Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Xάρης Γκίκας
Μοντάζ: Aποστόλης Μαρούσης
Παραγωγή: Zougla.gr 2021 

Ήρθε στην Ελλάδα ως μετανάστης από το Περού, αγάπησε τη χώρα και σήμερα βοηθάει ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη, μέσω ενός χώρου τον οποίο κατάφερε να δημιουργήσει με δικά του έξοδα, την ώρα που οι πολίτες ανταποκρίνονται στην προσπάθειά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορία του Φελίπε Χουαρέζ Ρέγιεζ έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αρχικά εργαζόταν στα καράβια, όπως λέει στην κάμερα της «Ζούγκλας», αλλά η κύρια δουλειά του είναι η ανακατασκευή, η ανακαίνιση και η διακόσμηση χώρων.

Το ερέθισμα για να ξεκινήσει να προσφέρει το πήρε από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν μάγειρας σε βαπόρι και του έλεγε ότι «είναι κρίμα να πετιέται το φαγητό το οποίο περισσεύει». Η επαφή του με τον εθελοντισμό γίνεται πριν από πολλά χρόνια στον Πειραιά. Τότε συμμετείχε σε μια εθελοντική ομάδα που βοηθούσε ανθρώπους με HIV. Στη συνέχεια, εντάχθηκε σε μια ΜΚΟ, η οποία ασχολούνταν με τα ναρκωτικά, ενώ αργότερα εντάχθηκε σε μια άλλη εθελοντική ομάδα, η οποία προσπαθούσε να βοηθήσει τις ιερόδουλες.

Τα τελευταία 10 χρόνια ο Φελίπε είναι επικεφαλής της δικής του εθελοντικής ομάδας, η οποία μαγειρεύει και μοιράζει 3.000 μερίδες φαγητού κάθε μήνα, σε οικογένειες Eλλήνων και μεταναστών, σε αστέγους, σε τοξικοεξαρτημένους, σε συνανθρώπους μας οι οποίοι δεν είναι εύκολο να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Φροντίζει συνολικά 75 οικογένειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε έναν χώρο στο κέντρο της Αθήνας που τον νοικιάζει και τον συντηρεί ο ίδιος, έχει στήσει το στρατηγείο του. Εκεί παραλαμβάνονται και αποθηκεύονται όλα τα τρόφιμα τα οποία προσφέρει ο κόσμος αλλά και τα είδη πρώτης ανάγκης. Εκεί μαγειρεύουν. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν και αποθήκες με ρούχα, κουβέρτες αλλά και χώροι φιλοξενίας.

Στην εποχή της κρίσης και της αποξένωσης υπάρχουν  κι εκείνοι οι άνθρωποι, που χωρίς να φαίνονται, "υφαίνουν" με τον δικό τους τρόπο γύρω μας, τον "ιστό" της αγάπης.

«Η αλληλεγγύη δεν κοιτάει χρώμα ή θρησκεία… Κοιτάει την ανάγκη που έχει ο άνθρωπος. Σήμερα είμαι παππούς. Έχω παιδιά και εγγόνια. Όσο μπορώ θα συνεχίσω να προσφέρω», τονίζει στον φακό της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας.

«Μετά την πρώτη καραντίνα, οι άνθρωποι άρχισαν να δημιουργούν αλυσίδες αλληλεγγύης»

Η Έφη γνώρισε τον Φελίπε κάποια στιγμή στο παρελθόν, όταν και οι δύο βοηθούσαν μια άστεγη. Σήμερα είναι στο πλευρό του διακοσμητή από το Περού και συμβάλλει στην όλη του την προσπάθειά.

«Δίνουμε βαρύτητα σε πολλές οικογένειες που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν. Για παράδειγμα, βοηθάμε οικογένειες Ελλήνων και μεταναστών που έχουν σπίτι να μείνουν, αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα. Μετά την πρώτη καραντίνα, οι άνθρωποι άρχισαν να δημιουργούν αλυσίδες αλληλεγγύης  μέσα από διάφορες σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσφέρουν. Οι εθελοντές μας δεν είναι σταθεροί. Αλλά αυτό που είναι συγκινητικό είναι ότι όσοι έρχονται προσφέρουν την ψυχή τους, έχουν όρεξη να προσφέρουν», λέει μεταξύ άλλων στη «Ζούγκλα».

Δείτε τι κατέγραψε η κάμερα της «Ζούγκλας»:

 

Δείτε φωτογραφίες: 

Ο Φελίπε μόλις έχει ετοιμάσει το φαγητό το οποίο βάζει σε κεσεδάκια - Δίπλα του εθελοντές

Έτσι απλά, χωρίς να επιζητούν την προβολή, οι εθελοντές της ομάδας  προσφέρουν βοήθεια σε περιόδους δύσκολες όπως αυτή που βιώνουμε όλοι σήμερα

Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που αφουγκράζονται τις ανάγκες και τις ανησυχίες των συνανθρώπων μας, προσφέροντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Τεράστια η προσφορά του κόσμου στην προσπάθεια του Φελίπε- Εδώ η αποθήκη με κάποια τρόφιμα

Ο χώρος όπου φιλοξενούνται άτομα τα οποία δεν έχουν που να μείνουν

Τελευταίοι έλεγχοι πριν να μοιραστεί το φαγητό

Ο φωτογραφικός φακός του Χάρη Γκίκα συλαμβάνει τον Φελίπε την ώρα που μοιράζει φαγητό

Η ομάδα του Φελίπε μόλις έχει φτάσει στο κέντρο της πρωτεύουσας και μοιράζει φαγητό

Η Έφη μοιράζει μερίδες φαγητού στο κέντρο της Αθήνας

Η Έφη, εθελόντρια της ομάδας του Φελίπε ξεναγεί τη "Ζούγκλα" στην αποθήκη με τα ρούχα που προσφέρουν οι εθελοντές

Στο κέντρο της Αθήνας ο Φελίπε μοιράζει μερίδες φαγητου σε τοξικοεξαρτημένους και σε άστεγους

Το zougla.gr και ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαζάνης βρέθηκαν στο στρατηγείο του Φελίπε Χουαρέζ Ρέγιες

Ετοιμάζοντας τα πακέτα αγάπης τα οποία θα φτάσουν σε αυτούς που τα χρειάζονται

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης