Ξεκίνησαν δοκιμαστικές ρίψεις στον ΧΥΤΑ Μαραθώνα - Έντονες αντιδράσεις - Διαμαρτυρία και στην Κομισιόν

Ξεκίνησαν δοκιμαστικές ρίψεις στον ΧΥΤΑ Μαραθώνα - Έντονες αντιδράσεις - Διαμαρτυρία και στην Κομισιόν
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Ξεκίνησαν οι δοκιμαστικές ρίψεις απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Μαραθώνα από την Περιφέρεια Αττικής, γεγονός που προκάλεσε για ακόμη μια φορά, την τελευταία δεκαετία, τον έντονο ξεσηκωμό των κατοίκων που αντιτίθενται στη λειτουργία του έργου, για μια σειρά λόγων.

Συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Κυριακής φορτηγό έριξε 20 τόνους υπόλειμμα προερχόμενο από το ΚΔΑΥ Κορωπίου, ενώ ο χώρος φυλάσσεται σε 24ωρη βάση από δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες βρίσκονται μάλιστα και εντός του ΧΥΤΑ.

Στον χώρο βρέθηκαν κάτοικοι για διαμαρτυρία:

Η είδηση της δοκιμαστικής λειτουργίας αναστάτωσε τους κατοίκους του Μαραθώνα, που αντιτίθενται διαχρονικά στη λειτουργία του έργουΠεριπολικά φρουρούν τον χωρό και εντός του ΧΥΤΑ

Κάτοικοι φωτογράφισαν τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ τις πρώτες πρωινές ώρες

Οι κάτοικοι με τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη πραγματοποίησαν επίσης συγκέντρωση σε αίθουσα του Δήμου για να επανακαθορίσουν τη στάση τους, ενώ προαναγγέλουν δυναμικές «παρεμβάσεις», όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ του zougla.gr για το θέμα:Επιστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑΓια το θέμα απέστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέστειλε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή του που απευθύνεται στην Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Cecilia Wikström, ο Έλληνας ευρωβουλευτής καταγγέλλει ότι “πραγματοποιήθηκαν προχθές το βράδυ δοκιμαστικές ρίψεις σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Μαραθώνα-Γραμματικού, παρά το γεγονός ότι η υπό εξέταση υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών, η οποία εκφράζει σοβαρότατες επιφυλάξεις για τη μη συμμόρφωση του έργου με την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Υπενθυμίζεται ότι, κατόπιν Αναφοράς κατοίκων της περιοχής του Μαραθώνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε πραγματοποιήσει επιτόπια διερευνητική αποστολή στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Μαραθώνα-Γραμματικού και είχε εξετάσει ενδελεχώς το θέμα, σε επανειλημμένες συνεδριάσεις της Επιτροπής Αναφορών, παρουσία και της Περιφέρειας Αττικής.

Στην τελευταία συνεδρίασή της (30.04.2018) μάλιστα, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέστειλε επιστολή (υπ’ αριθμ. D307182) προς την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την οποία, αναφερόμενη στο ΧΥΤΑ Μαραθώνα-Γραμματικού, εκφράζει την ανησυχία της για την “έλλειψη συμμόρφωσης προς την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, για το γεγονός ότι, ο εν λόγω ΧΥΤΑ “γειτνιάζει σε περιοχή NATURA 2000” και ότι, σε κάθε περίπτωση, “υπάρχει ανάγκη για νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων”.

Καταλήγοντας στην επιστολή του προς την κ. Wikström, ο Νίκος Χουντής ζητά την άμεση παρέμβασή της για το σταμάτημα των δοκιμαστικών ρίψεων, τονίζοντας ότι αποτελεί παράνομη ενέργεια από τη στιγμή που δεν έχουν ικανοποιηθεί οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.

Επιστολή Ψινάκη προς τη Ρένα Δούρου

Στις 12 Ιανουαρίου ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, εκφράζοντας την έκπληξή του για την πρόθεση της περιφέρειας να προχωρήσει σε δοκιμαστική λειτουργία της παράνομης, όπως τη χαρακτηρίζει, χωματερής στο Γραμματικό.

Ο κ. Ψινάκης υπενθυμίζει πως ο δήμος ακόμα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του από τις φωτιές του καλοκαιριού και δέχεται ένα «εξίσου καταστροφικό πλήγμα», καταλογίζοντας στην λα Δούρου «πολιτική εμμονή» να πυροδοτήσει μία «περιβαλλοντική βόμβα» σε περιοχή Natura.

Σύμφωνα με τον κο Ψινάκη, με ενδεχόμενη πιλοτική λειτουργία της χωματερής μπαίνουν σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των κατοίκων της περιοχής και υποβαθμίζεται το περιβάλλον.

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Μαραθώνα καλεί την περιφερειάρχη να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία, προειδοποιώντας: «Διαφορετικά θα μας βρείτε απέναντί σας, όχι μόνο στις δικαστικές αίθουσες αλλά πλέον και στους δρόμους».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής

«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα του τύπου ότι προτίθεστε να προχωρήσετε σε δοκιμαστική λειτουργία της παράνομης χωματερής στο Γραμματικό.

Ο Δήμος Μαραθώνος ενώ ακόμα είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και προσπαθεί να ιάσει τις πληγές του από την πρόσφατη πυρκαγιά που είχε σαν αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την απώλεια της ζωής 100 συμπολιτών μας δέχεται ακόμα ένα πλήγμα εξίσου καταστροφικό, εξαιτίας της πολιτικής εμμονής σας να πυροδοτήσετε μία περιβαλλοντική βόμβα σε μία περιοχή Νatura. Συνεχίζετε χωρίς να σέβεστε τον πόνο των κατοίκων του δήμου μας, την προσβλητική συμπεριφορά σας εναντίον μας για ένα έργο που ορθώς είχατε προεκλογικά επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι είναι παράνομα χωροθετημένο, αδειοδοτημένο και λειτουργικά απαράδεκτο.

Αδιαφορείτε για το πόρισμα της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που σας κοινοποιήθηκε, όπου εγώ προσωπικά κατάφερα να εκδοθεί υπέρ του Δήμου μας με πρόεδρο την κα Willkstrom, η οποία και μετά από πρόσκλησή μου επισκέφθηκε το Γραμματικό το περασμένο καλοκαίρι ενημερώνοντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Δεν λαμβάνετε υπόψη σας το ως άνω πόρισμα που κάνει λόγο για έλλειψη συμμόρφωσης του έργου προς της νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάγκη για δημόσια διαβούλευση και την ανάγκη για ΝΕΑ Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και ότι όλα τα ανωτέρω έχουν οδηγήσει το Ταμείο Συνοχής να ζητήσει την επιστροφή στην Ε.Ε. της χρηματοδότησης του έργου.

Πραγματικά δεν ξέρω τι προσπαθείτε να πετύχετε ζητώντας προσχηματικά προ διημέρου να σας αποστείλουμε απόψεις σχετικά με τη δήθεν δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ σχετικά με την χάραξη της νότιας πρόσβασης του έργου.

Ενώ προχωρείτε τη λειτουργία του έργου χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας ότι η περιοχή παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα και ότι η υδρογεωλογική μελέτη του ΙΓΜΕ απέκρυψε συνειδητά την παρουσία έξι ρεμάτων στην περιοχή προκαλώντας την οργή όχι μόνο τη δική μου αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής.

Το έργο ενώ δεν έχει πρόσβαση και λειτουργικότητα προτίθεστε να το θέσετε σε λειτουργία βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των κατοίκων μας και υποβαθμίζοντας το περιβάλλον.

Σας καλούμε να τηρήσετε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις, να πράξετε ότι είχατε υποσχεθεί σε μένα προσωπικά και τους κατοίκους του Δήμου Μαραθώνος στην πλατεία του Γραμματικού και στο χώρο του έργου, να λάβετε υπόψη σας την καταστροφή του περιβάλλοντος, τον υποβιβασμό της ποιότητας ζωής των κατοίκων του δήμου και των όμορων δήμων και να σεβαστείτε επιτέλους την ευρωπαϊκή νομοθεσία όπως οφείλετε.

Διαφορετικά θα μας βρείτε απέναντί σας, όχι μόνο στις δικαστικές αίθουσες αλλά πλέον και στους δρόμους.

Δήμαρχος Μαραθώνος

Ηλίας Ψηνάκης»

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019, 19:10