο Μολδαβούς και έναν Έλληνα μεταφραστή. Νεκροί είναι ο Έλληνας μεταφραστής και ο ένας εκ των δύο Μολδαβών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πρώτη στιγμή στήθηκε μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των  αγνοουμένων. Συμμετείχε ένα UAV τύπου Heron από το Ισραήλ που χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία και ένα αεροναυαγοσωστικό ελικόπτερο Super Puma που απογειώθηκε από την Χίο.

Οι δυνάμεις έρευνας και διάσωσης ενισχύονταν συνεχώς από σκάφη του Λιμενικού που ήταν σε ανοικτή γραμμή με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και με το Υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και από ιδιωτικά σκάφη.

Στο παρακάτω βίντεο του Samos24, φαίνεται η διάσωση του Ρουμάνου πιλότου: 

 

Στην ευρύτερη περιοχή πνέουν άνεμοι έως 7 μποφορ. Σε ετοιμότητα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή το ΕΚΑΒ και το Νοσοκομείο Σάμου.

Στη φωτογραφία που παρουσίασε το Samos24 φαίνεται το ελικόπτερο κατά την πτώση

Νωρίτερα συναγερμός επικράτησε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής καθώς χάθηκε ξαφνικά η επικοινωνία με το συγκεκριμένο ελικόπτερο.  Η Πυροσβεστική επιβεβαίωσε στη «Ζούγκλα» το περιστατικό.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις έρευνες για τον εντοπισμό των μελών του πληρώματος:

 

 

 

Ο διασωθείς Ρουμάνος πιλότος (Φωτό: samos24.gr)

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης