Τραγική κατάληξη είχαν δυστυχώς οι έρευνες για τον εντοπισμό του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, ο οποίος αγνοούνταν μετά την συντριβή του αεροσκάφους F4 Φάντομ που κατέπεσε νότια της Ανδραβίδας το πρωί της Δευτέρας, ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης για τον εντοπισμό και του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, που ακολούθησαν το αεροπορικό δυστύχημα της 30ης Ιανουαρίου 2023, 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας. ​Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του. ​»

Αύριο η κηδεία του Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα

Aύριο, Πέμπτη (2/2) το πρωί στις 10.30 στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στην Τρίπολη θα γίνει η νεκρώσιμη ακολουθία του πιλότου, Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, ενώ η ταφή του θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Πικέρνι από όπου ήταν και το πατρικό του. Όπως έγινε γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί θα μεταβεί στην Τρίπολη για να παραστεί στην κηδεία του Υποσμηναγού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χρονικό της πτώσης του Φάντομ

Η περιοχή που συνεντρίβη το αεροσκάφοςΤο πρωί της Δευτέρας (30/01), διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας. 

Στην εκπαιδευτική πτήση συμμετείχαν δύο αεροσκάφη. Περίπου 8 μίλια δυτικά του Κατακόλου, ο επικεφαλής του σχηματισμού ενημέρωσε πως το ζευγάρι του είχε καταπέσει στη θάλασσα. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία, το Λιμενικό και όλες τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να εντοπιστούν οι χειριστές του F-4 Phantom και το μαχητικό.

Αμέσως έσπευσαν στην περιοχή 2 ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα ήταν και ένα C-130.

Μητσοτάκης: Την εθνική οδύνη κάνει ακόμη βαρύτερη η είδηση της απώλειας του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη

«Την εθνική οδύνη κάνει ακόμη βαρύτερη η είδηση της απώλειας του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, ύστερα από εκείνη του Υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα» έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του πιλότου του μοιραίου Φάντομ, Ευστάθιου Τσιτλακίδη.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έκανε την εξής ανάρτηση για την απώλεια του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη:

«Την εθνική οδύνη κάνει ακόμη βαρύτερη η είδηση της απώλειας του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, ύστερα από εκείνη του Υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα. Ο κυβερνήτης του μαχητικού μας έπεσε μαζί με τον συγκυβερνήτη του την ώρα του καθήκοντος, υπηρετώντας την πατρίδα. Η σκέψη μου είναι στην οικογένεια του ιπταμένου Σμηναγού. Η Πολεμική Αεροπορία και ολόκληρη η Ελλάδα θρηνούν. Θρηνούν και τιμούν».

Συλλυπητήρια μηνύματα Τσίπρα- Ανδρουλάκη

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας μέσω των κοινωνικών δικτύων. «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον άδικο χαμό και του κυβερνήτη του μοιραίου F-4 της πολεμικής μας αεροπορίας, Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, που έφυγε στην ώρα του καθήκοντος. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους», έγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην απώλεια του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη ο οποίος έχασε τη ζωή τους μετά την πτώση του F4-E Phantom II στην θαλάσσια περιοχή της Ανδραβίδας, αναφέρθηκε με ανάρτηση του στο Twitter ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. 
«Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Σμηναγού (Ι), Ευστάθιου Τσιτλακίδη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε πως «τιμούμε τη μνήμη των δύο αεροπόρων μας, που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος».
Σε συλλυπητήριο μήνυμά του στο twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρει: «Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης, Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας. Δε θα τους ξεχάσουμε ποτέ. ΑΘΑΝΑΤΟΙ!».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης