Με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν τη Λίμνη Eυβοίας κάτοικοι αλλά και επισκέπτες, την ώρα που το πύρινο μέτωπο εξακολουθεί να καίει ό,τι βρει στο διάβα του.

Ροβιές, Μουρτιά και Κεχριές μαζί με τη Λίμνη και τη Βατερή, μία τουριστική περιοχή με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις κοντά στην Λίμνη, βλέπουν πλέον τις φλόγες στις πόρτες τους καθώς έχουν κυκλωθεί, με τους πυροσβέστες να μην προλαβαίνουν τις κλήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων μιλούν για πολύ δύσκολη κατάσταση και οι πολίτες στη Λίμνη γεμίζουν τα καράβια για να αναχωρήσουν.

Στις Κεχριές και την Μουρτιά έχει κλείσει κάθε διέξοδος και κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί.

Περίπου 1.000 άτομα, νέοι, ηλικιωμένοι, παιδιά και έγκυες με ό,τι πρόλαβαν να πάρουν από τα σπίτια τους βρέθηκαν στο λιμάνι της Λίμνης όπου μεταφέρθηκαν με ferry boat στα Λουτρά Αιδηψού, καθώς δόθηκε εντολή από το 112 για εκκένωση της Λίμνης, σχεδόν παράλληλα με την εντολή που δόθηκε για να εκκενωθεί και το Προκόπι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εικόνες με φόντο το απόλυτο σκηνικό καταστροφής είναι συγκλονιστικές, θυμίζοντας ταινία θρίλερ… 

Νωρίτερα, η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό Δάφνη και εγκλώβισε κατοίκους και πυροσβέστες οι οποίοι μετά από υπερπροσπάθειες μπόρεσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Δείτε βίντεο που ανέβηκαν στα social media από τη στιγμή της διάσωσης στη Λίμνη Ευβοίας:

 

 

«Αν βρίσκεστε στη Λίμνη Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Λιμένα Λίμνης και Ferry Boat» γράφει το μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του δημάρχου, η φωτιά διείσδυσε στην Κήρινθο και την Στροφυλιά, όπου καίει τα πρώτα σπίτια, ενώ σε άμεση εκκένωση προχώρησαν οι τοπικές Αρχές σε οικισμούς και χωριά της ΔΕ Κηρεώς και ΔΕ Ελυμνίων. 

Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση στις Ροβιές, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι το μέτωπο έχει κατεύθυνση προς την Αιδηψό. 

Προηγουμένως, οι φλόγες είχαν κυκλώσει και τις Κεχριές, οι οποίες εκκενώθηκαν και αυτές μαζί με τα υπόλοιπα χωριά μέχρι το Μαντούδι. 

Αν μάλιστα η φωτιά ανέβει δυτικά του ποταμού θα φτάσει σχεδόν την κορυφή στον Προφήτη Ηλία του Τελεθρίου και θα απειλήσει τα χωριά Κυπαρίσσι Σήμια, Καματρειαδες, Γαλατσάδες του δήμου Ιστιαίας. Και από Ευβοϊκό ίσως να φτάσει και να περάσει το χωριό Ήλια προς την Αιδηψό.

«Η φωτιά έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις και κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις στον ορεινό όγκο της Βόρειας Εύβοιας», τόνισε νωρίτερα ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Κύριος στόχος μας είναι η ανακοπή του μετώπου κυρίως προς τη Νότια πλευρά. Οι άνεμοι στην Εύβοια είναι βορειοδυτικοί έως 8 μποφόρ», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Στο μεταξύ, δραματική έκκληση έκανε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, κ. Γιώργος Σταμούλος, για βοήθεια στο Κυμάσι, στο λιμάνι του Μαντουδίου, καθώς 5.000 κόσμος έπρεπε να μεταφερθεί προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκκένωση. 

«Δεν ξέρουμε πού να τους πάμε, κάνω έκκληση για βοήθεια να μεταφερθεί ο κόσμος. Έχει καεί όλος ο δήμος, έχουν κλείσει από την περιφέρεια κάποια ξενοδοχεία στην Αιδηψό αλλά ποιον να πρωτοπάμε», ανέφερε. 

Επιπλέον, ζήτησε βοήθεια σε δραματικούς τόνους, καθώς «υπάρχουν οικογένειες με παιδιά, άστεγοι», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

«Εκκενώνουμε το Μαντούδι και το Σπαθάρι, δεν ξέρουμε πού θα πάμε τον κόσμο. Περιμένουμε το λιμεναρχείο όπου έχουμε άψογη συνεργασία, να μας πει πότε θα έρθουν καράβια για να βάλουμε τον κόσμο», τόνισε στο evima.gr, εκτιμώντας πως το μέτωπο του Μαντουδίου είναι πολύ μεγάλο και αναμένεται να σταματήσει στα Ψαχνά.

«Θα καεί όλη η Βόρεια Εύβοια»

Την ίδια ώρα, πυροσβέστες και εθελοντές δηλώνουν σε απελπιστική κατάσταση ότι «θα καεί όλη η Βόρεια Εύβοια χωρίς εναέρια μέσα…». 

Μετά από 20 οικισμούς, κάηκαν επίσης η Αγία Άννα, η Κεράμεια, η Παλαιόβρυση. Έχουν καεί εκατοντάδες σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις και κινδυνεύουν ξεκάθαρα ανθρώπινες ζωές, καθώς η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, τόνισε και ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης στο eviazoom.gr.

Το χειρότερο σενάριο έγινε πραγματικότητα στη Βόρεια Εύβοια, καθώς οι φλόγες από το τεράστιο πύρινο μέτωπο πέρασαν και στην Αγία Άννα μέχρι την παραλία που βρίσκονται κατασκηνώσεις και κάμπινγκ όπου χιλιάδες κάτοικοι και παραθεριστές αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από στεριά οδικώς και από θάλασσα με ιδιωτικά και λιμενικά σκάφη, καθώς εστάλη μήνυμα από το 112 να εκκενωθεί ολόκληρη η περιοχή. Μάλιστα κάποιοι παρέμειναν να προστατεύσουν την περιουσία τους και υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους.

Το μέτωπο αυτή τη στιγμή είναι τεράστιο, ο άνεμος είναι νοτιοδυτικός με αποτέλεσμα η φωτιά να φτάνει μέχρι το κύμα.

Mε πληροφορίες από tvstar.gr, eviatop.blogspot.gr, evima.gr, eviazoom.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης