Στα 95 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού - 32 οι νεκροί

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020, 17:59
Στα 95 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού - 32 οι νεκροί

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 95 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1.061, ξεπερνώντας για πρώτη ημέρα τα 1.000, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 69 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 66 έτη.  

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε τέσσερις ακόμα θανάτους από κορωνοϊό και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας είναι 32, με μέση ηλικία τα 73 έτη.

Από τα κρούσματα, 12 είναι γυναίκες, ενώ 5 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο.

Από τους νεκρούς, οι 7 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι 25 άνδρες, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. 

Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα έχουν γίνει περισσότερα από 14.363 τεστ για τον κορωνοϊό, ενώ για τους ασθενείς το μέσο διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο είναι οι 10 ημέρες, τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ελλάδα. Ο μέσος χρόνος για ανησυχητικά συμπτώματα είναι περίπου 5 μέρες από τη μόλυνση. 

«Η έξοδος από το νοσοκομείο μπορεί να γίνεται από τη 10η μέρα, ωστόσο ο ιός μπορεί να ανευρεθεί στον οργανισμό μέχρι 17 μέρες στο αναπνευστικό και 25 μέρες στα κόπρανα. Φαίνεται ότι μετά τη 10η ημέρα, ακόμα και αν κάποιος είναι θετικός στον ιό, είναι πιο δύσκολο να τον μεταδώσει» δήλωσε ο κ. Τσιόδρας. 

Απολύμανση κάτω από τον λόφο της ΑκρόποληςΟι θάνατοι συμβαίνουν συνήθως μετά από 14-20 μέρες, ενημέρωσε ο λοιμωξιολόγος και συνέχισε, αναφερόμενος στην ψυχολογική στήριξη αυτής της πρωτόγνωρης κατάσταση, λέγοντας πως η μειωμένη επαφή με άλλα άτομα διαταράσσει την καθημερινότητα και υπογραμμίζοντας ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να νιώθουν στιγματισμένοι. «Καλό είναι να περιοριστεί η μεγάλη έκθεση σε ειδήσεις, διότι αυξάνει το άγχος και δοκιμάζεται ο ψυχισμός. Είναι μια νόσος που αφορά όλους, η κοινωνική απόσταση δεν μπορεί να σημαίνει μοναξιά. Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, ενώ πρέπει να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.  

Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ακόμα πως έχει εγκριθεί νέα έκδοση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου, που θα ανανεώνεται με βάση τα διεθνή δεδομένα. Στη συνέχεια έκανε ειδική μνεία στις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές, στους τραυματιοφορείς, τις καθαρίστριες, το διοικητικό προσωπικό, για τη μάχη που δίνουν απέναντι στον κορωνοϊό. 

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, η καρδιοτοξικότητα του νέου ιού φαίνεται πως ισχύει. Η παρουσία της γρίπης και μόνο εξαπλασιάζει την πιθανότητα καρδιακού συμβάντος. Ιατρική ομάδα από την Ελλάδα έχει προτείνει τη κολχικίνη στα πλαίσια ενός πολύ καλά οργανωμένου πρωτοκόλλου. Οι έγκυες δεν φαίνεται να έχουν κάποιο μεγαλύτερο κίνδυνο από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Για τις έγκυες συστήνονται ειδική παρακολούθηση και αγωγή αν υπάρξουν επιπλοκές.

Αστυνομικοί φορώντας μάσκες ελέγχουν τους οδηγούς για τα απαραίτητα έγγραφαΣχετικά με την Ιταλία, ο κ. Τσιόδρας είπε πως είναι σίγουρο ότι, όταν αψηφήσουμε τον ιό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. «Πρέπει να είναι σε όλους αντιληπτό ότι όσο ο ιός είναι εδώ, είναι απειλή. Αν για λίγο ηρεμήσεις και χαλαρώσεις, θα σου επιτεθεί με μανία» επισήμανε και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε χαλάρωση στα μέτρα θα οδηγήσει σε επανάκαμψη του κύματος και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων για να μη μας «εκδικηθεί» ο ιός. 

Για την Ελλάδα ο κ. Τσιόδρας είπε: «Σχετικά με την εκτίμηση για διασπορά στην κοινότητα, οι μαθηματικές εκτιμήσεις έχουν αβεβαιότητα. Πιστεύω ότι είμαστε στο καλό σενάριο και όχι στο κακό, κατά το οποίο υπάρχει εκθετική αύξηση. Είναι δύσκολο να γίνει εκτίμηση για τη διασπορά στην κοινότητα. Θα γίνουν μελέτες αντισωμάτων αργότερα».
 

«'Άλλο κοινωνική απόσταση και άλλο απομόνωση και μοναξιά» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
 

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα:
 

 

Ν. Χαρδαλιάς: Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό - Διακοπή πτήσεων από και προς την Ολλανδία

Τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό τους χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό έχουν από σήμερα οι πολίτες, γνωστοποίησε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η νέα διαδικασία είναι προαιρετική μέσω του gov.gr.

Ανακοίνωσε τη διακοπή πτήσεων από αύριο, Κυριακή, στις 3 το πρωί έως τις 15 Απριλίου, από και προς την Ολλανδία.

«Μένουμε σπίτι», αναγράφεται στη στάση του λεωφορείου που απολυμαίνει ο εργάτηςΕπιστροφές γίνεται μόνο για άτομα που έχουν πολύ ειδικούς λόγους, διευκρίνισε και σημείωσε ότι δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό, γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας.

Ειδικές περιπτώσεις είναι οι έγκυες, όσοι έχουν μείνει άστεγοι κ.λπ. Χτες επέστρεψαν από το Χίθροου 30 άτομα με προβλήματα υγείας. Δεν γίνεται γενικός επαναπατρισμός, οφείλουμε να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία στη χώρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς συνέχισε λέγοντας πως στο νοσοκομείο Καστοριάς έχει σταλεί προστατευτικό υλικό και έχουν αναλάβει υπηρεσία γιατροί και άλλο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ενώ χαρακτήρισε την ανταπόκριση των πολιτών για εθελοντική προσφορά συγκινητική. 

«Επιμένουμε και μένουμε σπίτι» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
 

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά:
 

 

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020, 19:30