Τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Χίο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019, 09:49
Τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Χίο

Τα «καραβάκια των ευχών 2019!» είναι ένα έθιμο που συναντάται στη Χίο, αφού οι κάτοικοι του νησιού συνήθιζαν πάντοτε να στολίζουν τα σπίτια τους με καραβάκια λόγω των ναυτικών.

Το έθιμο ξεκίνησε από τα καράβια που πάντα οι Χιώτες ναυτικοί στην πλειονότητά τους στόλιζαν στα σπίτια τους. Στις αρχές του 20ού αιώνα και κυρίως μετά την απελευθέρωση της Χίου το 1912 μικροί μαθητές των σχολείων της πόλης άρχισαν να κατασκευάζουν μικρά αντίγραφα πολεμικών πλοίων ως ένδειξη τιμής και μνήμης στον απελευθερωτικό στόλο. Με τα χρόνια τα παιδιά άρχισαν να συνεργάζονται και να κατασκευάζουν μοντέλα πλοίων, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο ανταγωνισμός των παιδιών για το μεγαλύτερο και καλύτερο βαπόρι άρχισε να φέρνει τις ομάδες και τις δημιουργίες τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην κεντρική πλατεία. Κάποια στιγμή και με τη συνοδεία μουσικής και τραγούδια «παινέματα» (επίκαιρα στιχάκια και λόγια που οι ίδιοι έγραφαν) παρουσιαζόταν το καράβι στον κόσμο.

Τη δεκαετία του 1970 η Περιηγητική Λέσχη Χίου έδωσε νέα πνοή δίνοντας μορφή εθιμικού διαγωνισμού στα «βαποράκια». Έκτοτε κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς παρουσιάζονται τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια της Χίου με εντυπωσιακά πλέον αποτελέσματα.

Και εφέτος, παραμονή Πρωτοχρονιάς, το έθιμο «ζωντανεύει» από τους μαθητές του 1ου Γυμνάσιου Χίου και μέσω του εμπορικού δρόμου της πόλης της Απλωταριάς θα «δέσουν» τα καραβάκια τους στην πλατεία Πλαστήρα. Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών, η όλη εθιμική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική αίθουσα του 1ου Γυμνασίου και αμέσως μετά θα γίνει το πέρασμα από την Απλωταριά με κατεύθυνση την πλατεία Πλαστήρα, για μία τελική, μικρής διάρκειας, συγκέντρωση.

Στη συνέχεια, μαθητικές ομάδες από σχολεία της Χίου θα τραγουδήσουν τους επαινετικούς και σατιρικούς στίχους που έχουν ετοιμάσει για να υποδεχθούν όλοι μαζί οι συμμετέχοντες το νέο έτος.

Δείτε το βίντεο από την παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Χίο το 2017:

 

 

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019, 09:56