Ανησυχία προκαλεί η έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία βλέπει το φως της δημοσιότητας και κάνει λόγο για 200.000 κρούσματα και τριπλασιασμό των θανάτων από κορωνοϊό έως τα τέλη Δεκεμβρίου, εφόσον δεν γίνεται χρήση της μάσκας.

Στην έρευνα αναφέρεται πως με τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα, στις 31 Οκτωβρίου η Ελλάδα θα έχει  συνολικά 34.181 κρούσματα, 568 θανάτους ενώ οι ανάγκες των ΜΕΘ θα είναι 103.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν γινόταν όμως χρήση μάσκας παντού, στις 31 Οκτωβρίου τα κρούσματα θα ήταν 31.800, οι θάνατοι 566, ενώ 91 συμπολίτες μας θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, εάν δεν ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, στις 31 Δεκεμβρίου η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα. Συγκεκριμένα προβλέπονται  200.055 κρούσματα, 1.834 θάνατοι και 837 διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Εάν όμως  η χρήση μάσκας συνεχιζόταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, τα συνολικά κρούσματα έως τότε θα ήταν 45.826, οι θάνατοι 836, ενώ στις ΜΕΘ θα βρίσκονταν 42 άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 500 άτομα σε προληπτική καραντίνα στα Ιωάννινα

Εν τω μεταξύ όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωισής Ελισάφ,  500 άτομα βρίσκονται σε προληπτική καραντίνα και 20 άτομα νοσηλεύονται σε κλινικές Covid. 

«Η χαλαρότητα και ο εφησυχασμός το τελευταίο διάστημα, μας οδήγησε στο να έχουμε τώρα περίπου 250 ενεργά κρούσματα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Τόνισε, μάλιστα, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε μαγαζιά εστίασης οπού κυκλοφορούν νέοι. 

Το κώδωνα του κινδύνου για τα Ιωάννινα έκρουσε και  ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά από σύσκεψη που είχε χθες στην Περιφέρεια Ηπείρου. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμη την κατάσταση αφού τα κρούσματα στην περιοχή έχουν αυξητική τάση.

Ανησυχία σε πολλές μεγάλες πόλεις

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στην Κοζάνη, η οποία έχει μπει σε lockdown από την Παρασκευή με τα ενεργά κρούσματα να ανέρχονται στα 250.  Όμως σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά ανησυχία υπάρχει για τη Θεσσαλονίκη, και την Καστοριά.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε  ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη για όλη την χώρα» και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες τις επόμενες ημέρες «να τηρήσουν με αυστηρότητα και ευλάβεια τα μέτρα που έχουν συστήσει οι επιδημιολόγοι».

Πατήστε πάνω στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας για να δείτε αναλυτικά τι ισχύει σε κάθε περιοχή της χώρας

Σύμφωνα  πάντως με τους επιστήμονες και τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, υπάρχουν μέχρι στιγμής πολλές περιοχές της Ελλάδας οι οποίες βρίσκονται στο επίπεδο συναγερμού 3 αλλά εάν τα κρούσματα αυξηθούν θα περάσουν στο επίπεδο 4 προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Το επιδημιολογικό φορτίο έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές Αρχές οι οποίες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο περιοχές όπως τα  Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, την Καστοριά, την Πέλλα, την Αχαΐα και την Αττική.

Παράλληλα υπάρχουν και πολλά νησιά που σήμερα παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και χρειάζεται προσοχή. Πρόκειται για την Ύδρα, τον Πόρο, τις Σπέτσες, την Αίγινα, το Αγκίστρι, τη Ζάκυνθο, την Κύθνο, την Κέα, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, τη Σίκινο, τη Φολέγανδρο και την Ίο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης