Ουδέν μεμπτόν στην καταγραφή των περιστατικών κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την Εισαγγελία.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για «διπλοεγγραφές» στα περιστατικά και παράλληλο σύστημα καταγραφής τους από τον ΕΟΔΥ, ο φάκελος της υπόθεσης παίρνει τον δρόμο για το αρχείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συμπέρασμα της εισαγγελικής έρευνας είναι πως δεν υπήρξε καμία ανακρίβεια ή λάθος στο ημερήσιο σύστημα καταγραφής περιστατικών εκ μέρους του ΕΟΔΥ.  Έτσι, η σχετική δικογραφία, που είχε σχηματιστεί με αφορμή δημοσιεύματα του Νοεμβρίου του 2020, θα τεθεί στο αρχείο.

Η εισαγγελική διάταξη, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από εξέταση μαρτύρων που κλήθηκαν για την υπόθεση, αναφέρει πως δεν διαπιστώθηκε ούτε ανεπάρκεια, καθυστέρηση ή δυσλειτουργία εκ μέρους των υπηρεσιών που θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει αδίκημα παράβασης καθήκοντος.  

Η έρευνα είχε διαταχθεί μετά τις καταγγελίες περί παράλληλου συστήματος καταγραφής περιστατικών με κορωνοϊό από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στον χρόνο που έπρεπε, διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, ενώ είχε φτάσει και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ, που ανέφερε πως «κατόπιν αυτών γεννιούνται, μάλιστα, ερωτήματα για το βαθμό που η διατήρηση ενός “παρασυστήματος” καταγραφής των περιστατικών σε “διπλά βιβλία” συνέβαλε στα θλιβερά αποτελέσματα των καταστροφικών κυβερνητικών επιλογών. Επίσης, αφήνονταν αιχμές για το αν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην “επιτροπή εμπειρογνωμόνων” του Υπουργείου Υγείας αφέθηκαν μέσα σε κρίσιμες στιγμές να αποφασίζουν “στα τυφλά”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη προς αρχειοθέτηση της υπόθεσης που εγκρίθηκε και από την Εισαγγελία Εφετών, αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος και καταγραφής περιστατικών, επισημαίνοντας πως ο ΕΟΔΥ είχε υπογράψει μια σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για την καταγραφή και διαχείριση περιστατικών των κινητών μονάδων υγείας, τα στοιχεία των οποίων μεταφέρονταν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών:

«Δεν εντοπίστηκαν αποκλίσεις μεταξύ των αμελλητί χορηγούμενων στατιστικών στοιχείων του Εθνικού  Μητρώου Ασθενών και της επιδημιολογικής αναφοράς που εκάστοτε έθετε ο ΕΟΔΥ υπόψη της επιστημονικής επιτροπής λοιμοξιολόγων, που εισηγείτο την εφαρμογή των ενδεδειγμένων κάθε φορά υγειονομικών μέτρων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης