Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί.

«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός, τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06:00 το πρωί».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. Πηγή ανησυχίας, όπως είπε, αποτελούν περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Αυτές είναι: Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πάτρα, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Λέσβος. Ειδικά για την Πάτρα και ενόψει του εορτασμού του Αγίου Ανδρέα, ο κ. Πέτσας κάλεσε τον κόσμο να τηρήσει τα μέτρα.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα όταν έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας» συνέχισε ο κ. Πέτσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο στόχος παραμένει ένας: οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021 με το καλό να ανοίξει και πάλι μία νέα εποχή για τη χώρα μας» τόνισε.

«Στο μεταξύ συνεχίζουμε να στηρίζουμε το ΕΣΥ και αυτό αποδεικνύεται από τρία στοιχεία: Πρώτον, οι ΜΕΘ πριν την πανδημία ήταν 557. Σήμερα λειτουργούν πάνω από 1.260 ΜΕΘ. Δεύτερον, το προσωπικό του ΕΣΥ πριν την πανδημία ήταν 88.690. Σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000 και, τρίτον, πριν από την πανδημία, για την ακρίβεια το 2018, δαπανήθηκαν για την υγεία περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2020 έχουν δαπανηθεί 4,8 δισ. ευρώ δηλαδή 1 δισεκατομμύριο παραπάνω» πρόσθεσε.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων γιατρών ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις ΜΕΘ του ΕΣΥ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί μετά από την υγειονομική κρίση αορίστου χρόνου, διευκρίνισε ο κ. Πέτσας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι μια πράξη αναγνώρισης από την Πολιτεία του έργου που επιτελούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και απόδειξη της βούλησής μας για διαρκή αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας».

Πότε θα γίνει άρση των περιορισμών

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς αν θα υπάρξει μήνυμα του πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα για την άρση των περιορισμών, απάντησε πως «θα το δούμε όπως συλλέγουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα». Κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα, συνέχισε, θα γίνουν ανακοινώσεις για τον σχεδιασμό. «Προς το παρόν όλοι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τη διασπορά, να ρίξουμε πιο γρήγορα τα κρούσματα στην Επικράτεια και στις συγκεκριμένες περιοχές που ανέφερα και είναι σε πιο δύσκολη κατάσταση, ώστε να προχωρήσουμε σταδιακά στην άρση του lockdown» συμπλήρωσε.

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η άρση να γίνει σε δύο ταχύτητες με διαφορετικά μέτρα ανά περιοχή αλλά και τι θα γίνει με τα σχολεία. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε καθεστώς lockdown σε όλη την Επικράτεια και πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα. Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τα εναλλακτικά σενάρια για να προχωρήσει η σταδιακή άρση του lockdown. Μέσα σε αυτή είναι και τα σχολεία, αλλά δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι. Προέχει η τήρηση των μέτρων» απάντησε.

Δήλωσε επίσης πως «όποιος βιάζεται σκοντάφτει» σε ερώτηση αν θα παραμείνει η υποχρέωση των μετακινήσεων με sms, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι αν χρειαστεί θα γίνει και επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων και στην Αττική. «Πρώτα η ενίσχυση του ΕΣΥ, μετά η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, επίταξη όπου χρειάζεται και αξιοποίηση των υγειονομικών δομών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αντιμετωπίζουμε τη χώρα ως μια υγειονομική περιφέρεια για να κερδίσουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα» υπογράμμισε.

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο εφαρμογής μοντέλου «ακορντεόν» στα μέτρα, και αν είμαστε έτοιμοι για εμβολιασμό από τον Δεκέμβριο. «Θα κάνουμε αυτό που θα χρειαστεί. Μην προτρέχουμε» είπε, ενώ ανέφερε πως σήμερα είμαστε στην ευτυχή συγκυρία πολλές εταιρείες να προχωρούν με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

«Μετά τις ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, είναι σαφές ότι μπορούμε να έχουμε ασφαλή εμβόλια τέλος Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου, όπως προβλέπει το αρχικό μας πλάνο. Αυτό το πλάνο καθίσταται κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο ελκυστικό. Αυτός ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πολλά εμβολιαστικά κέντρα ώστε να εμβολιάζονται πάνω από 2.100.000 συμπολίτες μας τον μήνα. Να φτάσουμε έτσι κάποια στιγμή μετά τον Μάρτιο σε ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού και στο σύνολο μέχρι το τέλος Ιουνίου. Μένουμε στο πλάνο μας και θα το αναπτύξουμε και πιο γρήγορα αν χρειαστεί» απάντησε.

Ειδικά για τη Β. Ελλάδα είπε μετά από σχετική ερώτηση ότι έχει γίνει ενίσχυση των ελεγκτικών δυνάμεων και πως θα ανέβει και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τον συντονισμό τους. «Έχει μεγάλη σημασία οι πολλοί που τηρούν τα μέτρα να μη νιώθουν κορόιδα όταν λίγοι τα παραβαίνουν. Γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι εκεί που υπάρχει διασπορά, ιδίως στους χώρους εργασίας» σημείωσε.

Είπε επίσης ότι στο δεύτερο lockdown δεν έχουμε την ίδια συμπεριφορά των πολιτών με το πρώτο, καθώς υπάρχει ζήτημα κόπωσης. «Αν εξαιρέσουμε την πρώτη εβδομάδα, βλέπουμε καλύτερη συμμόρφωση και σημαντική μείωση της κινητικότητας, κάτι στο οποίο βοήθησε και η απόφαση να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα πηγαίνουμε συνεχώς προς το καλύτερο, αλλά ακόμα και οι λίγοι παραβατικοί είναι ικανοί να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια των πολλών» υπογράμμισε.

Τι θα γίνει με την εστίαση

Για το άνοιγμα ή όχι των καταστημάτων εστίασης δεν έχει γίνει κανένας λόγος από τους ειδικούς, ενώ οι πληροφορίες για την επαναλειτουργία τους λίγο πριν τις γιορτές έρχονται με το… σταγονόμετρο. Όσον αφορά στα κέντρα αισθητικής και τα γυμναστήρια, ούτε λόγος δεν γίνεται, ενώ για τα τελευταία πιθανότατα να γίνουν οι πρώτες συζητήσεις για το άνοιγμά τους από τη νέα χρονιά.

Προς το παρόν, καμία ημερομηνία δεν είναι δεδομένη, αφού στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και έπειτα η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία.

Σχετικά με την εστίαση, θα πρέπει να υπάρξουν αυστηροί κανόνες, μεγαλύτερη απόσταση, λίγα άτομα στο τραπέζι και περισσότεροι έλεγχοι για την τήρηση αυτών. Συγκεκριμένα θα απαγορεύονται οι όρθιοι, οι πελάτες θα χωρίζονται σε τραπέζια έως τεσσάρων ατόμων, ενώ θα απαγορευτεί η μουσική. Πιο αυστηρά θα είναι τα μέτρα για τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, τα οποία, όπως φαίνεται, δεν θα λειτουργήσουν καθόλου τις ημέρες των γιορτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης