Πάσχα με κλειστούς νομούς και ανοιχτές εκκλησίες, προβλέπει για φέτος η κυβέρνηση, η οποία εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων και των διασωληνωμένων συμπολιτών μας στις ΜΕΘ δεν θέλει να ρισκάρει το καλοκαίρι για πέντε μέρες διακοπές το Πάσχα. Γι’ αυτό, όπως όλα δείχνουν, ούτε αυτή τη χρονιά θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε στις περιφέρειες, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού αφού και στις επαρχίες τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από νοσούντες, ενώ παράλληλα πλησιάζει και η ημερομηνία για το άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων (στις 10 Μαΐου στοχεύει το Yπ. Παιδείας) και του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Δεν αποκλείεται όμως αυτό το Πάσχα να είναι ίσως διαφορετικό από το περσινό ως προς τον εορτασμό και τις Λειτουργίες στις εκκλησίες. Και αυτό γιατί οι απόψεις κυβερνήσεως και εκκλησίας φαίνεται πως συγκλίνουν ως προς τις Λειτουργίες και την παρουσία των πιστών σε αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας ολοκληρώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σήμερα και αύριο συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με αντικείμενο τον τρόπο εορτασμού του Πάσχα, η οποία σε επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας έχει προτείνει τα εξής:

Ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. εντός κλειστού χώρου. Επίσης προτείνει να επιτραπεί η «αξιοποίηση» των προαυλίων των ναών, προκειμένου να παρευρεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες στις εκκλησίες αλλά να αποφύγουν τον συνωστισμό.

Μετακίνηση προς άλλους δήμους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σενάριο που φαίνεται να επικρατεί ως προς την ημέρα του Πάσχα είναι η δυνατότητα της διαδημοτικής μετακίνησης των πολιτών, κάτι το οποίο ισχύει ούτως ή άλλως έως τώρα για τα Σαββατοκύριακα. Πέρυσι επιτρεπόταν η συγκέντρωση έως 9 ατόμων στο οικογενειακό τραπέζι. Δεν αποκλείεται και φέτος να γιορτάσουμε με τον ίδιο τρόπο την ημέρα του Πάσχα, έτσι ώστε να βρεθούν και πάλι γύρω από το οικογενειακό τραπέζι μόνο οι πλησιέστεροι συγγενείς. Άλλωστε οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και να θέσουν τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση, η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις. Πάντως γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνουν μάχη στον αγώνα της πανδημίας υποστηρίζουν ότι,«με γεμάτες τις κλίνες από ασθενείς με κορωνοϊό, δεν μπορούμε να γιορτάσουμε ακόμα το Πάσχα όπως παλαιότερες χρονιές. Χρειάζεται ακόμα προσοχή».

Συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με αντικείμενο τον εορτασμό του Πάσχα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ιερείς θα πρέπει να κάνουν self test και να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Ωστόσο οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των ναών τη Μ. Εβδομάδα θα κριθεί και από τις αποφάσεις που θα λάβει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων την ερχόμενη Παρασκευή.

Πάντως, χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε: «Βρήκαμε μια λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία. Αλλά δεν πιστεύουμε να έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας», ενώ για την Μεγάλη Παρασκευή και την περιφορά του Επιταφίου είπε ότι θα γίνει γύρω από τους Ιερούς Ναούς.

Όσον αφορά τη Μ. Παρασκευή, αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα περιφοράς του Επιταφίου περιμετρικά και στα προαύλια των ναών, όπου θα τελεστεί και η Ανάσταση. Όχι όμως στις 12 τα μεσάνυχτα, όπως είθισται, αλλά πιθανότατα τρεις ώρες νωρίτερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης