Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, Κυριακή 29 Μαρτίου, είναι 95 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1.156, ανακοίνωσε κατά την Κυριακάτικη ενημέρωση ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Τα περισσότερα από τα νέα ανακοινωθέντα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική. 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 69 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ πέντε έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε έξι ακόμα θανάτους από κορωνοϊό και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας είναι 38, με μέση ηλικία τα 71 έτη. Από αυτούς, 29 ήταν άνδρες και 9 γυναίκες, ενώ το 92% των θανάτων αφορά ηλικιωμένους από 70 ετών και άνω ή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Το 58% των ασθενών με σοβαρές ασθένειες έπασχε από καρδιαγγειακή νόσο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής 15.151 διαγνωστικοί έλεγχοι για τον νέο κορωνοϊό. 

Επίσης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού σε δομή αστέγων. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε νοσοκομείο, ενώ εξετάστηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και οι 130 διαμένοντες στη δομή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η διάγνωση ατόμων που διαμένουν σε κέντρα αποκατάστασης, δομές αστέγων, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων και μονάδες νοσηλείας χρόνιων πασχόντων, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα πιθανά κρούσματα και να σταματά ή διασπορά της νόσου.

Η ελπιδοφόρα μελέτη από την Κίνα

Ακόμα, ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στην προσπάθεια των επιστημόνων για να βρουν μια αποτελεσματική λύση στη μάχη με τον κορονοϊό, μίλησε για μια μελέτη που έγινε στην Κίνα «με τη χορήγηση όρου αντισωμάτων από ασθενείς που έγιναν καλά, σε 5 ασθενείς που ήταν σε σοβαρή κατάσταση». Τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, είπε ο Σ.Τσιοδρας.

«Τα φάρμακα δεν είναι πανάκεια», σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, και η χλωροκίνη πρέπει να χορηγείται αυστηρά με ιατρική παρακολούθηση.

O κ. Τσιόδρας τόνισε ότι ο ρυθμός της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας σε σχέση με άλλα κράτη, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, είναι βραδύτερος.

Τα μαζικά τεστ θα έχουν νόημα αργότερα για να μελετήσουμε την ανοσία

Σχετικά με τον αριθμό των τεστ, ο κ. Τσιόδρας σχολίασε πως τα 15.000 τεστ δεν είναι λίγα, και έχει σχηματιστεί λεπτομερής εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα μας. Ακόμα κι αν διενεργούσαμε εκατομμύρια τεστ, σύμφωνα με όσα ανέφερε, δεν θα είχαμε απόλυτα ολοκληρωμένη εικόνα, γιατί πολλοί ασθενείς θα ήταν σε φάση επώασης.

«Μαζικός έλεγχος με τεστ είναι μία στρατηγική που θα ακολουθηθεί όταν κριθεί επιδημιολογικά αναγκαίο να γίνει» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην περίοδο που θα έχει περάσει το μεγάλο κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, «εξετάζουμε μαζική στρατηγική όταν κριθεί απαραίτητη. Δεν έχει νόημα τώρα. Ενδιαφέρει περισσότερο να δούμε το επίπεδο ανόσιας στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, όταν θα έχουμε μια αξιόπιστη τεχνική». Επίσης, προσέθεσε ότι όταν αρθούν τα μέτρα, θα έχει νόημα ένας τέτοιος έλεγχος, ώστε «σταδιακά οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο, να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι είναι στις πρώτες γραμμές» Αυτό, όπως παρατήρησε, γίνεται ήδη στη χώρα μας σε όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας σε όσους εργάζονται σε υγειονομικές δομές ή μένουν σε ιδρύματα.

Απαιτείται συμμόρφωση στα μέτρα για να συνεχιστούν οι καλές εξελίξεις

Μαραθώνιο χαρακτήρισε ο λοιμωξιολόγος την κατάσταση που ζούμε, και τόνισε ότι για να συνεχιστούν οι καλές εξελίξεις που βλέπουμε στη χώρα μας απαιτείται συμμόρφωση με τα μέτρα. «Οι επόμενες εβδομάδες θα μας δώσουν καλύτερη εικόνα, ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα μας δίνει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, όμως όλα εξαρτώνται από το πόσο συνεπείς θα είμαστε στην τήρηση των μέτρων», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. 

«Πρέπει κανείς να ξέρει τον εχθρό, αλλά και τα όπλα του», σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας αναφερόμενος στον νέο κορωνοϊό. 

«Η ενότητα δοκιμάζεται, ενώ πολλές χώρες στενάζουν, Ευχόμαστε σε όλους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, είμαστε συναγωνιστές, ο αγώνας είναι πανανθρώπινος. Πρέπει κι εμείς να συνεχίσουμε ενωμένοι. Κάθε άνθρωπος είναι ιερός, είναι ζωές», επισήμανε ο κ. Τσιόδρας επαναλαμβάνοντας πως η συμμόρφωση με τα μέτρα είναι απαραίτητη.
 

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Σωτήρη Τσιόδρα: 
 

 

 

Ν. Χαρδαλιάς: Παρατείνεται μέχρι και τις 11 Απριλίου η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων

«Περπατάμε πάνω σε λεπτή κόκκινη κλωστή και η όποια απερισκεψία μπορεί να αποβεί ολέθρια .Επιμένουμε και μένουμε  σπίτι», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς αφού προηγουμένως αναφέρθηκε στα μέτρα που παρατείνονται.

Παρατείνεται έως και τις 11 Απριλίου η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως η απόφαση αφορά στα καταστήματα που είναι ήδη κλειστά και μόνο σε αυτά.

Επίσης, παρατείνονται έως τις 11 Απριλίου τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας.

Αποφασίστηκε επίσης, όπως είπε, να παραταθεί η καραντίνα στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά ακόμα μια εβδομάδα για προκλητικούς λόγους.

Ακόμη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως τέσσερα ειδικά συνεργεία στάλθηκαν σε Ξάνθη και Κομοτηνή για να πάρουν δείγμα από 165 ανθρώπους που έχουν τεθεί σε καραντίνα, οι οποίοι θα παραμείνουν στα ξενοδοχεία και αναμένονται τα αποτελέσματα.

 

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά:
 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης