23η Ιουλίου 2018… Μία ημερομηνία που γράφτηκε με μαύρο χρώμα στο ημερολόγιο της Ελλάδας, σηματοδοτώντας την αρχή μιας εθνικής τραγωδίας. Τέσσερα χρόνια μετά, η μαύρη επέτειος δεν μπορεί να ξεχαστεί και αναβιώνει και πάλι…

Τότε που η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε το Μάτι και μαζί του, χάθηκαν άδικα 102 ζωές συνανθρώπων μας, οι οποίοι είτε δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είτε εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους, είτε έτρεχαν να σωθούν με κατεύθυνση προς την παραλία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χρονικό της εθνικής τραγωδίας

Ήταν απόγευμα της 23ης Ιουλίου του 2018 όταν η φωτιά που άναψε ένας 65χρονος στο Νταού Πεντέλης για να κάψει κλαδιά ξέφυγε από κάθε έλεγχο, πέρασε στον Νέο Βουτζά, διέσχισε τη Λεωφόρο Μαραθώνος και έφτασε στο Μάτι προκαλώντας τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία των τελευταίων δεκαετιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν εκείνη την ημέρα και έφταναν έως και τα 124 χιλιόμετρα την ώρα (12 μποφόρ), σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έκαναν τη φωτιά ανεξέλεγκτη.

Η πυρκαγιά μέσα σε λίγα λεπτά κατέκαψε τη βόρεια πλευρά του χωριού του Νταού και κινήθηκε διά μέσου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, προς την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, αρχικά στον οικισμό Νέο Βουτζά και στη συνέχεια σε Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι.

Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα, η φωτιά είχε φτάσει στη θάλασσα. Εκεί όπου υπήρχε το «οικόπεδο της φρίκης», όπου  γράφτηκε το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της τραγωδίας. Είκοσι έξι άνθρωποι, ανάμεσα τους παιδιά και ηλικιωμένοι, απανθρακώθηκαν, αφού εγκλωβίστηκαν και δεν είχαν τη δυνατότητα διαφυγής από κάποιο μονοπάτι.

Το «οικόπεδο της φρίκης»

Επειδή ο χώρος ήταν ανοιχτός, θεώρησαν ότι θα καταφέρουν να ξεφύγουν από την πύρινη κόλαση που ερχόταν κατά πάνω τους. Φτάνοντας όμως στο τέλος του οικοπέδου, το μόνο που συνάντησαν ήταν ένας γκρεμός. Οι φλόγες τούς περικύκλωσαν. Κάποιοι βρέθηκαν αγκαλιασμένοι ή κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου…

Τέσσερα χρόνια μετά, το «Up Stories» ετοίμασε ένα συγκλονιστικό βίντεο για την τραγωδία στο Μάτι, με όλα όσα έγιναν την ημέρα που «άλλαξε τον μικρόκοσμό μας».

 

Και το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο:

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Ιουλίου του 2018.

Αρχικά ξημέρωσε μια ημέρα από αυτές που συνηθίζουμε να αποκαλούμε κλασικές καλοκαιρινές.

Ένα ασθενές αεράκι ίσα ίσα που δρόσιζε την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και τίποτα δεν προμήνυε πως αυτή η μέρα θα ήταν αυτή που θα άλλαζε για πάντα τις ζωές μας.

Και ενώ ήδη μια τεράστια ανεξέλεγκτη φωτιά κατακαίει από της πρώτες μεσημβρινές ώρες την Κινέττα και τα Γεράνεια Όρη, ξαφνικά ένα νέο μέτωπο κάνει την εμφάνισή του κοντά στο Νταού Πεντέλης.

Σε χρόνους κυριολεκτικά dt η δυναμική της φωτιάς έχει αρχίσει να προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, καθώς εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ρυθμό.

Η φωτιά έχει πλέον αρχίσει να απειλεί κατοικημένες περιοχές και άπαντες πιάνονται κυριολεκτικά σε μεσημεριανό ύπνο.

Η φωτιά περνάει σαν σίφουνας τον Νέο Βουτζά, διασχίζει σε κλάσματα την Λεωφόρο Μαραθώνος, όπου έχει “χτιστεί” ένα πρώτο αντιπυρικό μέτωπο, καταπίνει το Μάτι που δεν έχει προλάβει να εκκενωθεί και φτάνει μέχρι την θάλασσα.

Τραγικός απολογισμός 103 νεκροί και μια Ελλάδα που δεν μπορεί να αντιληφθεί τι, πως και γιατί προκάλεσε αυτή την ασύλληπτη τραγωδία, η οποία είναι και η μεγαλύτερη στην σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας.

Το ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της τραγωδίας

Σήμερα θα ψαλούν επιμνημόσυνες δεήσεις μετά το πέρας της Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μάτι, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη στο Νέο Βουτζά, και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου-Αγίου Θωμά & Αγίου Πορφυρίου, στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 18:30 του Σαββάτου στο Μνημείο των Θυμάτων, που βρίσκεται στον Νέο Βουτζά.+

Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος, Κύριλλο, ενώ θα ακολουθήσει προσκλητήριο νεκρών, ενός λεπτού σιγή κατά κατάθεση λουλουδιών και στεφάνων. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει ο Γιώργος Στρατάκης με το βιολί του.

Από το Μνημείο των Θυμάτων οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση μνήμης θα περπατήσουν στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο, στο Μάτι, όπου θα γίνει η κεντρική εκδήλωση στις 19:30.

Στις εκδηλώσεις καλούν εκπρόσωποι συγγενών θυμάτων, εγκαυματιών και φορέων από το Νέο Βουτζά, τον Προβάλινθο, το Μάτι, την Αμπελούπολη και το Κόκκινο Λιμανάκι.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των εκδηλώσεων θα ισχύσουν από 19:00 ως τις 22:00 του Σαββάτου κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, η Λεωφόρος Ποσειδώνος και η οδός Κύπρου θα παραμείνουν κλειστές, από την διασταύρωσή τους με την οδό Νικηταρά, μέχρι και την οδό Ίριδος. Τα αυτοκίνητα θα μπορούν να σταθμεύσουν στους δρόμους από τη Λεωφόρο Μαραθώνος έως την οδό Κύπρου και στο «ΝΑΤ», όπως φαίνεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης