Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν και φέτος στην Κέρκυρα για να παρακολουθήσουν το έθιμο των μπότηδων.

Στις 11 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου η Κέρκυρα γιορτάζει την πρώτη Ανάσταση με τους κατοίκους να πετούν από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους τούς μπότηδες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Την τιμητική της έχει και φέτος η Κέρκυρα καθώς χιλίαδες είναι οι αυτοί που την επέλεξαν για να γιορτάσουν το Πάσχα στο νησί. Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, από τις 9 το πρωί ξεκίνησε η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος, του μοναδικού επιταφίου που γίνεται η περιφορά του γίνεται λίγες ώρες πριν την Ανάσταση ενώ στις 11.00 όταν ο Μητροπολίτης έψαλλε το «Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν», οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Κέρκυρας χτύπησαν χαρμόσυνα πραγματοποιήθηκε το έθιμο των «Μπότηδων» με το σπάσιμο των πήλινων κανατών από τα μπαλκόνια των σπιτιών της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μοναδική περιφορά Επιταφίου που γίνεται Μεγάλο Σάββατο

Το έθιμο διατηρείται από το 1574 όταν οι Βενετοί, για λόγους ασφαλείας, απαγόρευσαν στους Ορθοδόξους την περιφορά των Επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή και επέτρεψαν μόνο τη λιτανεία του Αγίου το Μεγάλο Σάββατο.

Έτσι οι Κερκυραίοι από τότε βγάζουν τον Επιτάφιο της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου, που στη συγκεκριμένη λιτανεία ο Άγιος έχει θέση χοροστατούντος Επισκόπου και πίσω ακολουθεί ο Επιτάφιος. Είναι η αρχαιότερη λιτανεία και η πιο επιβλητική από τις λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνος, που καθιερώθηκε σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, που –σύμφωνα με την παράδοση- έσωσε τον κερκυραϊκό λαό από τη σιτοδεία.

Η πομπή κινείται ρυθμικά με τους πένθιμους ήχους των τριών Φιλαρμονικών της πόλης. Μετά το τέλος της λιτανείας ο Άγιος Σπυρίδωνας θα παραμείνει στη θύρα του μέχρι την Τρίτη του Πάσχα για προσκύνημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης