Από την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινά ο εφοδιασμός των φαρμακείων με τα self tests για τον κορωνοϊό. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ολοκληρώθηκε η ανοιχτή δημόσια πρόσκληση για 10 εκατομμύρια τεστ και αρχίζει ο εφοδιασμός των 11.000 φαρμακείων της χώρας.

Πρώτοι θα τα προμηθευτούν όσοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά self test, δηλαδή οι μαθητές λυκείου και οι εκπαιδευτικοί. Στη συνέχεια σειρά παίρνουν όσοι ανήκουν στις παραγωγικές ηλικίες 18-67 ετών και τέλος όσοι είναι πάνω από 67 και έχουν εμβολιαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραλαβή των τεστ γίνεται κεντρικά σε δύο αποθήκες, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη. Από εκεί διανέμονται σε 100 φαρμακαποθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα διοχετεύσουν στα φαρμακεία. Την εποπτεία της επιχείρησης έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Με κάθε τεστ ο πολίτης θα λαμβάνει και ενημερωτικό φυλλάδιο για τον τρόπο διενέργειας του. Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr που θα λειτουργήσει την επόμενη Τετάρτη. Στη συνέχεια θα γίνεται επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για να γίνει νέο επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσια –όπου θα είναι δωρεάν- ή ιδιωτική δομή. Όσοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά τεστ και βγουν αρνητικοί, θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr. Η δήλωση των μαθητών υποβάλλεται από τους γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες τους. Οι γονείς θα μπορούν με τον ΑΜΚΑ τους να παίρνουν το τεστ για τα παιδιά τους, ενώ οι μαθητές δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα αν δεν έχουν κάνει το τεστ. 

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι ενήλικες θα κάνουν το τεστ μόνοι τους και οι ανήλικοι άνω των 13 ετών υπό την επίβλεψη των γονέων ή των κηδεμόνων τους. Στα παιδιά από αυτή την ηλικία και κάτω το τεστ θα γίνεται από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης