Η ανάδειξη στην τοπική κοινωνία των έντονων προβλημάτων και των αιτημάτων των κτηνοτρόφων που έγιναν γνωστά μέσω ανακοινώσεων, συνεντεύξεων, αλλά και κινητοποιήσεων, θα είναι τα πρώτα ζητήματα που θα τεθούν για συζήτηση και απόφαση από το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας.

Χθες αργά το βράδυ προγραμματίστηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. και συζητήθηκαν οι πρώτες κινήσεις τους.

Να σημειώσουμε πως ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Αιγοπροβατοτρόφων Ν. Καβάλας έχει αρκετά χρόνια ζωής, ωστόσο τα τελευταία χρόνια είχε αδρανοποιηθεί πλήρως.

Πριν από δύο εβδομάδες, σε σύσκεψη που έγινε στις Κρηνίδες, αποφασίστηκε να υπάρχει ένα συνδικαλιστικό όργανο που να αγκαλιάζει όλες τις κατηγορίες κτηνοτρόφων.

Σχετικά με τα αιτήματά τους, όπως συζητήθηκαν και στη συνέλευση, είναι ίδια με αυτά που προβάλλει και η ΠΕΚ.

Ειδικότερα σε τοπικό επίπεδο, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι των περιοχών Καβάλας – Φιλίππων είναι το γεγονός πως το αγροτικό κτηνιατρείο είναι στο κέντρο της πόλης της Καβάλας, γεγονός που τους δυσκολεύει αρκετά και ζητούν τουλάχιστον να μεταφερθεί στις παρυφές της πόλης.

Από εκεί και πέρα, βασικά αιτήματα που αφορούν σε όλους τους κτηνοτρόφους είναι το ισοζύγιο γάλακτος – κρέατος και η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου του.

«Σήμερα λένε στα χασάπικα ότι το κρέας είναι ντόπιο. Δεν γίνεται όμως σύγκριση πόσα κιλά ντόπιου κρέατος αγόρασε και πόσα πούλησε. Στη χώρα μας παράγουμε μοσχαρίσιο κρέας που μπορεί να καλύψει το 70% των αναγκών. Και όμως μένει απούλητο το κρέας μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κτηνοτρόφοι.

Αντίστοιχα είναι και η εικόνα στο γάλα, όπου οι εταιρείες κάνουν εισαγωγές σε σκόνη και το παρουσιάζουν όλο σαν φρέσκο γάλα.

Πηγή: Εβδόμη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης