Αφοσιωμένος στην απολογία του είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος παραμένει κρατούμενος σε κελί της ΓΑΔΑ μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα απολογηθεί για όσα καταγγέλλονται εις βάρος του. Ο ίδιος αρνείται τα πάντα και σήμερα θα λάβει αντίγραφο της δικογραφίας προκειμένου να τη μελετήσει μαζί με τον συνήγορό του και να οργανώσει την υπερασπιστική του γραμμή.

Πάντως οι εξελίξεις στον χώρο του θεάματος δεν έχουν τέλος, αφού σήμερα ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Σπύρος Μπιμπίλας καταθέτει στον εισαγγελέα για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης στον χώρο του θεάτρου και της ηθοποιίας. Την ίδια ώρα, οι εισαγγελικές αρχές εστιάζουν σε ένα ακόμα πρόσωπο, γνωστό ηθοποιό, και τον ρόλο του σε όσα έχουν καταγγείλει για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραδίδει τον φάκελο στον εισαγγελέα ο Μπιμπίλας

Ο Μπιμπίλας έχει κληθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών να καταθέσει σχετικά με όλα όσα γνωρίζει για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. Επίσης πρόκειται να προσκομίσει στους εισαγγελείς τον φάκελο με τις καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο ΣΕΗ από μέλη του σωματείου και αφορούν σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση κάθε μορφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά από σήμερα ξεκινά μία έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές με στόχο να αποδοθούν ποινικές ευθύνες, ενώ ταυτόχρονα θα κληθούν να καταθέσουν, πρόσωπα και μάρτυρες που γνωρίζουν πράγματα σχετικά με τις πράξεις αυτές.

(Δείτε βίντεο από την Ευελπίδων με τον Δημήτρη Λιγνάδη)

 

Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών υπάρχει και άλλος ένας ηθοποιός, τον οποίο έχει καταγγείλει ο 38χρονος Δ. Άνθης ως βιαστή του. Ο ηθοποιός αυτός είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Έχει λάβει μέρος σε μεγάλες θεατρικές παραγωγές σκηνοθετών πρώτης γραμμής, σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ συμμετέχει ενεργά σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές τα τελευταία χρόνια. Ο άνθρωπος αυτός φαίνεται πως συνδέεται με τον Δημήτρη Λιγνάδη σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Πρόκειται για τον άνδρα για τον οποίο ένα από τα θύματα του Δ. Λιγνάδη είχε αναφέρει ότι βρισκόταν και αυτός μέσα στο διαμέρισμα του κατηγορούμενου σκηνοθέτη και έδειχνε «σαν να εκτελούσε εντολές του». Ήταν δηλαδή και εκείνος θύμα του σκηνοθέτη. Μόνο που ο 38χρονος Δ. Άνθης αναγνώρισε στο πρόσωπο του άνδρα αυτού τον δικό του θύτη.

Η δικογραφία του Λιγνάδη

Ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης-ηθοποιός, Δημήτρης Λιγνάδης, στην απολογία του θα προσπαθήσει να αντικρούσει τις κατηγορίες περί κατά συρροής εγκληματικής δράσης που αφορά το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή. Άλλωστε οι δικαστικές αρχές έδωσαν την εντολή για τη σύλληψή του, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των πράξεων που αποδίδονται στον ίδιο και το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων.

Όπως φαίνεται να περιγράφεται στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του μέχρι πρότινος επικεφαλής του Κρατικού Θεάτρου, οι εισαγγελείς που ζήτησαν την έκδοση του εντάλματος σύλληψης από την αρμόδια ανακρίτρια, αλλά και η ίδια η δικαστική λειτουργός επικαλούνται μία βαρύτατη συρροή ειδικών περιστάσεων που, κατά την κρίση τους, καθιστούν απαραίτητη τη σύλληψη και κράτηση του κατηγορούμενου μέχρι την απολογία του.

Το ένταλμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επικαλείται κίνδυνο διαφυγής του κατηγορούμενου, αλλά τον κίνδυνο διάπραξης νέων, μεγάλης απαξίας αδικημάτων, περιγράφοντας μια επιτήδεια και μεθοδευμένη εγκληματική δράση. Ένα modus operandi δηλαδή στην προπαρασκευή και εκτέλεση των πράξεων, αλλά και στην επιλογή θυμάτων, που κατά τις δικαστικές αρχές αναδεικνύει τη βαρύτητα της κατηγορίας του βιασμού κατά συρροή που του αποδόθηκε.

Στο ένταλμα αναφέρονται οκτώ λόγοι οι οποίοι αφορούν κυρίως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης που αποδίδεται στον ηθοποιό-σκηνοθέτη από πραγματικά περιστατικά, αλλά και το εξακολουθητικό της πράξης του βιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται ότι σε βάρος του καλλιτέχνη συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

– Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή.

– Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων.

– Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση, καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης.

– Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου.

– Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματά του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας.

– Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη.

– Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους και τέλος

– Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Ο κατηγορούμενος καλείται πλέον με την απολογία που θα δώσει την Τετάρτη το μεσημέρι ενώπιον της ανακρίτριας, να αντικρούσει τόσο την κατηγορία όσο και το νομικό σκεπτικό που οδήγησε στη σύλληψή του και ενδεχομένως θα τον φέρει αντιμέτωπο με την έκδοση εντάλματος προσωρινής κράτησης.

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης