Οι κρίσιμοι επιδημιολογικοί δείκτες φαίνεται ότι δεν «πέφτουν», με την κυβέρνηση να προχωρά σε νέα παράταση του lockdown, προσπαθώντας ωστόσο την ίδια ώρα να οργανώσει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε αρνητικά για το άνοιγμα των σχολείων και των εμπορικών καταστημάτων, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό σε πολλές περιοχές και θα υπήρχε ο κίνδυνος νέας έξαρσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αποφάσεις αυτή τη στιγμή με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτό τον αριθμό των διασωληνωμένων, τον αριθμό των συμπολιτών μας μέσα σε ΜΕΘ και της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταλαβαίνετε προφανώς ότι δεν μπορούν να παρθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. 

Σημειώνεται μάλιστα ότι χθες Πέμπτη οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 622 στις ΜΕΘ, σε μια κατάσταση εφιαλτικής πίεσης. 

Ανοίγουν τα καταστήματα με εποχικά είδη στις 7 Δεκεμβρίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο τα καταστήματα που πουλούν αμιγώς εποχικά χριστουγεννιάτικα είδη θα ανοίξουν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, τα οποία φαίνεται πως θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο click away και πολύ αυστηρά μέτρα. 

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών, από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, αναμένεται να ανοίξουν συνολικά 110 καταστήματα. 

Επαναλειτουργία των σχολείων το 2021

Τα σχολεία φαίνεται πως θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, αν και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας. Ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν ως «δεδομένο» πως γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια θα επαναλειτουργήσουν το νέο έτος.

«Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα μας πουν οι ειδικοί», είπε ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit.

Ρευστή η κατάσταση για το λιανεμπόριο

Για το λιανεμπόριο, η κατάσταση παραμένει ρευστή, ωστόσο δεν αποκλείεται τελικά να ανοίξουν κάποια καταστήματα μέσα στις γιορτές με πολύ αυστηρά μέτρα, εφόσον μειωθεί το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Πιθανόν να ανοίξουν τα κομμωτήρια στις 14 Δεκεμβρίου

Ένας άλλος κλάδος που αναμένεται να ανοίξει λίγο νωρίτερα είναι τα κομμωτήρια και η κυβέρνηση εξετάζει ημερομηνίες όπως η 14η Δεκεμβρίου. Η λειτουργία τους, όποτε επιτραπεί, θα γίνεται μόνο με ραντεβού και περιορισμένο αριθμό πελατών (τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον, απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας).

Κλειστά εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα μέχρι τον εμβολιασμό

Όσον αφορά την εστίαση, δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως δεν θα ανοίξουν τα νυχτερινά μαγαζιά, ενώ δύσκολα είναι τα πράγματα και για τα εστιατόρια. Άλλωστε και ο κλάδος είναι αντίθετος στο να επαναλειτουργήσει μόνο για μία εβδομάδα.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, όσον αφορά τα μπαρ και τα νυχτερινά μαγαζιά, πως το άνοιγμά τους πάει για το 2021 και αφού ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών.

«Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια. Ίσως σε κάποιο σημείο να μπορούμε να λειτουργήσουμε τα εστιατόρια με κατάλληλη κοινωνική αποστασιοποίηση» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πολύ πιθανό πάντως είναι να μην ανοίξει ούτε η εστίαση μέσα στις γιορτές, κάτι που έχουν ζητήσει και εκπρόσωποι του κλάδου, καθώς, όπως ισχυρίζονται, το άνοιγμα για 15 ημέρες και στη συνέχεια πάλι κλείσιμο θα επιφέρει περισσότερη οικονομική ζημία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης