Η συνέχεια του ρεπορτάζ για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων αλλά και για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκατομμύρια δανειολήπτες στην Ελλάδα παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» της Δευτέρας. Επίσης, στο φως ήρθαν και στοιχεία – σοκ για τη διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος στη χώρα.

Στο πρώτο μέρος, καταθέτρια ανέφερε ζωντανά στο πλατό της εκπομπής πώς χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και συγκεκριμένα το  «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», στο οποίο ο σύζυγός της είχε καταθέσεις ύψους 70.000 ευρώ, δέσμευσε τα χρήματά της μετά τον θάνατο του άντρα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιοι φταίνε τελικά για την υπερχρέωση των πολιτών;

Οι ευθύνες των τραπεζών δεν είναι μικρές για την υπερχρέωση των πολιτών. Ενέκριναν, όπως ξέρουμε, εύκολα και δάνεια και κάρτες. Σήμερα είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν πως έφταιγε ο κόσμος που έπαιρνε τόσο εύκολα τα δάνεια και «ξανοιγόταν». Άλλοι όμως, υποστηρίζουν πως υπήρχε κι από τις δυο πλευρές ευθύνη. Επιβράβευαν τη συνέπειά μας στην εξόφληση με αύξηση του πιστωτικού ορίου της κάρτας ,έδιναν δάνεια ακόμη και για διακοπές και γιορτές.

Στα πλοκάμια των τοκογλύφων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έλλειψη ρευστού στις μέρες μας αλλά και οι συνθήκες ασφυξίας της αγοράς, οδηγούν πολλούς δανειολήπτες και όχι μόνο, κατευθείαν στην αγκαλιά των τοκογλύφων. Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότερες επιταγές «σφραγίζονται», επιχειρηματίες μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία» κι αν μέχρι σήμερα σύμφωνα με στοιχεία το 95% της τοκογλυφίας αφορούσε τον επιχειρηματικό κόσμο, τώρα αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών που καταφεύγουν, μέσα στην απελπισία τους, σε τοκογλύφους που μπορούν να τους βρίσκουν πανεύκολα.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, διαπιστώνεται ότι το 33% των τοκογλύφων είναι έμποροι, το 33% ελεύθεροι επαγγελματίες, το 20% συνταξιούχοι , το 6% δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 6% εισοδηματίες.

Οι «παραδοσιακοί» τοκογλύφοι πάντως είναι άνθρωποι της «διπλανής πόρτας»

Κατακόρυφη άνοδο επίσης παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό, η αγορά των ενεχυροδανειστηρίων και των διαφόρων εταιρειών που αγοράζουν πολύτιμα μέταλλα.  Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα καταστήματα σε όλες τις γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων, πληθαίνουν οι σχετικές διαφημίσεις στα ΜΜΕ, ενώ ανάλογα διαφημιστικά έντυπα κυκλοφορούν σε στάσεις και σταθμούς του μετρό.

Οι αιτίες πίσω από την άνθηση των σχετικών δραστηριοτήτων είναι πολλές. Οι συνέπειες της ανεργίας, της κρίσης και των μισθολογικών περικοπών σπρώχνουν όλο και περισσότερους ανθρώπους στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και τιμαλφών.

Τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων 

Το Νοέμβριο του 2011 ανοίγει ο φάκελος της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από το τραπεζικό σύστημα έπειτα από εισαγγελική έρευνα που διατάσσεται από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Το Σεπτέμβρη του 2012 το πρακτορείο Reuters με δημοσίευμά του βάζει στο στόχαστρο τα οικονομικά των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρωστούν 223 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες ενώ η κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2013, όταν οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα δύο κόμματα θα μειωθούν, λόγω της κατάρρευσης των εκλογικών τους ποσοστών. Στο ρεπορτάζ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα δάνεια που έχουν πάρει τα κόμματα από τις τράπεζες.

Το Φεβρουάριο του 2013 πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτηρίζει «επισφαλή» τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στα κόμματα, κυρίως στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, την περίοδο 2000-2011.

Τον Ιανουάριο του 2013 η τρίτη δόση, για το 2012, κατανέμεται στα πολιτικά κόμματα, ύψους 7.720.000 ευρώ, σύμφωνα με κοινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Το ποσό διατίθεται ως η γ’ δόση του 2012, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, για την οικονομική τους ενίσχυση και ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 3.107.705 ευρώ, η ΝΔ 2.429.469 ευρώ, το ΚΚΕ 746.737 ευρώ, το ΛΑ.Ο.Σ. 622.748 ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 556.005 ευρώ και οι Οικολόγοι – Πράσινοι 257.333 ευρώ.

Στοιχεία – σοκ για τη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος

Η επί 28 χρόνια γραμματέας και εκπρόσωπος εταιρειών του Αριστείδη Αλαφούζου μίλησε στην εκπομπή τον Νοέμβριο του 2006 και περιέγραψε πώς ο πρώην εργοδότης της χρηματοδοτούσε τη Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.  Τώρα, δεδομένων των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες διαβιούν οι Έλληνες πολίτες, τα στοιχεία αυτά προκαλούν ακόμη περισσότερο και καθίστανται πιο επίκαιρα από ποτέ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τα χρήματα έμπαιναν σε τσάντες τις οποίες παραλάμβανε ο οδηγός του κ. Μητσοτάκη από το γραφείο του Αριστείδη Αλαφούζου. Τα χρήματα τα έβαζε η ίδια μέσα στις τσάντες και ήταν συνήθως 30 εκατομμύρια δραχμές.

Τον Οκτώβριο του 1993 ο Αριστείδης Αλαφούζος παραχωρεί συνέντευξη στην δημοσιογράφο των «Νέων» Τζώρτζια Κοντράρου. Η εκπομπή αποκάλυψε τα ηχητικά ντοκουμέντα που τότε δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Στο πρώτο απόσπασμα ο Αριστείδης Αλαφούζος περιγράφει την γνωριμία του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Όπως θα τον ακούσετε να λέει, πήγε μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά να γνωρίσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο γραφείο του.

Στο δεύτερο ηχητικό ντοκουμέντο, ο Αριστείδης Αλαφούζος περιγράφει πώς χάλασαν οι σχέσεις του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Αιτία τα «χρηματοδοτικά» όπως αναφέρει ίδιος.

«Ο Μητσοτάκης ζητούσε συνεχώς λεφτά»

Στο επόμενο απόσπασμα θα ακούσετε τον Αριστείδη Αλαφούζο να λέει ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μετά τις εκλογές ζητούσε μικροποσά. Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει ο Γιάννης Αλαφούζος και του ζητά να διευκρινίσει τι εννοεί με το «μικροποσά».Ο Αριστείδης Αλαφούζος απαντά ότι τα μικροποσά ήταν συνήθως 30 εκατομμύρια δραχμές. Αργότερα κατάλαβε ότι τα ποσά αυτά που διέθετε στον κ. Μητσοτάκη δεν πήγαιναν σε τόσο θεμιτούς σκοπούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης