Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο μεταβαίνει κλιμάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη Δευτέρα, ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση θανάτωσης του χιμπατζή, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και κυβερνητική παρέμβαση.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς: «Το πρώτο και βασικό είναι ότι τώρα το πρωί στέλνουμε ένα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων και από διάφορες Διευθύνσεις του υπουργείου μας να ελέγξουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα όλων των ζώων στο πάρκο, να ελέγξουν επίσης τους χώρους όπου διαβιούν τα άγρια ζώα και ιδιαίτερα να δώσουν έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας και των επισκεπτών, και των εργαζομένων, και των ίδιων των ζώων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δηλαδή «για ποιον λόγο κατάφερε ο χιμπατζής να διαφύγει κι αν τηρούνται οι όροι ασφαλείας – που προφανώς δεν τηρήθηκαν, δεδομένου ότι είχαμε αυτό το ατυχές και λυπηρό περιστατικό. Παράλληλα, απευθυνθήκαμε εγγράφως και στην ιδιοκτησία και τους θέσαμε μια σειρά αιτημάτων».

Πότε ελέγχθηκε το πάρκο

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι μια επιχείρηση οικονομικής δραστηριότητας, εξήγησε στη συνέχεια ο Γιώργος Αμυράς, προσθέτοντας πως «όπως και κάθε άλλη επιχείρηση, ελέγχεται από την Περιφέρεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ειδική επιτροπή που πραγματοποιεί τους ελέγχους και ο υφυπουργός δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πότε έγινε έλεγχος τελευταία φορά, λέγοντας χαρακτηριστικά «ρωτήστε την Περιφέρεια».

Κυβερνητική παρέμβαση για τις συνθήκες λειτουργίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, προχώρησε σε τριπλή παρέμβαση, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως το περιστατικό, αλλά και να διαπιστωθούν οι συνθήκες λειτουργίας του πάρκου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο κ. Αμυράς απέστειλε επιστολή προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον ιδρυτή του Ζαν Ζακ Λεσουάρ ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση:

  • για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων.
  • για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή των ζώων στον χώρο των επισκεπτών.
  • για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Ο υφυπουργός απέστειλε επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, που με βάση τη νομοθεσία έχουν την αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων και την ανανέωση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, ζητώντας την άμεση διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων:

  • για τις συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Τέλος, ο κ. Αμυράς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ και απέστειλε το κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.

Η δήλωση του ιδρυτή Ζαν Ζακ Λεσουέρ

Από πλευράς του, ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, δήλωσε ότι «υπάρχει μια επιτροπή που θα έρθει και νομίζω πως πολύ σωστά είπε ο κ. Αμυράς να περιμένουμε το πόρισμά της και να απαντήσει η ίδια η επιτροπή αν τηρήθηκαν ή όχι τα μέτρα ασφαλείας».

Για το πώς κατάφερε να δραπετεύσει ο χιμπατζής, ο κ. Λεσουέρ ανέφερε «πολύ σωστό, δεν έχω τίποτα να προσθέσω, έχει δίκιο ο κ. Αμυράς».

«Το περιστατικό είναι πολύ απλό, αν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη. Υπήρχε μια έντονη διαμάχη μέσα στην ομάδα των χιμπατζήδων, έχουμε εννιά, είναι ένας μεγάλος χώρος, όλα αυτά τα ζώα έχουν γεννηθεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Τα τέσσερα από αυτά έχουν γεννηθεί σε εμάς, ο Μπαζού είναι μαζί μας 15 χρόνια, 12 χρόνια πριν στη Γαλλία. Ο Μπαζού κυνηγήθηκε από την υπόλοιπη ομάδα, και στην έξαρση αυτής της διαμάχης βγήκε έξω, πέρασε τα ηλεκτροφόρα καλώδια και βγήκε έξω. Βρέθηκε στον εξωτερικό χώρο του πάρκου και εν συνεχεία βγήκε έξω στο πάρκινγκ» δήλωσε έπειτα, περιγράφοντας τι συνέβη.

Υπενθυμίζεται πως λίγο μετά το συμβάν συνελήφθη ο φροντιστής που πυροβόλησε το ζώο.

Πρόκειται για έναν 29χρονο, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα ζώων, που ενημερώθηκε από την Αστυνομία και ζήτησε να του αποσταλεί το προανακριτικό υλικό, αφού ολοκληρωθεί η δικογραφία.
 
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι υπεύθυνοι του πάρκου που έδωσαν κατάθεση για το συμβάν ανέφεραν ότι ο χιμπατζής κατάφερε και πήδηξε τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ψηλής περίφραξης του πάρκου καθώς τον καταδίωκαν άλλα αρσενικά και βγήκε στα χωράφια έξω από τον χώρο του πάρκου.

Γνωστοποιείται, ακόμα, πως οι φροντιστές επιχείρησαν να τον προσεγγίσουν, με σκοπό αρχικά να τον ακινητοποιήσουν με όπλο που έφερε βέλος με αναισθητικό, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό, γι’ αυτό αποφασίστηκε να θανατωθεί, με το σκεπτικό ότι αποτελούσε απειλή για τους εργαζομένους ή πολίτες στην περιοχή. Την απόφαση εκτέλεσε ο 29χρονος φροντιστής, ο οποίος πυροβόλησε τον Μπαζού με καραμπίνα, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει.

Σημειώνεται, επίσης, ότι οι υπεύθυνοι του πάρκου ειδοποίησαν αμέσως την Αστυνομία όταν ο χιμπατζής πήδηξε τον φράκτη προκειμένου να πάρει μέτρα, αλλά, μόλις έφτασαν οι αστυνομικοί στο σημείο, οι φροντιστές είχαν ήδη σκοτώσει το ζώο.

Ένα βίντεο που καταγράφει την ώρα που ο χιμπατζής που θανατώθηκε το σκάει από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο κυκλοφόρησε στα social media. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το περιστατικό, εξηγεί ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ιδρυτής του πάρκου: «Καταλαβαίνω αυτή την ανησυχία ορισμένων ανθρώπων. Αυτό που έχουμε υπογραμμίσει και στη δήλωση που διαβάζετε είναι ότι ένα ζώο που είναι σε μια κατάσταση έξαρσης και ανησυχίας, με υψηλή αδρεναλίνη, δεν μπορείς να το ναρκώσεις. Το απομονώσαμε το ζώο και το παρακολουθήσαμε για ένα τέταρτο, προσπαθήσαμε να το βάλουμε στο πάρκο ξανά, δεν έμπαινε, ήταν πολύ ανήσυχο. Δεν υπήρχε δυνατότητα να το οδηγήσουμε σε κάποιον ασφαλές χώρο. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να το περιορίσουμε, ήταν έξω από την περίμετρο του πάρκου».

«Δεν υπήρχε άλλη λύση παρά να εξουδετερώσουμε αυτό το ζώο. Δεν είχαμε επαφή μαζί του όταν βγήκε, δεν τον είδαμε. Δεν κατάλαβε τίποτα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια που υπάρχουν στην περίμετρο του πάρκου. Ήταν φοβισμένος. Ακολουθούμε διεθνή πρωτόκολλα σε τέτοιες καταστάσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Φιλόζωοι: «Επικίνδυνος χώρος πια και για τους επισκέπτες»

Η Νατάσσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντική Ομοσπονδίας, μια μεγάλης οργάνωσης που αντιτίθεται εδώ και πολύ καιρό στη λειτουργία των ζωολογικών κήπων επισημαίνει, ότι με αφορμή το τελευταίο περιστατικό με την απόδραση του χιμπατζή, ήρθε ο καιρός να ληφθούν δραστικές αποφάσεις.

Καταρχάς, ξεκαθαρίζει ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι το μόνο στην Ελλάδα με νόμιμη άδεια ζωολογικού κήπου, που πληροί δηλαδή τις προϋποθέσεις βάσει Προεδρικού Διατάγματος και ευρωπαϊκής οδηγίας να λειτουργεί ως τέτοιο. Ωστόσο, όπως τονίζει, φαίνεται πια πόσο «επικίνδυνος έχει γίνει ο χώρος αυτός για τους επισκέπτες». Είναι συγκυριακό το ότι δεν έχουμε τραυματισμό ή θάνατο ανθρωπου. Το πανικοβλημένο ζώο θα μπορούσε να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση»

Η Νατάσσα Μπομπολάκη, θέτει ζήτημα γενικότερων τεχνικών υποδομών, οι οποίοιες «εκ του αποτελέσματος, δεν είναι οι ενδεδειγμένες». «Πέθαναν τα τζάγκουαρ, πρόσφατα κατέρρευσε μια οροφή και δραπέτευσαν άγρια πουλιά – όσα επέζησαν ίσως δημιούργησαν προβλήματα στα ενδημικά είδη – και φυσικά είναι και το θέμα των δελφινιών. Έχουν πεθάνει 6 από αυτά από ότι μαθαίνουμε, ενώ υπάρχει και δικαστική απόφαση για το κλείσιμο της πισίνας, που δεν εφαρμόζεται».

Ωστόσο, η Νατάσσα Μπομπολάκη ξεκαθαρίζει: «Το αίτημά μας δεν είναι να κλείσει το Αττικό Πάρκο, πρόκειται για 2.000 ζώα, που θα πάνε αυτά… Το αίτημά μας είναι η μετατροπή του σε κέντρο διάσωσης και περίθαλψης της Άγριας Ζωής με χρηματοδότηση από το κράτος και εξειδικευμένο προσωπικό, με γνώσεις για τη διαχείριση και τον σεβασμό των ζώων. Και, για όσα ζώα γίνεται, να επιστρέφουν στη επιστροφή στη φύση»….

«Όχι ζωολογικός κήπος με την έννοια της σκλαβιάς και του κέρδους, αλλά καταφύγιο περίθαλψης άγριας πανίδας», επαναλαμβάνει.

Σχετικά, τέλος, με το θλιβερό συμβάν και τη θανάτωση του χιμπατζή, η Νατάσσα Μπομπολάκη θεωρεί ότι οι ευθύνες του ζωολογικού κήπου είναι τεράστιες. «Θα μπορούσε να έχει σωθεί, αν το προσωπικό είχε τις κατάλληλες γνώσεις. Για να γίνει η εφαρμογή του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου θανάτωσης που επικαλούνται, θα έπρεπε να έχει γίνει πρωτύτερα η εφαρμογή όλων των άλλων πρωτοκόλλων ασφάλειας και φύλαξης των ζώων. Προφανώς δεν έγινε και για αυτό καταλήξαμε σε αυτό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης