Πολλές από εμάς αποφεύγουμε το καρπούζι εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του σε σάκχαρα. Έτσι έχει επικρατήσει η άποψη ότι το καρπούζι προσφέρει μόνο νερό και ζάχαρη. Πράγματι το 90% του καρπουζιού αποτελείται από νερό, ενώ η περιεκτικότητα του σε ζάχαρο είναι μόλις το 5%.
Μας δροσίζει τις ζεστές μέρες αλλά μας προσφέρει και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, χωρίς να παχαίνει.
Το καρπούζι έχει γλυκιά γεύση αφού το σάκχαρο είναι η κυριότερη ουσία. Βέβαια υπάρχουν φρούτα όπως το μήλο που έχουν περισσότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, Α, Β και είναι πλούσιο σε ν-καροτίνη, μαγνήσιο και λυκοπένιο. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου και έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση. Είναι πλούσιο σε κάλιο, ηλεκτρολύτης που συμβάλλει στην ρύθμιση της καρδιακής και αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, των οποίων η δράση είναι ευεργετική για την ομαλή λειτουργία του εντέρου.
Έχει χαμηλή θερμιδική αξία (30 θερμίδες ανά 100γρ.) και δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερόλη.
Επομένως το καρπούζι όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά βελτιώνει την υγεία μας και τους καλοκαιρινούς μήνες μας προστατεύει από την αφυδάτωση.
Ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες, σε σαλάτες με διάφορα τυριά, με δημητριακά και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, ως γλυκό του κουταλιού, σε παγωτά, ακόμη και σε αλκοολούχα ποτά. Επίσης ο χυμός του καρπουζιού προκαλεί έντονη διούρηση με αποτέλεσμα να καθαρίζουν τα νεφρά από τα άλατα.

