Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε αισθητή σε όλη τη Λέσβο και είχε ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια, σημειώθηκε στις 03.52 τα ξημερώματα του Σαββάτου (7/1) στη περιοχή του Μανταμάδου.  

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 6 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 17,5 χιλιόμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθησαν μετασεισμοί μεγέθους 3,3 και 3,6 Ρίχτερ, με ισχυρότερο αυτόν που σημειώθηκε στις 08:40, εντάσεως 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι αναφορικά με τις σημερινές δονήσεις μέχρι 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στη Λεσβο. «Χρειάζεται λίγο προσοχή γιατί το ρήγμα που έδωσε τους σημερινούς σεισμούς είναι κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει το νησί από τον ένα άκρο στο άλλο» δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης. «Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και για την ώρα είναι δύσκολο να πούμε κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον κ. Τσελέντη, ο οποίος μεταξύ άλλων διαβεβαίωσε πως ο «σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τον καταστροφικό σεισμό του 2017 που έγινε στα Βρισά, όπου σημειώθηκαν πάρα πολλές καταρρεύσεις. Ωστόσο ο σεισμός έγινε σε περιοχή με άσχημο πολεοδομικό ιστό, οπότε πρέπει να το παρακολουθούμε για κάποιες μέρες και οι κάτοικοι πρέπει να προσέξουν τα παλιά σπίτια και ειδικά τα παιδιά να προσέξουν τις μάντρες τις παλιές για να μην έχουν το ίδιο φαινόμενο που είχαμε με τη Σάμο».

Επισήμανε ακόμα πως: «Η Λέσβος έχει πολύ βεβαρυμμένο σεισμικό ιστορικό. Παλιά μας είχε δώσει πάρα πολλούς σεισμούς. Η δράση όμως περιοριζόταν στο νότιο κομμάτι, στην περιοχή όπου έγινε ο σημερινός σεισμός. Ωστόσο, στο παρελθόν μας είχε δώσει σχετικά μικρότερες σεισμικές δονήσεις». 

Τι δήλωσε ο κ. Τσελέντης στο zougla.gr:

 

Ζημιές σε σπίτια σε Πελόπη – Μόλυβο

Το φως της ημέρας δείχνει τα μέχρι στιγμής προβλήματα που έχει προκαλέσει κυρίως στη βόρεια Λέσβο. Πέραν των κατολισθήσεων βράχων από τα πρανή των γύρω βουνών στο οδικό δίκτυο της περιοχής έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές σε σπίτια στα χωριά Πελόπη και Μόλυβος. Επίσης, έχουν διαπιστωθεί ζημιές στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Στύψη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο «οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα. Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ώρες για περαιτέρω ενημέρωση».

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης