Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφανθεί για την προσφυγή του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και τριών ακόμα Σωματείων συνταξιούχων με την οποία στρέφονται κατά της υπουργικής απόφασης που αφορά στα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Οι συνταξιούχοι ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας (Φ.11321/35005/1528 14.10.2020) ως αντισυνταγματική και αντίθετη στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και την ΕΣΔΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρουν οι συνταξιούχοι στην αίτηση τους στην επίμαχη υπουργική απόφαση δεν προβλέπεται η επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ οι οποίες, όπως επισημαίνουν, παραβιάζονται.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως το υπουργείο Εργασίας σε διάταξη νόμου (ν. 4714/2020  άρθρο114, παρ. 3), αναφέρει ότι  με την καταβολή των αναδρομικών, «αποσβένονται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο «μνημονιακούς νόμους» (4051 και 4093/2012) οι διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Σημειώνουν δε ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί «να θεσπίζει απόσβεση αναγνωρισμένων απαιτήσεων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης