Σειρά αντιδράσεων και ερευνών πυροδότησε ο θάνατος του 49χρονου ζαχαροπλάστη Θεόδωρου Νεμουτιάνου λίγα μέτρα μακριά από το νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας», απ’ όπου του ζητήθηκε να απομακρυνθεί παρά τη δυσφορία που παρουσίαζε, καθώς το προσωπικό δεν εφημέρευε.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ζήτησε να πραγματοποιηθεί κατεπείγουσα έρευνα για το περιστατικό προκειμένου να διερευνηθεί τι συνέβη και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες. «Αναζητούμε ευθύνες, αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι», δηλώνει χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της απαιτεί την παρέμβαση εισαγγελέα, αναφέροντας τα εξής:

«Για τον θάνατο άνδρα στην Πάτρα.

Τα νοσοκομεία εφημερεύουν – δεν εφημερεύουν οφείλουν να εξετάζουν τα έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται. Δεν είναι τράπεζες. Εξετάζουν ακόμη και σε ημέρα μη εφημερίας, όχι μόνο με βάση την κείμενη νομοθεσία, αλλά και από νοσηλευτική δεοντολογία. Εξάλλου, ελάχιστα περιστατικά προσέρχονται σε μη εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Γι’ αυτό και το Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας Πατρών τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, παρότι δεν εφημέρευε, είχε καλύψει τα επείγοντα με νοσηλεύτρια.

12:15 τα μεσάνυχτα έφτασε άνδρας οδηγώντας το αυτοκίνητό του στην πύλη του νοσοκομείου. Είπε στους θυρωρούς ότι πονάει. Ορθά οι θυρωροί τον οδήγησαν στα Επείγοντα. Η νοσηλεύτρια βάρδιας, 
από μαρτυρίες συναδέλφων, ρώτησε τον ασθενή για την κατάστασή του.Ο 49χρονος Θεόδωρος Νεμουτιάνος

Ο ασθενής τής είπε ότι πονάει στην πλάτη του και ότι πάσχει συχνά από ψύξεις λόγω δουλειάς. Το πρωί, της είπε, πονούσε και πήγε σε ιδιώτη γιατρό, ο οποίος διέγνωσε ψύξη και του χορήγησε φάρμακα. Πάρα ταύτα, συνέχιζε να πονάει. Γι’ αυτό και ήρθε μεσάνυχτα στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας. Η νοσηλεύτρια τον παρέπεμψε στο εφημερεύον νοσοκομείο του Ρίου. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι κάλεσε γιατρό να τον εξετάσει.

Ο ασθενής κατέρρευσε λίγο μετά έξω από το νοσοκομείο. Ο ασθενής έπρεπε να εξεταστεί από γιατρό και να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Μπορεί να είχε σωθεί. Επίσης, θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη της υγείας εάν είχε γίνει σωστή διάγνωση από τον ιδιώτη γιατρό το πρωί πολλές ώρες πριν. Εάν πράγματι είχε επισκεφθεί ιδιώτη γιατρό, όπως είπε στη νοσηλεύτρια.

Γι’ αυτό παράλληλα με τη σωστή ΕΔΕ που διέταξε ο υπουργός Υγείας να διεξαχθεί επείγουσα εισαγγελική έρευνα για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες στο νοσοκομείο και τον ιδιώτη γιατρό εφόσον εξέτασε τον ασθενή το πρωί.

Χάθηκε άνθρωπος που θα μπορούσε να ζει. Να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν».

Τι συνέβη

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Πάτρα, όταν ένας 49χρονος έχασε τη ζωή του από έμφραγμα, λίγα λεπτά αφότου εξήλθε από το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας». Σύμφωνα με όσα αναφέρουν συγγενείς του 49χρονου, ο άτυχος άνδρας έφτασε με συμπτώματα οξέος εμφράγματος στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, ενημερώνοντας τους γιατρούς για πόνους στην πλάτη. Όπως λένε οι συγγενείς του, οι γιατροί τον ενημέρωσαν ότι το νοσοκομείο δεν εφημερεύει και του συνέστησαν να μεταβεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Ο 49χρονος άνδρας αισθάνθηκε να επιδεινώνεται η κατάστασή του, και έξω από το νοσοκομείο κάλεσε συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο έφτασε και τον παρέλαβε για να πάνε στο Νοσοκομείο του Ρίου. Όμως, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» ο 49χρονος «έσβησε» στο κάθισμα του συνοδηγού. Όταν ο συγγενής του έφτασε στο Νοσοκομείο του Ρίου, ήταν πλέον αργά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, ζήτησε το πόρισμα της προκαταρκτικής να είναι έτοιμο εντός της ημέρας. Παράλληλα, συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», όπου αναμένεται να παρευρεθούν και όσοι εφημέρευαν το συγκεκριμένο βράδυ στο νοσοκομείο.

Δείτε τα όσα είπε ο κ. Καρβέλης:

 

Τι προβλέπει ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις

Όσον αφορά τα περιστατικά τέτοιας φύσεως, σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας ισχύει ο παρακάτω κανονισμός:

«Καθημερινά, όλες τις μέρες της εβδομάδας και όλο το 24ωρο, ανεξαρτήτως αν το νοσοκομείο τελεί υπό καθεστώς εφημερίας ή μη, βρίσκεται πάντα νοσηλευτής στον χώρο του Τ.Ε.Π., διότι και σε μέρες μη εφημερίας το νοσοκομείο θεωρείται σταθμός παροχής πρώτων βοηθειών για επείγοντα περιστατικά τα οποία βρίσκονται κοντά στο νοσοκομειακό συγκρότημα. Ως τέτοια νοούνται περιστατικά όπως τροχαία, καρδιολογικά, αλλεργίες επιδεινούμενες με το πέρας της ώρας και γενικά περιστατικά που κινδυνεύουν μέχρι να διακομιστούν σε εφημερεύοντα νοσοκομειακό σταθμό, και τα οποία συνήθως προσκομίζει το Ε.Κ.Α.Β.

Περιστατικά τα οποία δεν θεωρούνται επείγοντα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το νοσοκομείο μας όταν αυτό δεν τελεί υπό καθεστώς εφημερίας γιατί δεν εφημερεύουν τα αντίστοιχα τμήματα εργαστηρίων (ακτινολογικό, τμήμα υπερήχων, εργαστηριακής ανάλυσης αίματος), με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και την επαναδιακομιδή τους σε άλλο εφημερεύον νοσοκομείο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης