Στη μάχη κατά της χοληστερίνης, σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή! Θα πρέπει να αλλάξετε λίγο τις διατροφικές σας συνήθειες αν η χοληστερίνη σας έχει «χτυπήσει «κόκκινο».

Να προτιμάτε τα ψητά και τα βραστά φαγητά από τα τηγανητά. Να αφαιρείτε την πέτσα από τα πουλερικά και το ορατό λίπος από το κρέας, προτού το μαγειρέψετε. Να αποφεύγετε το βούτυρο και τη μαργαρίνη, ενώ αντίθετα προτιμάτε το ελαιόλαδο. Αν το προσθέσετε στο τελείωμα του φαγητού ή και ωμό στο πιάτο, ωφελεί ακόμη περισσότερο την υγεία των παιδιών και όλης της οικογένειας. Τα παιδιά έως 6 χρόνων πρέπει να πίνουν πλήρες γάλα. Μετά την ηλικία αυτή, και αν υπάρχει υπόδειξη του παιδιάτρου, μπορεί το παιδί να πίνει γάλα με 1,5% λιπαρά.

ΝΑΙ

•Φυτικές ίνες (λαχανικά, φρούτα και όσπρια).
•Λευκό άπαχο κρέας.
•Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας.
•Ελαιόλαδο.
•Τυριά με χαμηλά λιπαρά
•Ψάρι βραστό ή ψητό.

ΟΧΙ

•Λιπαρά κρέατα, τηγανητά και τσιγαριστά φαγητά.
•Σάλτσες με βούτυρο ή κρέμα γάλακτος.
•Γλυκά πλούσια σε λίπος.
•Έτοιμα φαγητά.
•Κρόκος αυγών.
•Πατατάκια, γαριδάκια, έτοιμα σνακ, όπως κρουασάν, τυρόπιτες, σοκολάτες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης