Παραδομένο στην εγκληματική δράση ανήλικων συμμοριών είναι μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου Σεπολίων, όπου τα φαινόμενα βίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα προκαλούν αποτροπιασμό.

Τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου 14χρονος μαθητής του σχολείου αυτοκτόνησε περνώντας στον λαιμό του μια θηλιά πριν κρεμαστεί από το κρεβάτι του. Ο Μάκης, όπως καταγγέλλουν οι συμμαθητές του, ήταν αποδέκτης ασφυκτικού bullying, κάτι που εξετάζεται ως ένας από τους βασικούς λόγους που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυτοκτονία του 14χρονου Μάκη έγινε μπροστά στα μάτια όλων αυτών που θα έπρεπε να την είχαν προλάβει. Οι διαστάσεις που λαμβάνει η αυτοχειρία του παιδιού είναι δραματικές όσο και τρομακτικές. Οι καθηγητές και η διεύθυνση του σχολείου διαβεβαιώνουν πως δεν είχαν παρατηρήσει το παραμικρό. Δήλωσαν πλήρη άγνοια για επεισόδια ξυλοδαρμού που έχουν καταγραφεί έναν χρόνο τώρα και που συνέβησαν σε κοινή θέα στο προαύλιο, μπροστά στα μάτια άλλων μαθητών. Πώς είναι δυνατόν όμως και οι καθηγητές να μην είχαν αντιληφθεί τίποτα;

Νέα βίντεο με ξυλοδαρμούς από μαθητές του Γυμνασίου

Οι καταγγελίες των συμμαθητών του για το ταπεινωτικό bullying που δεχόταν εδώ και περίπου έναν χρόνο από ομάδα… νταήδων μαθητών μέσα στο σχολείο -υπό την πλήρη αδιαφορία, όπως φαίνεται, των καθηγητών- φαίνεται να επιβεβαιώνονται από βίντεο κινητών τηλεφώνων μαθητών με σκληρά περιστατικά βίας μέσα στο προαύλιο και στους χώρους του σχολείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχουν καταγραφεί επεισόδια ακραίας βίας με ομαδικούς ξυλοδαρμούς από μαθητές -με μπουνιές και κλοτσιές ακόμα και στο κεφάλι- κατά συμμαθητών τους, με θεατές άλλους μαθητές.

Σε αυτά ορδές μαθητών επιτίθενται κατά κύματα εναντίον ενός άλλου παιδιού. Οι ήχοι από τα χτυπήματα σοκάρουν.

Καμία αντίδραση από το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει συγκλονισμένο, αλλά προς το παρόν μένει αμέτοχο. Δεν είχε κατατεθεί εγγράφως αναφορά στη διεύθυνση του σχολείου, λέει το υπουργείο, και συνεπώς περιμένουν να ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα για να παρέμβουν.

Ο θεσμικός ρόλος του υπουργείου, όμως, έπρεπε να έχει ήδη οδηγήσει τους αρμοδίους στη διενέργεια ΕΔΕ για όλες τις καταγγελίες των παιδιών, που κάνουν λόγο για σκληρό bullying από ομάδα συμμαθητών τους εντός του σχολείου.

Θα έπρεπε να έχουν ήδη ζητηθεί εξηγήσεις από τους καθηγητές, που μπορεί να μην πήραν στα χέρια τους κάποια έγγραφη καταγγελία, ωστόσο όφειλαν να γνωρίζουν και κυρίως όφειλαν να έχουν κινητοποιηθεί νωρίτερα για να προστατέψουν τα παιδιά και να σπάσουν τον κύκλο του φόβου και την ομερτά.

Μαχαίρια και συλλήψεις

Η άγρια συμπλοκή στο Άλσος Βεΐκου μεταξύ μαθητών του σχολείου του 14χρονου Μάκη και μαθητών από Γυμνάσιο του Παγκρατίου μόλις χθες Τρίτη -τρεις ημέρες μετά τον θάνατό του- όχι μόνο σοκάρει, αλλά καταδεικνύει την ανεξέλεγκτη βία την οποία καταγγέλλουν τα παιδιά.

Στον περίπατο των δύο σχολείων στο Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι βγήκαν μαχαίρια από μαθητές για τα μάτια ενός κοριτσιού και η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη πέντε μαθητών του Γυμνασίου Σεπολίων όπου φοιτούσε και ο 14χρονος Μάκης.
Το άγριο επεισόδιο σημειώθηκε γύρω στις 11 το πρωί. Ομάδα μαθητών του Γυμνασίου των Σεπολίων διαπληκτίστηκε με παιδιά του Γυμνασίου Παγκρατίου. Γρήγορα βγήκαν τα μαχαίρια, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τους μαθητές των Σεπολίων, και δύο ανήλικοι τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η Αστυνομία συνέλαβε τους πέντε νεαρούς. Σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος τους και αφέθηκαν ελεύθεροι.

H αυτοκτονία του 14χρονου Μάκη ανοίγει για μία ακόμα φορά το θέμα του bullying στους εκπαιδευτικούς χώρους. Όπως είχε ανοίξει ήδη από την υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη το 2015.

Δράσεις για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας έχουν πραγματοποιηθεί. Δεν θα έχουν, όμως, αποτέλεσμα αν δεν ανοίξουν μάτια και στόματα ερμητικά κλειστά κυρίως από όσους βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης για τα παιδιά και την κοινωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης