Με επιστολή τους στους συναρμόδιους υπουργούς η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών ζητούν να συμπεριληφθούν τα μέλη τους στις κατηγορίες εργαζομένων που πλήττονται από την επιδημία. Όπως αναφέρουν, θέατρα, κινηματογράφοι και χώροι εκδηλώσεων δεν λειτουργούν. Η επιστολή απευθύνεται στους κ.κ. Σταϊκούρα, Γεωργιάδη και Βρούτση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Aξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Σε συνέχεια της λεγόμενης “τρίτης δέσμης μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού”, για την οποία εκδόθηκε σήμερα δελτίο τύπου του Υπουργού Οικονομικών, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

Ο χώρος του Πολιτισμού πλήττεται καθοριστικά από τις απαγορεύσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή λόγω του κορωνοϊού. Ενδεικτικά, σας θυμίζουμε ότι δεν λειτουργούν θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες μουσικών ή άλλων παραστάσεων κλπ. Επίσης, η πρόσφατη απαγόρευση συνάθροισης 10 ή περισσοτέρων ατόμων οδήγησε στο να σταματήσουν και τα λιγοστά γυρίσματα κινηματογραφικών ή τηλεοπτικών παραγωγών, αφού αυτά απαιτούν τη συνδρομή πολλών συντελεστών (σκηνοθέτες, σεναριογράφους, ηθοποιούς, τεχνικούς κλπ) και μάλιστα σε κλειστό χώρο, συνήθως λίγων τετραγωνικών μέτρων (στούντιο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά και διεθνώς, σύμφωνα με την IATSE  (InternationalAllianceofTheatricalStageEmployees), 120.000 θέσεις εργασίας των μελών της χάθηκαν ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού.

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε  ήδη μέτρα στήριξης των εταιρειών παραγωγής. Αυτά πρέπει να συμπεριλάβουν τους ανθρώπους που εργάζονται στο χώρο των παραγωγών είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες (με “μπλοκάκι”) είτε ως μισθωτοί αορίστου χρόνου είτε παρέχουν έμμισθη υπηρεσία ορισμένου χρόνου και έργου, ολίγων ημερών στην καλύτερη περίπτωση (σύνηθες φαινόμενο σε αυτού του είδους την αγορά).

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε να διευκρινιστεί ρητά και να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες στους αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς, ώστε τουλάχιστον το ανακοινωθέν επίδομα των 800 ευρώ κατ’ άτομο να καταβληθεί και στους ανθρώπους αυτούς, ανεξαρτήτως του πότε εργάστηκαν τελευταία φορά.

Ειδικότερα, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας ώστε να λάβουν το σχετικό επίδομα τα μέλη των ακόλουθων σωματείων:

Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (καλύπτει τους σκηνοθέτες θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης)

Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος

Συναισθανόμενοι τις πρωτόγνωρες στιγμές που βιώνει η κοινωνία μας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις και προσβλέπουμε στην ικανοποίηση του εύλογου και δίκαιου  αιτήματός μας.

Με τιμή,

ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ένωση Ελλήνων Σεναριογράφων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης