Η ντομάτα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τώρα το καλοκαίρι μιας και αποτελεί βασικό συστατικό της παραδοσιακής μας χωριάτικης σαλάτας.
Αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό. Εκτός από την ιδιαίτερη γεύση που έχει περιέχει και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά ωφέλημα για τον οργανισμό μας. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, β-καροτένιο, φολικό οξύ, βιταμίνη Ε, σελήνιο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο.
Περιέχει επίσης μεγάλη ποσότητα της αντιοξειδωτικής ουσίας λυκοπένης, που ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών. Πρόκειται για φυσικοχημικές ουσίες που ευθύνονται για το χρώμα των φρούτων και λαχανικών. Το β – καροτένιο αποδίδει το πορτοκαλί χρώμα, ενώ το λυκοπένιο το κόκκινο χρώμα. Η ντομάτα είναι το λαχανικό που είναι το πλουσιότερο σε λυκοπένιο, δικαιολογώντας και το κόκκινο χαρακτηριστικό της χρώμα.
Η κατανάλωση μιας σαλάτας 2 ντοματών είναι ικανή να καλύψει κατά το ήμισυ την ημερήσια ανάγκη του ανθρώπινου οργανισμού στη βιταμίνη C. Η επαρκής κατανάλωση της μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 40%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ντομάτες περιέχουν αυξημένα ποσοστά φλαβονοειδών ουσιών, οι οποίες δρουν αντιοξειδωτικά και βρίσκονται στο ακριανό στρώμα της ντομάτας. Γι’αυτό και όταν η ντομάτα ξεφλουδιστεί χάνεται ένα σημαντικό μέρος αυτών των ουσιών. Για τους λόγους αυτούς καλό θα είναι να την τρώτε με την φλούδα.
Μια ντομάτα μέτριου μεγέθους αποδίδει μόνο 35 θερμίδες. Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, δεν περιέχει χοληστερόλη, σχεδόν καθόλου νάτριο, ούτε κορεσμένα λίπη. Για τους λόγους αυτούς βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, την πρόληψη και αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης και των καρδιοπαθειών, αλλά και της παχυσαρκίας.
Οι φρεσκοκομμένες ντομάτες είναι πλουσιότερες σε βιταμίνες και καλό θα είναι να τις καταναλώνετε όσο γίνεται πιο σύντομα από τη στιγμή αγοράς τους. Οι πιο αρωματικές και πλούσιες σε ζωτικές ουσίες είναι οι ντομάτες εποχής, που δε χρειάζονται θερμοκήπιο και μπορούμε να τις απολαύσουμε από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Οι μικρότερες είναι συνήθως πιο νόστιμες από τις μεγαλύτερες.

