Αποστολή Έβρος – Βίντεο, Φωτο: Νίκος Χριστοφάκης

Αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες μεταναστών στο zougla.gr που διηγούνται πως με την βοήθεια των αρχών της Τουρκίας, πέρασαν ανενόχλητοι τα σύνορα στον Έβρο και βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο οδοιπορικό στον Έβρο που πραγματοποίησε τo zougla.gr, με αφορμή τις συγκρούσεις που μαίνονται επί τρεις ημέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, συνάντησε μετανάστες – πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, που κατάφεραν να μπουν σε ελληνικό έδαφος από αφύλακτα σημεία και χωρίς ελληνική αστυνομική παρουσία στον φράκτη του Έβρου.

Ένας από τους μετανάστες που συναντήσαμε στο ελληνικό χωριό Καβύλη μας είπε ότι οι τουρκικές αρχές τον οδήγησαν στο ποτάμι του Εβρου, όπου επιβιβάστηκε δωρεάν σε βάρκα μαζί με 5-6 άλλους πρόσφυγες και πέρασαν στην Ελληνική πλευρά. Από εκεί όπως λέει ο ίδιος, περπάτησαν περίπου πέντε χιλιόμετρα όπου δεν υπήρχε έλεγχος από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές και έφθασαν στο χωριό Καβύλη με σκοπό να πάνε στη Θεσσαλονίκη και από εκεί να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Από την μαρτυρία αυτή προκύπτει ότι υπάρχουν πολλά αφύλαχτα σημεία στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις καστανιές Έβρου. Συγκεκριμένα, 20 χιλιόμετρα από τις Καστανιές, δεν υπάρχει φράχτης, ούτε ελληνική αστυνομική παρουσία και οι πρόσφυγες, μπορούν να περάσουν ανενόχλητοι σε ελληνικό έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές αρχες έχουν κάνει συλλήψεις κοντά στο τελωνείο Καστανέων, ωστόσο οι πρόσφυγες, συνεχίζουν να μπαίνουν από αφύλακτα σημεία 20 χιλιόμετρα πιο μακριά.

Ακολουθεί ο διάλογος με τον μετανάστη:

– Πόσες ημέρες είστε εδώ;

– Από απόψε

– Η αστυνομία σας είδε; Τι σας είπε;

– Τίποτα

– Σας άφησαν να περάσετε;

– Ναι

– Οι Τούρκοι αξιωματικοί σας είπαν ότι μπορείτε να περάσετε από εδώ;

– Ναι, μας βοήθησαν

– Πως σας βοήθησαν, με λεωφορεία;

 – Με βάρκες

 – Πληρώσατε γι΄αυτό;

– Όχι τίποτα, μας βοήθησαν δωρεάν.

– Είναι δωρεάν για όλους;

– Ναι

– Ποιος σας έδωσε τη βάρκα η κυβέρνηση;

– Δεν πληρώσαμε τίποτα

– Και τώρα θα περπατήσετε;

– Ναι θα περπατήσουμε

– Είδατε καθόλου αστυνομία στο δρόμο;

– Εδώ μόνο που βρισκόμαστε

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης