Συγχαρητήρια στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου δίνει ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, με αφορμή τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Παράλληλα, εκφράζει την ένστασή του ως προς τον χρόνο έναρξης ισχύος του νέου Ποινικού Κώδικα, αναφέροντας πως θα έπρεπε να ταυτιστεί με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Κούγια έχει ως εξής:

Θέλω να δώσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια σε αυτό το παιδί, που μπήκε στο γραφείο μου μόλις τελείωσε το πανεπιστήμιο και που σήμερα με κάνει ιδιαίτερα περήφανο, γιατί έβαλε το αίσθημα ευθύνης, την αρχή της ασφάλειας δικαίου και τις αρχές του δικηγορικού λειτουργήματος υπεράνω μικροπολιτικών προσεγγίσεων και συμβιβασμών.

Μιλάω για τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Μιχάλη Καλογήρου. Μιλάω για τον πιο επιτυχημένο Υπουργό της σε λίγες μέρες απερχόμενης κυβερνήσεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρακολουθώ με δέος, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, πολιτικούς διαφόρων πολιτικών σχηματισμών να μιλάνε για το Ποινικό Δίκαιο, τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Παρακολουθώ υποψήφιους βουλευτές, που δηλώνουν δικηγόροι και κάνουν κριτική σε ένα δημιούργημα, που για να το διαβάσεις και να το ερμηνεύσεις σωστά στο σύνολό του χρειάζεσαι τουλάχιστον τρεις μήνες.

Παρακολουθώ υποψήφιους βουλευτές, δικηγόρους, άνδρες και γυναίκες που μιλάνε για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και δεν τους έχω δει μέχρι αυτήν την 5η δεκαετία της δικηγορικής μου ζωής, να έχουν μια παράσταση στα Ποινικά Δικαστήρια, ούτε καν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Χωρίς ίχνος ντροπής, προσωπικής και νομικής αξιοπρέπειας, κάνουν κριτική μόνο για να ψηφιστούν από τους απλούς πολίτες σε ένα έργο, για το οποίο κατανάλωσαν ατελείωτες ώρες και ατελείωτη νομική σοφία εξαιρετικοί συνάδελφοί μας, εξαιρετικοί Δικαστές και Εισαγγελείς και εξαιρετικοί Καθηγητές Πανεπιστημίου για 10 ολόκληρα χρόνια.

Απομονώνουν με θράσος μία – δύο διατάξεις και αγνοούν το συνολικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι ένα εξαιρετικό σύγχρονο νομικό δημιούργημα.

Για άλλη μία φορά θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη όλων των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, που εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, και θέλω να πιστεύω ότι η άποψή μου εκφράζει όλους εμάς, που από την πρώτη στιγμή που πήραμε το πτυχίο μας αποφασίσαμε να γίνουμε δικηγόροι και να μείνουμε μόνο δικηγόροι για να βοηθούμε τίμιους Δικαστές να εκδίδουν δίκαιες αποφάσεις.

Υ.Γ.  Η μόνη μου ένσταση είναι, και συμφωνώ απολύτως με έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων Δικαστών, τον κ. Λυμπερόπουλο, ότι η έναρξη ισχύος του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας θα έπρεπε να ταυτιστεί με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, δηλαδή την 15η  Σεπτεμβρίου 2019, ώστε να έχουν τον χρόνο αυτοί που θα προτείνουν και θα εφαρμόσουν τον νόμο, δηλαδή οι Εισαγγελείς και οι Δικαστές, να τον μελετήσουν και να τον εφαρμόσουν σωστά.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης