Πριν κλείσουν 40 μέρες από το θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, το επώνυμο «Θεοδωράκης» πυροδοτεί δικαστική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Μαργαρίτα Θεοδωράκη και τον άρτι εμφανισθέντα ως δεύτερο γιο του, Νίκο Κουρή. Τη λύση θα δώσει η Δικαιοσύνη ενώπιων της οποίας ξεκίνησε ένας μακρύς γύρος προσφύγων.

Το σίγουρο είναι πως στο Πρωτοδικείο ανήκει η απόφαση για το εάν θα μπορεί ή όχι ο Νίκος Κουρής να κάνει χρήση του επωνύμου «Θεοδωράκης» καθώς  δηλώνει ότι είναι γιος, εκτός γάμου, του Μίκη Θεοδωράκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής, η οποία αναμένεται αύριο, με αίτημα να απαγορευτεί στον Νίκο Κουρή να χρησιμοποιεί το επώνυμο «Θεοδωράκης».

Η κ. Θεοδωράκη, η οποία προσήλθε στα δικαστήρια, υποστηρίζει πως ο Νίκος Κουρής «αποβλέπει  στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος  επί κάθε στοιχείου της κληρονομιαίας περιουσίας» του πατέρας της σημειώνοντας πως με τις ενέργειες του «προσβάλλει το δικαίωμα της προσωπικότητάς μου  ως κληρονόμο και δικαιούχο  του αποβιώσαντος πατρός μου  και δη του βασικού στοιχείου αυτής, δηλαδή του επωνύμου “Θεοδωράκης”».

Συγκεκριμένα, στην αίτηση της η κ. Θεοδωράκη αναφέρει ότι ο Νίκος Κουρής «αυτοπροβάλλεται  και αναμειγνύεται σε διάφορες εκδηλώσεις και καταστάσεις της ρέουσας κοινωνικής ζωής ως ο γιός του Μίκη Θεοδωράκη. Εμφανίζεται ως πρόσωπο –γόνος ενός Πνευματικού ανθρώπου που έχει αναγνωρίσει η υφήλιος , δήθεν εκπρόσωπος και συνεχιστής της Ιστορίας  και του βάρους του μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη , προσποιούμενος ότι εκπροσωπεί όλη την οικογένειά του και δη εμένα  και χρησιμοποιεί το επίθετο “Θεοδωράκης” ως απόρροια σχέσης  πατρός προς τέκνο, επιχειρώντας να προσδώσει κύρος και βαρύτητα στο πρόσωπό του , και συγχρόνως  να προσδώσει κύρος  και ποιότητα στην εκδήλωση που συμμετέχει αλλά συγχρόνως  προσπαθώντας να προσχωρήσει και να εγκριθεί από την οικογένεια του μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη. Σε κάθε περίπτωση αποβλέπει  στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος  επί κάθε στοιχείου της κληρονομιαίας περιουσίας του αποβιώσαντος» και συμπληρώνει: «Με τη συμπεριφορά του αυτή  ο καθού, που την συνεχίζει μέχρι νυν και εκδηλώνει πρόθεση να τη συνεχίσει, προσβάλλει το δικαίωμα της προσωπικότητάς μου  ως κληρονόμο και δικαιούχο του αποβιώσαντος πατρός μου και δη του βασικού στοιχείου αυτής, δηλαδή του επωνύμου “Θεοδωράκης” με την παράνομη χρήση τούτου  από τον καθού η αίτηση, που αποτελεί το βασικό στοιχείο εξατομίκευσης του προσώπου στον εξωτερικό κόσμο. Και ως αποτελούμενο από το κύριο όνομα και το επώνυμο χαρακτηρίζει εμένα ως πρόσωπο που προέρχομαι από την ίδια οικογένεια του αποβιώσαντος  από τα πρόσωπα άλλων οικογενειών  και το δε κύριο όνομά του τον διακρίνει  από πρόσωπα της ίδιας οικογένειας μεταξύ τους…»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο Νίκος Κουρής, ο οποίος παρέστη στη διαδικασία, σε δηλώσεις του επέμεινε πως είναι γιος του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη και έκανε γνωστή την πρόθεση του να προχωρήσει άμεσα σε τεστ DNA προκειμένου να το αποδείξει. «Θα προχωρήσω σε επόμενο βήμα, με τεστ DNA με τα παιδιά, για να αποδειχτεί ότι είμαι γιος του. Υιοθέτησα το όνομα αισθανόμενος την ανάγκη να έρθω κοντά στις ρίζες μου» υποστήριξε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης με είχε αποδεχτεί, δεν με αμφισβήτησε ποτέ».

 Το επόμενο διάστημα αναμένεται  να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η κ. Θεοδωράκη για το θέμα ενώ στη συνέχεια θα γίνει η επί της ουσίας εκδίκαση της υπόθεσης.

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης