Τη δυσαρέσκειά τους για τη διαχείριση της κρίσης που προκλήθηκε από το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας στην Ισλανδία εκφράζουν οι αεροπορικές εταιρείες και ζητούν τη λήψη αποφάσεων βασισμένων «σε γεγονότα», ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Αερομεταφορών (IATA).

Η μεγαλύτερη ένωση αεροπορικών εταιρειών, η AEA, καθώς και η ένωση που εκπροσωπεί τα περισσότερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, η ACI, ζητούν την άμεση επανεξέταση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην Ευρώπη και την εξέταση των ζωνών πτήσης, μετά και την πραγματοποίηση δοκιμαστικών πτήσεων, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

/bestof/!2010/190410/volcanocloser.flv

Οι δύο ενώσεις υποστηρίζουν τις προσπάθειες που έγιναν αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Eurocontrol και τις εθνικές υπηρεσίες ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την απειλή για την ασφάλεια των πτήσεων, αλλά αναρωτιούνται για την αναλογικότητα των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ACI , 6,8 εκατομμύρια επιβάτες επηρεάστηκαν από το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου, ενώ η οικονομική ζημία για τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ανέρχεται ήδη στα 136 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, οι Γάλλοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας πιστεύουν πως το κλείσιμο ενός μεγάλου τμήματος του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα υπερβολικό προληπτικό μέτρο.

«Όχι, δεν πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο, ακόμα και αν η πολεμική ξεσπάει πάντα μετά ή στη διάρκεια τέτοιων γεγονότων» τόνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Συνδικάτου Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Οι δύο μεγαλύτερες γερμανικές αεροπορικές εταιρείες, Lufthansa και Air Berlin, επέκριναν έντονα τις αρμόδιες Αρχές ότι δεν μέτρησαν τη συγκέντρωση τέφρας στην ατμόσφαιρα.

Διαβάστε επίσης:
Ταλαιπωρίας συνέχεια στα αεροδρόμια λόγω τέφρας, 18 Απριλίου 2010, 21:00

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης