Ο ελληνικός μη κερδοσκοπικός όμιλος MADE Group της Mανταλένας Καϊλή, είχε αναπτύξει ένα δίκτυο έργων που ήταν στενά ευθυγραμμισμένα με το έργο της τεχνογνωσίας της Εύας Καϊλή στο Κοινοβούλιο. Το MADE Group διαγωνίστηκε και κέρδισε διαγωνισμούς της ΕΕ, αφού έλαβε 105.172 ευρώ από ένα πιλοτικό πρόγραμμα που είχε προωθήσει η Εύα Καϊλή στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του POLITICO, η Μανταλένα Καϊλή, αδερφής της Εύας Καϊλή, προσπαθεί να διαγράψει την εταιρεία της MADE Group, από τα αρχεία διαφάνειας της ΕΕ.

Μάλιστα, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνελήφθη τον Δεκέμβριο για κατηγορίες διαφθοράς, συμμετείχε συχνά σε εκδηλώσεις που διοργάνωνε η μικρότερη αδελφή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μανταλένα Καϊλή λοιπόν, προσπαθεί να σβήσει τα πεπραγμένα της εταιρείας της από τα αρχεία διαφάνειας της ΕΕ και επιμένει ότι  το τεχνολογικό «παρατηρητήριο» που συνίδρυσε δεν είναι οργάνωση «λόμπι».

Στις Βρυξέλλες, η Μανταλένα Καϊλή ήταν γνωστή ως εκτελεστική διευθύντρια του ELONtech, ενός «παρατηρητηρίου» τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain, του οποίου οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν μερικές φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παρουσίαζε την Εύα ως ομιλήτρια. Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatar Gate στο τέλος του περασμένου έτους, η ELONtech προσπάθησε να γίνει αόρατη, αφαιρώντας όλες τις αναφορές τόσο στις αδερφές Καϊλή από τον ιστότοπό της και λέγοντας στους απλήρωτους συμβούλους της ότι ήταν «υποχρεωμένη να περιορίσει τη λειτουργία της» λόγω «απρόβλεπτων και ταραγμένων συνθηκών», σύμφωνα με ένα email της 14ης Δεκεμβρίου 2022 που είδε το Politico.

Ίχνη των δραστηριοτήτων της ELONtech στις Βρυξέλλες, ωστόσο, διασώζονται στο LobbyFacts.eu, έναν ιστότοπο που διατηρεί δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ, το οποίο παρακολουθεί την άσκηση πίεσης στο μπλοκ και η Μανταλένα Καϊλή ζήτησε πρόσφατα από το LobbyFacts.eu να σβήσει όλες τις σχετικές πληροφορίες από την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ζητώ με το παρόν τη διαγραφή των δεδομένων που βρέθηκαν με το όνομα ELONTECH-το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Νέων Τεχνολογιών του Ευρωπαϊκού Δικαίου, του οποίου είμαι συνιδρύτρια», έγραψε η Μανταλένα Καϊλή σε ένα email στις 30 Δεκεμβρίου στο LobbyFacts.eu, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Politico. «Αυτά έχουν εισαχθεί ψευδώς σε αυτήν την πλατφόρμα, δεν είναι νομική οντότητα, ούτε λειτουργεί ως οργάνωση λόμπι».

Η Βίκι Καν, μία από τις ακτιβίστριες που διαχειρίζεται το LobbyFacts.eu, το οποίο διευθύνεται από το Corporate Europe Observatory and Lobby Control, είπε στο Politico ότι η Kαϊλή έστειλε πολλά επακόλουθα email ζητώντας να αφαιρεθούν οι πληροφορίες της ELONtech. Η Καν πρόσθεσε ότι όλα τα δεδομένα έχουν ληφθεί «από το Μητρώο Διαφάνειας του λόμπι της ΕΕ, επομένως όλες οι πληροφορίες που δείχνουμε προέρχονταν από εκεί και είχαν δηλωθεί από τον ίδιο που τα είχε καταχωρίσει».

Πράγματι, η ELONtech εμφανίζεται σε αρχειοθετημένα δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας, τα οποία δείχνουν ότι η «μη κυβερνητική οργάνωση» καταχωρήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2020. Η Καν είπε ότι η ELONtech φαινόταν να παρέμεινε στο μητρώο μέχρι τον Μάιο του 2022 προτού αφαιρεθεί.

Σε ένα email, η Γραμματεία του Μητρώου Διαφάνειας είπε στο Politico ότι η ELONtech καταργήθηκε αυτόματα τον Μάιο του 2022 λόγω «αδυναμίας μεταφοράς και ενημέρωσης των δεδομένων της σύμφωνα με τις απαιτήσεις μιας νέας διοργανικής συμφωνίας», η οποία εισήγαγε αυστηρότερους κανόνες.

Η καταχώριση του LobbyFacts.eu για το ELONtech έχει περισσότερες πληροφορίες από το αρχείο του μητρώου σχετικά με τα θέματα για τα οποία ενδιαφερόταν η οντότητα. Κάτω από την ετικέτα «Κύρια αρχεία ΕΕ που στοχοποιούνται», το LobbyFacts.eu δείχνει ότι η ELONtech παρείχε «Συμβολή στο Παρατηρητήριο Blockchain της ΕΕ», χωρίς καμία συγκεκριμένη πληροφορία σχετικά με το ποια θα μπορούσε να ήταν αυτή η συνεισφορά.

Το EU Blockchain Observatory and Forum είναι ένα think tank χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2018 ως πιλοτικό έργο και συχνά παρουσίαζε την Εύα Καϊλή που ενίσχυε το blockchain στις εκδηλώσεις του. Το 2021, η Καϊλή εξασφάλισε 525.000 ευρώ σε περαιτέρω χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη συνέχιση του έργου μέσω τροποποίησης της διαδικασίας προϋπολογισμού της ΕΕ.

Από το 2020, το blockchain think tank διοικείται από μια κοινοπραξία επτά εταίρων, τρεις εκ των οποίων είναι ελληνικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός — το ερευνητικό ινστιτούτο CERTH — που πραγματοποίησε κοινή εκδήλωση με την ELONtech το 2019. Εκπρόσωποι τόσο του Blockchain Observatory όσο και της Επιτροπής αρνήθηκαν ότι η ELONtech παρείχε οποιαδήποτε «συνεισφορά» στο think tank.

Σε ένα email στο Politico, ο δικηγόρος της Μανταλένας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συμφώνησε ότι «η ELONtech δεν είχε καμία ανάμειξη με την ανάπτυξη του Παρατηρητηρίου Blockchain της ΕΕ ή συνεισφορά σε κανένα σημείο». Ο κ. Δημητρακόπουλος είπε επίσης ότι η ELONtech «δεν είχε νομική οντότητα», «δεν έλαβε ποτέ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» και «δεν είχε καμία σχέση με υπηρεσίες λόμπι».

«Εμείς, επίσης, δεν γνωρίζουμε γιατί η [ELONtech] εμφανίστηκε ψευδώς σε αυτό το μητρώο χωρίς καμία αιτιολόγηση», είπε ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι είχε επικοινωνήσει με το Μητρώο Διαφάνειας για το θέμα και περίμενε απάντηση.

Όποιος το δημιούργησε, η καταχώριση του Μητρώου Διαφάνειας για το ELONtech περιέχει τη σωστή του διεύθυνση και τον σωστό αριθμό τηλεφώνου του προσωπικού — αν και αυτές οι πληροφορίες μπορούν να ανακτηθούν από μία σελίδα προώθησης εκδηλώσεων στον ιστότοπο της ELONtech.

Ο κ. Δημητρακόπουλος δεν απάντησε αμέσως σε επακόλουθες ερωτήσεις σχετικά με το ποιος μπορεί να δημιούργησε το λήμμα χωρίς να το γνωρίζει η Μανταλένα Καϊλή. Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, η Γραμματεία του Μητρώου Διαφάνειας δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Politico σχετικά με την πιθανότητα η ELONtech να είχε προστεθεί στο μητρώο από κάποιον εκτός του οργανισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης