Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαστάσεις τσουνάμι λαμβάνουν οι αποκαλύψεις γύρω από το κύκλωμα το οποίο φέρεται να ζήτησε από μια ιδιοκτήτρια ενεχυροδανειστηρίου στο Σύνταγμα, ονόματι Μαρία Αναστασοπούλου, 400.000 ευρώ προκείμενου να «παγώσει» ο έλεγχος που διεξήγαγε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στο κατάστημά της.

Σήμερα το zougla.gr ανοίγει τον φάκελο της πολυσέλιδης δικογραφίας που έχει συνταχθεί για την υπόθεση και παρουσιάζει τόσο τις καταθέσεις των βασικών εμπλεκομένων και τους διαλόγους-φωτιά, όπως καταγράφηκαν από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., όσο και το άγνωστο παρασκήνιο πίσω από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της καταγγέλλουσας.

Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι οι δύο ποινικολόγοι, Στάθης Καρυδομάτης και Γιάννης Αλετράς, ένας μεσάζων ονόματι Παναγιώτης Μπαμπάμτσης, ο οποίος όπως φαίνεται είχε «πολλές γνωριμίες» στο ΣΔΟΕ, ο προϊστάμενος του Τμήματος Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, Νίκος Βασιλάκος και η ιδιοκτήτρια του ενεχυροδανειστηρίου, η οποία φέρεται να συνεργάζεται με εταιρείες του εξωτερικού οι οποίες ελέγχονται για σωρεία φορολογικών παραβάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ

Όλα ξεκίνησαν την Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013, όταν τριμελές κλιμάκιο υπαλλήλων του ΣΔΟΕ «επισκέφθηκε» το κατάστημα της κυρίας Αναστασοπούλου και, όπως είχε αποκαλύψει το zougla.gr, προέβη σε κατάσχεση 16 κιλών χρυσού με την αιτιολογία ότι στερούντο νομιμοποιητικών παραστατικών.

Αμέσως μετά, η κυρία Αναστασοπούλου προσήλθε στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και κατήγγειλε ότι, μετά τη διενέργεια του ελέγχου δέχθηκε πρόταση μέσω του δικηγόρου της Στάθη Καρυδομάτη, σύμφωνα με την οποία, αν κατέβαλε 500.000 ευρώ στο στέλεχος του ΣΔΟΕ, τότε θα έκλεινε με θετικό τρόπο ο φάκελος για την επιχείρησή της, θα εξασφαλιζόταν ο μη μελλοντικός έλεγχος της εταιρείας της και παράλληλα θα εξασφαλιζόταν η συνεργασία της με τους προμηθευτές της, οι οποίοι φέρονταν να εμφανίζουν «ελαττώματα» ως προς την έκδοση των φορολογικών τους στοιχείων.

Οι καταθέσεις της καταγγέλλουσας

Όπως αναφέρει η ίδια στις καταθέσεις της «Στις 14 Νοεμβρίου 2013 ο δικηγόρος μου, Στάθης Καρυδομάτης, που με εκπροσωπεί για οικογενειακά μου θέματα, μου είπε ότι ήρθαν σε επαφή μαζί του υπάλληλοι του ΣΔΟΕ και ότι υπήρχε τρόπος να τακτοποιηθεί το ζήτημα και να κλείσει ο έλεγχος χωρίς πρόβλημα έναντι χρηματικού τιμήματος. Στις 15 Νοεμβρίου μου είπε ότι είχε συναντηθεί χθες μαζί τους και τέθηκαν οι εξής όροι. Να καταβάλλω στους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ 500.000 ευρώ και σε αντάλλαγμα θα έκλειναν τον έλεγχο με πρόστιμο μόνο 700 ευρώ χωρίς να με ενοχλήσουν ποτέ ξανά στο μέλλον, να μου επιστρέψουν τα χρήματά μου πίσω, να μην κάνουν ελέγχους σε προμηθευτές μου. Εγώ τους πρότεινα ότι μπορώ να δώσω μόνο 150.000 ευρώ, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει δεκτό όπως μου είπε ο δικηγόρος και συμφωνήσαμε ότι θα τους δώσω μέχρι 350.000 ευρώ και ότι η παράδοση θα γίνει οπωσδήποτε αυτοπροσώπως από εμένα απευθείας στον υπάλληλο του ΣΔΟΕ και να πάρω πίσω τα κιλά του χρυσού μου».

Ο Στασινόπουλος, ο Βασιλάκος και οι απειλές

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην κατάθεση παρουσιάζει το σημείο όπου η καταγγέλλουσα υποστηρίζει ότι ο δικηγόρος της, της εξήγησε ότι τα χρήματα προορίζονταν για τον Νίκο Βασιλάκο και έναν ανώτερο του και συγκεκριμένα για τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ, Στέλιο Στασινόπουλο.

Στις 15 Νοεμβρίου 2013, η ιδιοκτήτρια του καταστήματος, σύμφωνα με τις καταθέσεις, φέρεται να έλαβε γραπτό μήνυμα από τον κ. Καρυδομάτη στο οποίο έγραφε «Οι φίλοι μας θέλουν επειγόντως τα χαρτιά σου για τα 16 κιλά για να τα ελευθερώσουν», ενώ περίπου 40 λεπτά αργότερα έλαβε νέο μήνυμα το οποίο έγραφε «Σταμπ… Σε ενδιαφέρει να καθαρίσει ή να τον γαμήσουν; Και πες μου τι κάνει η ρώσικη εταιρεία; Να τους καθαρίσουν ή να τους θάψουν;».

Όπως υποστηρίζει η Αναστασοπούλου «εγώ κατάλαβα ότι έκανε αναφορά σε όρους της συμφωνίας δηλαδή, αν δεν συνεργαστώ μαζί τους θα διενεργήσουν κακόβουλους ελέγχους σε όλους τους προμηθευτές μου, ενώ αν συνεργαζόμουν θα μπορούσα να διαλέξω αριθμό προμηθευτών, οι οποίοι θα τεθούν υπό το ίδιο προστατευμένο καθεστώς. Τελικά συμφώνησα να συναντηθώ με τον Καρυδομάτη στο στρατόπεδο ΚΕΒΟΠ. Όντως και έτσι έγινε. Μου εξήγησε ότι η αντιπρότασή μου έγινε δεκτή από τους ανθρώπους που μιλάει, ότι είναι απολύτως απαραίτητο να του δώσω αντίγραφα του λογιστηρίου μου και ότι αυτό έπρεπε να γίνει το γρηγορότερο δυνατό. Στο τέλος με άφησε στην πλατεία Καραϊσκάκη και έφυγε. Μετά μου τηλεφώνησε και μου μετέφερε ότι οπωσδήποτε ήταν αναγκαίο τα αντίγραφα των εγγράφων, ότι αυτά τα έγγραφα θα μπορούσαν να φέρουν την ένδειξη ‘Άκυρο’ , είπε ότι μπορούμε να θεωρούμε το θέμα λήξαν, ότι δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω συζήτησης και ότι αυτός δεν θέλει να εμπλακεί περεταίρω. Εγώ τότε του είπα ότι δεν τον θεωρώ εμπλεκόμενο και έκλεισε η συνομιλία μας».

«Τα χρήματα προορίζονταν για τον Στασινόπουλο και τον Βασιλάκο»

Στις 18 Νοεμβρίου 2013 η καταγγέλλουσα δίνει εκ νέου κατάθεση στους άντρες των Εσωτερικών Υποθέσεων και επισημαίνει ότι την προηγούμενη ημέρα συναντήθηκε με τον κ. Καρυδομάτη στα γραφεία της εταιρείας της και του παρέδωσε έγγραφα σε μορφή excel στα οποία φαίνονταν, όπως ισχυρίζεται, ότι δεν υπάρχει λογιστικό πρόβλημα με την επιχείρηση και τις ποσότητες πολύτιμων μετάλλων που έχει διακινήσει.

«Παρέλαβε τα έγγραφα και έφυγε λέγοντάς μου ότι θα πήγαινε να συναντήσει τους ‘ανθρώπους’ στα νότια προάστια. Το απόγευμα συναντηθήκαμε σε μία καφετέρια στο Ζάππειο. Μου εξήγησε ότι τα χρήματα που μου ζητάνε είναι για να αγοράσω προστασία και να μην τσακίσουν ούτε εμένα αλλά ούτε και τους προμηθευτές μου. Ο δικηγόρος μιλάει και συνεννοείται για την συμφωνία με τον νούμερο ένα και με τον νούμερο δύο, δηλαδή με τον ίδιο τον διοικητή του ΣΔΟΕ, τον Στασινόπουλο και με τον Βασιλάκο και πως τα χρήματα προορίζονταν κυρίως για αυτούς. Γενικότερα, καλλιεργούσε την εντύπωση κλίματος επικίνδυνου σε βάρος μου και διαρκώς μου μετέφερε απειλές που προέρχονται από τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ».

Πάντως, εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους διαλόγους που βρίσκονται στη διάθεση του zougla.gr και θα παρουσιαστούν παρακάτω δεν φαίνεται να προκύπτει κάποια είδους απειλή απέναντι στην καταγγέλλουσα, αλλά συζήτηση επί των φορολογικών υποθέσεών της.

Η συνάντηση στο ΣΔΟΕ και το συνθηματικό

Στις 18 Νοεμβρίου 2013, η ιδιοκτήτρια του καταστήματος, μαζί με τον ποινικολόγο, τον εξωτερικό λογιστή της και τον βοηθό του, επισκέφθηκαν τα γραφεία του ΣΔΟΕ στην Πειραιώς.

Η ίδια αναφέρει «ο Καρυδομάτης δεν άφησε κανέναν να μπει στο κτήριο και μπήκα μέσα μόνο εγώ με τα χαρτιά και τον Καρυδομάτη και πήγαμε και βρήκαμε τον Βασιλάκο. Μπαίνοντας μέσα στο κτήριο μου είπε ο Καρυδομάτης ότι αν μας έλεγε ο Βασιλάκος κάτι σχετικό με δύο ημέρες τότε να ξέρω ότι αυτό θα ήταν το συνθηματικό, ότι θα μπορούσε να προχωρήσει η συμφωνία. Ο Βασιλάκος δεν παρέλαβε τα έγγραφα που είχα φέρει μαζί μου γιατί μου είπε ότι τα ζητήματα του ελέγχου είναι αρμοδιότητα ελεγκτών. (…) Η συνάντηση έληξε εκεί χωρίς κάτι περισσότερο και πήγαμε με τον Καρυδομάτη σε μία καφετέρια. Ο δικηγόρος μου είπε ότι θα έπρεπε να προκαταβάλλω τα χρήματα που μου ζητούσαν δηλαδή τις 350.000 ευρώ και μετά να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, παρουσιάζοντάς μου τα ίδια απειλητικά επιχειρήματα. Κατονόμασε επανειλημμένως τον Στασινόπουλο ως τελικό αποδέκτη των χρημάτων και κλείσαμε ότι εγώ αρνούμουν να δώσω μπροστά, εκ των προτέρων τα χρήματα ώστε να γίνει την Τετάρτη ο έλεγχος των εγγράφων μου για την αποθήκη».

«Πάρε με να μου πεις τι θα πω»

Στις 19 Νοεμβρίου 2013, η καταγγέλλουσα συναντήθηκε με τον δικηγόρο της, ο οποίος, όπως καταθέτει η ίδια της είπε ότι «ο Βασιλάκος μας είπε να πάμε ένα πακέτο αντιγράφων των λογιστικών μας εγγράφων και ότι έχοντας αυτά και τα χρήματα σε πρώτη φάση θα απελευθερώνονταν τα κιλά (σ.σ. του χρυσού) ως το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο την Τρίτη, θα έμπαιναν κάποια πραγματικά πρόστιμα για τις πραγματικές παραβάσεις και στη συνέχεια θα με απάλλασσαν από τις υποτιθέμενες κατηγορίες για ξέπλυμα και ότι άλλο είχαν υποσχεθεί σαν προστασία. Στις 11.30 έλαβα γραπτό μήνυμα από τον Καρυδομάτη το οποίο ανέγραφε ‘επείγον πάρε με να μου πες τι να πω».

«Εγώ και οι φίλοι μου είμαστε εδώ για να λύσουμε τα προβλήματα»

Παρακάτω, η καταγγέλλουσα υποστηρίζει ότι ο ποινικολόγος την πίεζε να κλείσουν την συμφωνία και την απέτρεπε από το να έχει οποιαδήποτε επικοινωνία με τον εκτελωνιστή της.

«Πιστεύω ότι γνώριζε για την επικοινωνία μου με τον εκτελωνιστή μου Μιχ. Σπ. Στις 6, 7 Νοεμβρίου συναντηθήκαμε και μου είπε ότι κατά τη διάρκεια βραδινής εξόδου, συνδαιτυμόνες του ανέφεραν ότι ο εκτελωνιστής μου, με είχε ‘δώσει’ για μεροκάματο στο ΣΔΟΕ (…) Μου ανέφερε ότι οι συνδαιτυμόνες του είχαν εκνευριστεί με τον εκτελωνιστή. Επίσης, μου επεσήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα δεχθώ έλεγχο από το ΣΔΟΕ και θα ‘σηκώσουν το γραφείο ολόκληρο’. Στις 12 του μήνα, δηλαδή την ημέρα του ελέγχου του ΣΔΟΕ και κατά τη διάρκεια αυτού, ο Καρυδομάτης μου έστειλε μήνυμα το οποίο ανέγραφε ‘Ξέρω ότι έχεις επισκέψεις όπως σου είπα. Να ξέρεις ότι εγώ και οι φίλοι μου είμαστε εδώ για να το λύσουμε’. (…) Στις 19 του μήνα κάλεσα τον Βασιλάκο και με ενημέρωσε ότι το ραντεβού που είχαμε κλείσει για την Τετάρτη το πρωί μεταξύ του λογιστή μου και της ομάδας ελεγκτών αναβάλλονταν διότι αντ’ αυτού έπρεπε να υποβάλλω αίτημα επανελέγχου. Στις 20 Νοεμβρίου, όντως πήγα στο ραντεβού μου στο ΣΔΟΕ μαζί με τον εκτελωνιστή μου και συναντήσαμε τον Βασιλάκο και τυχαία και την υπόλοιπη ομάδα ελέγχου που είχε έρθει στην εταιρεία μου».

Πάντως πρέπει να σημειωθεί στη συνομιλίας μεταξύ της καταγγέλλουσας, του εκτελωνιστή της και του στελέχους του ΣΔΟΕ, αν και η ιδιοκτήτρια του ενεχυροδανειστηρίου αφήνει υπονοούμενα ζητώντας από τον Νίκο Βασιλάκο να μιλήσουν μόνοι τους, εκείνος το αρνείται.

Η τελική συμφωνία και η… Εκκλησία

Στις 21 Νοεμβρίου, η καταγγέλλουσα συναντήθηκε και πάλι με τον δικηγόρο της, ο οποίος, όπως καταθέτει η ίδια της μετέφερε ότι η συμφωνία έχει ως εξής.

«Μου είπε ότι πρώτον, το ΣΔΟΕ θα κρατούσε 3 από τα 16 κατασχεμένα κιλά. Δεύτερον, τα υπόλοιπα 13 θα τα είχα στην κατοχή μου σε διάστημα 5 εργάσιμων ημερών από την ημέρα που αυτός και κατά συνέπεια οι άνθρωποι του, θα λάμβαναν τα χρήματα και θα μας επέτρεπαν να παρουσιάσουμε τα έγγραφα μας από τα οποία προέκυπτε η πραγματική ‘κλειστή’ αποθήκη της εταιρείας. Τρίτον, μου είπε ότι με αυτόν τον τρόπο θα τελειώσουν οι έρευνες που διεξάγουν το Εσωτερικών Υποθέσεων και το Οργανωμένο Έγκλημα σχετικά με την εταιρεία μου. Τέταρτον, ότι δεν θα ‘πειραχτούν’ οι προμηθευτές μου, δηλαδή δεν θα υποστούν κακόβουλους ελέγχους και κατά συνέπεια δεν θα τρομάξουν οι προμηθευτές μου από το ΣΔΟΕ. Πέμπτον ότι εφεξής θα αγοράζω από εταιρείες που θα μου υποδείξουν, ‘δικές τους’, οι οποίες θα είναι νόμιμες και οι αγορές αυτές θα γίνονται σε καλές τιμές και εγώ δεν θα χρειάζεται να πληρώνω κάποια προμήθεια γι’ αυτό διότι αυτοί είχαν άλλους τρόπους. Επίσης, έκανε αναφορές ότι ο χρυσός από τις δικές τους εταιρείες προέρχονταν υποτίθεται από την εκκλησία. Έκτον, ότι δεν θα έχω άλλο έλεγχο από το ΣΔΟΕ. Έβδομον ότι οικογενειακά προβλήματα δικά μου, είχε κανονίσει ο Καρυδομάτης να λυθούν, δηλαδή ως μπόνους σε αυτή την συμφωνία, με τρόπο που αυτός ήξερε. Όγδοον, ότι αυτά πλέον στοιχίζανε 400.000 ευρώ και όχι 350.000 ευρώ».

Η παράδοση των χρημάτων

Όσον αφορά στην παράδοση των χρημάτων στον ποινικολόγο, η κυρία Αναστασοπούλου αναφέρει… «Ακολούθησαν διάφορα τηλέφωνα και εν τέλει στις 17.16 μου έστειλε μήνυμα το οποίο ανέγραφε ‘Περιμένουν απάντηση. Όχι για πάντα’. Τηλεφωνικά του είπα ότι τα χρήματά θα ήταν στη διάθεσή του στο γραφείο μου το επόμενο πρωί (22 Νοεμβρίου) και ότι θα μπορούσε να τα πάρει και να φύγει τη στιγμή που θα είχαμε την επαλήθευση από το ΣΔΟΕ για τη κλειστή αποθήκη. Ο Καρυδομάτης επέμενε ότι τα χρήματα θα έπρεπε να πάνε στο γραφείο του, ότι αυτός θα τελούσε χρέη μεσεγγυούχου στην ανωτέρω επαλήθευση προ της έναρξης της οποίας ‘οι άνθρωποι’ θα επαλήθευαν τόσο το συνολικό ποσό που βρισκόταν στο γραφείο του καθώς και ότι τα χρήματα δεν ήταν προσημειωμένα».

Και συνεχίζει «Στις 27 Νοεμβρίου (Τετάρτη) τον ενημέρωσα ότι θα παρέδιδα τα έγγραφα στο ΣΔΟΕ ώστε την Πέμπτη, αφού παρέδιδα τα χρήματα να είναι σε θέση να τα αξιολογήσουν άμεσα. Όντως υπέβαλα ακριβή αντίγραφα όλων των φορολογικών στοιχείων εισροών και εκροών της εταιρείας καθώς και πίνακες που ανέλυαν την πραγματική εικόνα της αποθήκης μας. (…) Στις 28 Νοεμβρίου, λίγο πριν τις 9.00, ο Καρυδομάτης ήρθε στο γραφείο μου προκειμένου να παραλάβει το χρηματικό ποσό των 400.000 ευρώ.

Οι συνομιλίες

Στις 17 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιείται συνάντηση του δικηγόρου Στάθη Καρυδομάτη με την Μαρία Αναστασοπούλου όπου ο ποινικολόγος αναφέρει «Όχι μόνο θα το κλείσουμε, αυτοί θέλουν να δουλέψουν μαζί σου, έχουν πολύ χρυσό να σου δώσουνε για να τον αγοράσεις κανονικά, έχουνε άκρες, άκου τι σου λέω, θα δεις τι ωραία πράγματα θα κάνεις».

Η κυρία Αναστασοπούλου ρωτάει «Θα μου τα πουν αύριο αυτά;» και ο δικηγόρος απαντά ότι «Στα λέω ήδη εγώ, αφού τα συζητήσαμε μου λέει αν το κάνει και το κλείσουμε και συνεργαστούμε μετά θα της δίνουμε χρυσό να αγοράζει καθαρό, όμορφο και ωραίο, σε καλές τιμές» και προσθέτει «τιμολογημένα καθαρά και από την Εκκλησία της Ελλάδος χρυσό και λοιπά και λοιπά».

Την ίδια ημέρα καταγράφεται συνάντηση του Στάθη Καρυδομάτη με τον μεσάζοντα Παναγιώτη Μπαμπάμτση σε καφετέρια στην οποία παρευρίσκονται ακόμη δύο άντρες ο ένας εκ των οποίων ήταν ο δικηγόρος Γιάννης Αλετράς.

Στις 18 Νοεμβρίου 2013 η κυρία Αναστασοπούλου, μαζί με τον κ. Καρυδομάτη, επισκέπτεται τα κεντρικά γραφεία του ΣΔΟΕ. Την επόμενη ημέρα συναντήθηκε εκ νέου με τον δικηγόρο της, ο οποίος της είπε «θα έχεις την προστασία της Υπηρεσίας, θα σου φέρουν τζίρους που θέλεις ή παραπάνω τζίρους από αυτούς που θέλεις με έλεγχο και χωρίς κανένα πρόβλημα».

Επίσης ο κ. Καρυδομάτης αναφέρει «είναι ότι μας παίρνουν τα λεφτά, παίρνετε και τις σφραγίδες σας, πέντε μέρες μετά αυτό και σταματάνε οι έλεγχοι, σταματάνε τα πάντα. Παίρνετε και τα κιλά σας την Παρασκευή και την σφραγίδα σας θα την πάρετε την επόμενη Πέμπτη».

«Η Αναστασοπούλου ζήτησε βοήθεια»

Την δική του εκδοχή για τα όσα συνέβησαν δίνει μέσω της κατάθεσης του, ο δικηγόρος Γιάννης Αλετράς, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για εκβιασμό αλλά για επιθυμία της καταγγέλλουσας να βοηθηθεί ώστε η υπόθεση της με το ΣΔΟΕ να έχει θετική έκβαση.

Ο ποινικολόγος υποστηρίζει ότι η πρώτη κρούση για την συγκεκριμένη υπόθεση προς αυτόν έγινε από τον δικηγόρο Στάθη Καρυδομάτη στα μέσα Νοεμβρίου 2013, δηλαδή μετά τον έλεγχο του ΣΔΟΕ. Ο κ. Καρυδομάτης φέρεται σύμφωνα με την κατάθεση να ανέφερε στον κ. Αλετρά ότι μια πελάτισσά του είχε κάποιο πρόβλημα.

«Του είπα ότι γνωρίζω κάποιον άνθρωπο που ξέρει αυτές τις διαδικασίες με το ΣΔΟΕ και αυτός ήταν ο Παναγιώτης Μπαμπάμτσης. Από το σημείο αυτό και μετά μίλησαν μεταξύ τους και όλη η προσπάθεια που έγινε μέχρι και την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου ήταν να πάρει την κατασχεθείσα ποσότητα χρυσού πίσω καταβάλλοντας ως αμοιβή προς αυτούς που θα την βοηθούσαν το ποσό των 350.000 ευρώ. Η Αναστασοπούλου δεν συμφώνησε και πλέον η υπόθεση έκλεισε. Στις 25 Νοεμβρίου όπως και η ίδια καταθέτει επικοινώνησε με τον δικηγόρο Καρυδομάτη ζητώντας του εκ νέου βοήθεια. Έγινε μια νέα επικοινωνία του Καρυδομάτη με τον Μπαμπάμτση ο οποίος τον ενημέρωσε ότι οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ για να λήξουν την υπόθεση της θα έπρεπε να πάρουν 400.000 ευρώ. Ο σχεδιασμός ήταν να πάνε στις 29 Νοεμβρίου στο ΣΔΟΕ μαζί με την Αναστασοπούλου και να πάρουν πίσω την ποσότητα του χρυσού. Μετά ο Καρυδομάτης θα παρέδιδε σε κάποιον άνθρωπο της εμπιστοσύνης τους τα χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν διαπράχθηκε καμία εκβίαση προς την καταγγέλλουσα».

«Ο Βασιλάκος δεν απαίτησε χρηματικό ποσό»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η κατάθεση του εκτελωνιστή της καταγγέλλουσας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι κατά την διάρκεια συνάντησης στο ΣΔΟΕ, στην οποία συμμετείχαν αυτός, η καταγγέλλουσα και ο Νίκος Βασιλάκος, ο τελευταίος, όπως φαίνεται και στις συνομιλίες, δεν απαίτησε κανένα χρηματικό ποσό.

«Πήγαμε στο γραφείο του Βασιλάκου στο ΣΔΟΕ μαζί με τη Μάρα και αφού του εξηγήσαμε, μας είπε να κάνουμε αίτηση επανελέγχου και αποχωρήσαμε. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Βασιλάκος δεν απαίτησε κάποιο χρηματικό ποσό και καμία συζήτηση δεν έγινε για κάτι τέτοιο. Τελικώς, δεν καταθέσαμε την αίτηση επανελέγχου γιατί η Μάρα είχε συνεννόηση με τον δικηγόρο της, ονόματι Καρυδομάτη, όπως μου έλεγε. Μου είπε ότι ο δικηγόρος της για να τελειώσει την υπόθεση της ζητάει 400.000 ευρώ».

«Προσπαθούσε να στήσει το ΣΔΟΕ»

Από τη μεριά του, ο ποινικολόγος Στάθης Καρυδομάτης φέρεται να υποστηρίζει ότι η πρώην πελάτισσά του έψαχνε τρόπο να εμπλέξει έναν υπάλληλο του ΣΔΟΕ, προκειμένου να κερδίσει φορολογική ασυλία.

Ο ποινικολόγος ισχυρίζεται ότι όταν το ΣΔΟΕ δέσμευσε τα 16 κιλά χρυσού της πελάτισσάς του, εκείνη του ζήτησε βοήθεια προκειμένου η υπόθεση να έχει αίσιο τέλος. Τότε επικοινώνησε με τον γνωστό δικηγόρο Γιάννη Αλετρά, ο οποίος του σύστησε τον Παναγιώτη Μπαμπάμτση.

Στη συνέχεια όμως, όπως ισχυρίζεται, η εντολέας του η οποία του ζήτησε να μεσολαβήσει για να λυθεί το θέμα της, αποφάσισε να τον «δώσει» στις Αρχές προκειμένου να ευεργετηθεί φορολογικά, καθώς ελεγχόταν για σοβαρά αδικήματα όπως «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

Εντύπωση προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι, οι φορολογικές δηλώσεις της ιδιοκτήτριας του ενεχυροδανειστηρίου τα τελευταία τρία χρόνια φέρονται να είναι μηδενικές, ενώ αίσθηση προκαλεί και ένα υπέρογκο ποσό ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ που ενεβάσθει το τελευταίο εξάμηνο στο λογαριασμό της εταιρίας του ανταλλακτηρίου χρυσού.

Αυτό το ποσό μεταφέρθηκε με την διαδικασία bank to bank και μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι δαπανήθηκε για την αγορά χρυσού, ο οποίος στην συνέχεια εξήχθη στο εξωτερικό.

«Σε 6 μήνες η εταιρεία έκανε 22 εκατομμύρια τζίρο. Όλα τα χρήματα έρχονταν από Ελβετία μέσω τραπεζικού συστήματος. Ο χρυσός εξαγόταν στην Γερμανία. Οι προμηθευτές της επιχείρησης στο Σύνταγμα είναι όλοι ελεγχόμενοι από το ΣΔΟΕ για εικονικά τιμολόγια. Η εταιρεία έχει πιστωτικό ΦΠΑ 3,8 εκατομμύρια ευρώ σε 6 μήνες. Η καταγγέλλουσα με τις καταγγελίες περί εκβιασμού κατάφερε να κερδίσει φορολογική ασυλία μέσω του Νόμου 3610/2007» αναφέρουν άτομα που έχουν πρόσβαση στη δικογραφία.

Τέλος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ιδιαίτερα σοβαρό και «ύποπτο» είναι το γεγονός ότι πριν από τον κ. Καρυδομάτη, η καταγγέλλουσα είχε επισκεφθεί γνωστό δικηγόρο (ο οποίος μάλιστα εκπροσωπεί έναν από τους κατηγορουμένους) και του είχε ζητήσει να την βοηθήσει σχετικά με τον έλεγχο που έκανε το ΣΔΟΕ στην επιχείρησή της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης