Η Ανάφη, το κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου, δεν είναι όμορφη μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Όσοι την έχουν επισκεφθεί γνωρίζουν από πρώτο χέρι τόσο για την μαγευτική  παραλία του Ρούκουνα όσο και για την φιλοξενία των κατοίκων.

Τελικά η Ανάφη είναι όμορφη και το Πάσχα. Κρίμα που η συγκοινωνία από τον Πειραιά δεν είναι σε καθημερινή βάση. Ωστόσο παρά τις δυσκολίες των δρομολογίων (μόνο το πλοίο Πρέβελης φθάνει στο νησί δύο η τρεις φορές την εβδομάδα) υπάρχουν κάποιοι που επισκέπτονται το νησί για να περάσουν ένα πιο αυθεντικό Πάσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας δούμε όμως πως οι κάτοικοι του νησιού κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο ανάβουν τους πέτρινους φούρνους για να ψήσουν το κατσικάκι του Πάσχα.

Βρήκαμε έναν ντόπιο, τον Γιάννη Αρβανίτη και μας εξήγησε τι κάνουν οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού για το κατσικάκι της Κυριακής του Πάσχα.

Στην Ανάφη δεν ψήνουν το κατσικάκι στη σούβλα. Ούτε φτιάχνουν κοκορέτσι. Περιορίζονται στο ντόπιο κατσίκι και το ετοιμάζουν στο «φουρνί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτα ανάβουν ξύλα και «ασπρίζουν» από τη φωτιά το εσωτερικό του φούρνου. Στη συνέχεια βάζουν όσες γάστρες χωράει ο φούρνος και στη συνέχεια τον σφραγίζουν από πάνω και από μπροστά με ειδική λάσπη.

Από τις 5 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου όλοι οι εξωτερικοί φούρνοι που υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα σπίτια των μόνιμων κατοίκων είναι έτοιμοι.

Ο κόσμος συγκεντρώνεται στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου για να παρακολουθήσει την Ανάσταση. Μετά το Χριστός Ανέστη η εκκλησία δεν αδειάζει. Παραμένει γεμάτη. Μέχρι τις δύο το πρωί οι κάτοικοι μένουν στην εκκλησία. Μετά επιστρέφουν στα σπίτια τους και αφού «σπάσουν» τη λάσπη ανοίγουν τους φούρνους και βγάζουν τις γάστρες με τα κατσικάκια.

Το ψήσιμο βέβαια είναι ολόκληρη ιεροτελεστία.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο και τις φωτογραφίες:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης