Ρεπορτάζ: Κώστας Μιλόβας

Σημάδια εγκατάλειψης εμφανίζει το παράκτιο μέτωπο της Ελευσίνας , με την παραλία να βρίσκεται σε πλήρη υποβάθμιση παραμένοντας «ζητούμενο» η συντήρηση ενός έργου αστικής ανάπλασης το οποίο κόστισε πολλά εκατομμύρια ευρώ μόλις λίγα χρόνια πριν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κάτοικοι της Ελευσίνας από την πλευρά τους αφήνουν αιχμές σε βάρος των δημοτικών διοικήσεων  της πόλης, οι οποίες διαδοχικά και με πρόφαση την αναρμοδιότητα επέδειξαν αδιαφορία,αφήνοντας την παράκτια περιοχή σε πλήρη απαξίωση με τις σημερινές εικόνες να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Σπασμένα παγκάκια, κομμένα καλώδια σε στύλους φωτισμού δίπλα στην παιδική χαρά, βγαλμένα προστατευτικά κάγκελα κατά μήκος της περιτοίχισης της πλατείας, χώροι γεμάτοι σκουπίδια από την έλλειψη κάδων, κτήρια αφύλακτα αλλά και κατεστραμμένα όργανα στις παιδικές χαρές συνθέτουν το παζλ εγκατάλειψης της «βιτρίνας» της πόλης εν όψει μάλιστα και της επιλογής της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας 2021.

Ο αρμόδιος διαχειριστής και υπεύθυνος για περιοχή της χερσαίας ζώνης Ελευσίνας είναι ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ τα γραφεία του οποίου βρίσκονται λίγα μόλις μέτρα μακριά από τα σημεία που αποθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μπορείτε να δείτε ακριβώς δίπλα από την  παιδική χαρά βρίσκεται ο συγκεκριμένος στύλος φωτισμού με τα ηλεκτροφόρα καλώδια παροχής ρεύματος να βρίσκονται σε κοινή θέα ενώ αν κάποιο διερχόμενο παιδάκι τα ακουμπήσει κατά λάθος πιθανόν να βρει ακαριαίο θάνατο λόγω ηλεκτροπληξίας. Καλώδια ρεύματος κρέμονται ακόμα και από τα δέντρα στο σημείο.

Στην κεντρική παραλιακής πλατεία της Ελευσίνας και κατά μήκος της περιτοίχισης με τη θάλασσα έχουν αφαιρεθεί τα κάγκελα χωρίς έως και σήμερα ο αρμόδιος Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας ΑΕ που διαχειρίζεται  και εποπτεύει την Χερσαία ζώνης να έχει αποκαταστήσει τις ζημιές ή ακόμα να έχει προχωρήσει στον αποκλεισμό των σημείων για λόγους ασφαλείας των επισκεπτών και κατοίκων της πόλης. Φρεάτια «ανοιχτά» παγίδες για τους επισκέπτες.

Παρατημένο στην τύχη του και το κτήριο που παλαιότερα στεγαζόταν το δημοτικό αναψυκτήριο με τις φθορές να έχουν αφήσει εμφανή σημάδια τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εξωτερικές εγκαταστάσεις  του κτίσματος.

Λίγα μέτρα πιο πέρα στην είσοδο της πρώην Αμερικάνικης προβλήτας αφημένες και οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούσαν την Μονάδα Βατραχανθρώπων του Κεντρικού λιμεναρχείου Ελευσίνας. Σπασμένα παράθυρα, κατεστραμμένες πόρτες, βρωμιά και σκουπίδια φιλοξενούνται πλέον στο εσωτερικό του κτηρίου.

Αποκαρδιωτική και η εικόνα που αποτυπώνουμε από τις εγκαταστάσεις των Ναυτοπροσκόπων Ελευσίνας. Ξερά χόρτα, έλλειψη καθαρισμού του προαύλιου χώρου αλλά και ένα παρατημένο φορτηγό που λειτουργούσε για την πώληση φαγητού  έως ότου σφραγίστηκε εμποδίζουν τους μικρούς ναυτοπρόσκοπους να χρησιμοποιούν ανεμπόδιστα τον κοινόχρηστο χώρο για τις δραστηριότητες τους.

Ανατολικά του παράκτιου μετώπου της πόλης και σε συνέχεια της οδού Κανελλοπούλου βρίσκεται η κεντρική μαρίνα όπου δένουν σκάφη αναψυχής η εικόνα που αντικρύζουμε φανερώνει την ανευθυνότητα των αρμοδίων να επιμελούνται τους χώρους ενώ σε τίποτα δε θυμίζει την αίγλη του χώρου λίγα χρόνια πριν όταν το σημείο ήταν πραγματικό κόσμημα για την Ελευσίνα. Η εγκατάλειψη και εδώ κάνει αισθητή την παρουσία της.

Οι ξύλινες προβλήτες κατεστραμμένες, σπασμένα φωτιστικά σκουπίδια διάσπαρτα, κατεστραμμένα παγκάκια, και σε αυτό το σημείο η παιδική χαρά που φιλοξενεί δεκάδες παιδάκια καθημερινά ακατάλληλη προς χρήση.

Στη ίδια μοίρα ακόμα ένα κτήριο του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας. Εγκατάλειψη κι εδώ. Το πάλαι ποτέ καφέ αναψυκτήριο IRISπου φιλοξενούσε χιλιάδες θαμώνες απ’ όλη την Αττική, ξεχασμένο από τη διοίκηση του ΟΛΕ ΑΕ με τους χώρους του να έχουν μετατραπεί σε μια απέραντή χωματερή.

Φτάνοντας στο τέλος της Κανελλοπούλου η ίδια εικόνα. Σκουπίδια, κομμένα φωτιστικά με τα καλώδια σε εμφανή και επικίνδυνη θέα, δεξαμενές κάτω από τα δέντρα, αλλά και «παγίδες» για τους περιπατητές από φρεάτια που έχουν αφαιρεθεί ολοκληρώνουν την αποτύπωση μιας πλήρους εγκαταλελειμμένης παραλίας σε όλο το μήκος της.

Το zougla απέστειλε αίτημα το οποίο έλαβε αρ. πρωτ 4417/2020,  για την παροχή απόψεων προς τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης της Χερσαίας ζώνης Ελευσίνας ζητώντας από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Καμαρινάκη Απόστολο αλλά και από τα μέλη του ΔΣ του ΟΛΕ ΑΕ να διατυπώσουν αν το επιθυμούν την άποψη τους εως τη στιγμή δημοσίευσης του άρθρου μας δεν είχε σταλεί σχετική απάντηση.

Σε αντίθεση με την απαξιωτική στάση του ΟΛΕ ΑΕ, άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Ελευσίνας αμέσως μόλις του ζητήσαμε την τοποθέτηση του για την έρευνα μας . Ο Αργύρης Οικονόμου ευχαριστώντας το zouglaγια τη δυνατότητα προβολής των θέσεων του δήμου επισημαίνει στην απάντηση του ότι «Όπως γνωρίζεται το παραλιακό μέτωπο την αποκλειστική ευθύνη έχει ο ΟΛΕ ΑΕ,  Επειδή και εμείς έχουμε διαπιστώσει εικόνες που δεν μας ευχαριστούν, το Σάββατο και την Κυριακή 10 και 11 Μαΐου αντίστοιχα, η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ελευσίνας με τον επιβλέποντα Αντιδήμαρχο κ. Λεωνίδα Παππά, παρενέβη στον χώρο με αποτέλεσμα αυτός να καθαριστεί. Επιπλέον την Τετάρτη 11 Μαΐου με πρωτοβουλία του Δήμου μας τοποθετήθηκαν μικροί κάδοι ρίψης απορριμμάτων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Ο Δήμος μας όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησε πλύσεις δρόμων και δεν παρέλειψε να παρέμβει και σε δρόμους που την ευθύνη έχει ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας ΑΕ, δηλαδή στις οδούς Ωκεανίδων και Κανελλοπούλου.»  Όσον αφορά τις ενέργειες που θα ακολουθήσει ο δήμος ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε το zouglaότι το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του δημοσίου για να τεθούν όλα τα φλέγοντα ζητήματα επί τάπητος.

«Σας ενημερώνουμε ότι έχουμε κάνει έγγραφη παρέμβαση στον κ διοικητή του ΟΑΕΔ με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, στον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση και στον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο έτσι ώστε να υπάρξει λύση και με την απόδοση των εργατικών κατοικιών στους δικαιούχους.

Ωστόσο αλγεινή εντύπωση προκαλεί η συνάντηση  του Αντιπρόεδρου της Βουλής και Βουλευτή Δυτικής Αττικής της ΝΔ κ. Αθανάσιου Μπούρα, ο οποίος επισκέφθηκε το προηγούμενο διάστημα τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού.

Μάλιστα ο ο κ. Μπούρας συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Λ.Ε. ΑΕ κ. Απόστολο Καμαρινάκη και τον Πρόεδρο του Οργανισμού κ. Γεώργιο Κουμπέτσο, οι οποίοι τον ενημέρωσαν εκτενώς για τις αναπτυξιακές προοπτικές και τα προβλήματα του Οργανισμού!!!!

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η διαρκής συνεργασία του κ. Μπούρα με τη διοίκηση του Ο.Λ.Ε. ΑΕ σε τρέχοντα και μελλοντικά θέματα για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του λιμένα της Ελευσίνας με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Και η απορία που γεννάται είναι ο κύριος Μπούρας ζήτησε να επισκεφθεί τα σημεία για τα οποία μπήκε στη διαδικασία να συμφωνήσει για την «αναπτυξιακή προοπτική τους» την «προστασία του περιβάλλοντος» και την «χρήση τους για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας» ;;;; Μάλλον όχι διότι οι εικόνες που αποτυπώσαμε είναι εικόνες ντροπής για το παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας  και τους αρμόδιους που έχουν την ευθύνη προστασίας και αξιοποίησης των κοινόχρηστων χώρων της πόλης!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης