Η τέταρτη κατά σειρά άσκηση εκπαίδευσης αναγνωρισμένων προσφύγων σε δασικές πυρκαγιές και καταστάσεις εκτάκτων αναγκών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη δομή φιλοξενίας του Σχιστού. 

Στην άσκηση συμμετείχαν 31 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, που εκπαιδεύτηκαν σε ασκήσεις πεδίου και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ενώ πήραν μέρος για πρώτη φορά και πρόσφυγες εκπαιδευτές από τη Μαλακάσα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη συγκεκριμένη άσκηση ολοκληρώθηκε και η πρώτη φάση του έργου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Με βάση αυτό, δημιουργήθηκαν τέσσερις ομάδες έκτακτης ανάγκης στις δομές της Σάμου, της Μαλακάσας, της Ριτσώνας και του Σχιστού. Το 50% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στις ασκήσεις εφαρμόστηκαν τρία μοναδικά σχέδια εκκένωσης (Μαλακάσα, Ριτσώνα, Σχιστό), που καταρτίστηκαν από τους δικαιούχους κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών μαθημάτων τους. Σημειώνεται επίσης, ότι στη Μαλακάσα, με ειδικά πρωτόκολλα του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπαιδεύτηκε στη διαχείριση έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης πεδίου, ο πρώτος άνδρας με αναπηρία. 

Συνολικά έγιναν 16 ασκήσεις πεδίου, 256 ώρες εκπαίδευσης και 160 ώρες εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Σε αυτά συμμετείχαν 102 ωφελούμενοι και 50 εκπαιδευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη δράση την Παρασκευή παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή στην Ελλάδα, Τζέισον Χεπς, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο γενικός γραμματέας Αιτούντων ‘Ασυλο, Μάνος Λογοθέτης, ο ειδικός γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ηρακλής Μοσκώφ, ο διευθυντής Πυρόσβεσης του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, αρχιπύραρχος Ανδρέας Στεμπίλης, εκπρόσωποι των πρεσβειών των ΗΠΑ, της Ολλανδίας και της Γαλλίας, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το ‘Ασυλο και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 «Είναι σημαντικό που οι ωφελούμενοι έδειξαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για να μάθουν τη γλώσσα και να εκπαιδευτούν για την αντιμετώπιση τόσο δύσκολων συνθηκών, να μάθουν να προστατεύονται αλλά και να προστατεύουν», δήλωσε η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη. 

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκο τόνισε ότι «η πρωτοβουλία μιας τέτοιας άσκησης είναι μοναδική σε όλη την Ευρώπη και αποτελεί μέρος των ενταξιακών διαδικασιών που οργανώνονται στην Ελλάδα μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ένταξη δεν αποτελεί μια διοικητική διαδικασία, αλλά συνιστά μια διαδικασία που περιλαμβάνει την κατανόηση των αξιών της Ελλάδας και την προσφορά στην ελληνική κοινωνία. Μέσω αυτής της εκπαίδευσης, οι πρόσφυγες είναι σε θέση να συνεισφέρουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και φυσικών καταστροφών».

Η δράση οργανώθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Όλα τα προγράμματα ένταξης του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούνται μέσω της συνεργασίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού, Σοφίας Βούλτεψη, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και συντονίστρια την αρχιπύραρχο Καλλιόπη Σαΐνη. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης