Ο Παλαιστίνιoς υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Αλ-Μάλκι κατήγγειλε την Τετάρτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την κατεδάφιση τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα του σπιτιού μιας παλαιστινιακής οικογένειας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με το Ισραήλ να δηλώνει εκ νέου ότι είναι μια “υπόθεση του δήμου”.

“Το Ισραήλ συνεχίζει να διεξάγει έναν ανηλεή πόλεμο στον παλαιστινιακό λαό”, δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός κατά τη μηνιαία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, που διεξήχθη σε επίπεδο υπουργών μετά την αναβάθμισή της από την εκ περιτροπής νορβηγική προεδρία του οργάνου αυτού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ισραηλινοί “ξερίζωσαν” μια οικογένεια, “συμπεριλαμβανομένων των παιδιών τους, πετώντας τους έξω στο τσουχτερό κρύο, συλλαμβάνοντας αρκετά μέλη” αυτής “πριν κατεδαφίσουν το σπίτι τους, αφήνοντας πίσω τους μόνο απελπισία και καταστροφή”, δήλωσε ο Ριάντ Αλ-Μάλκι.

“Πρέπει να μπει τέλος στην ατιμωρησία την οποία απολαμβάνει το Ισραήλ”, πρόσθεσε ρωτώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας: “Θα δεχθείτε αυτό το απαρτχάιντ του 21ου αιώνα”;

Επρόκειτο για μια “δημοτική υπόθεση” απάντησε ο Γκιλάντ Ερντάν, πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ. “Μιλάμε για μια οικογένεια που έκλεψε δημόσια γη για ιδιωτική της χρήση. Αυτή η γη προορίζεται για την ανέγερση σχολείου για παιδιά με ειδικές ανάγκες”, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Άνικεν Χουίτφελντ, “οι εβραϊκοί οικισμοί συνιστούν μείζον εμπόδιο στην ειρήνη”.

“Η κατεδάφιση και η επέκταση της εποικιστικής δραστηριότητας συνεχίστηκαν χθες βράδυ”, με την έξωση άλλης μιας παλαιστινιακής οικογένειας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, πρόσθεσε η Χουίτφελντ ενώπιον των δημοσιογράφων πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. “Όλες οι εποικιστικές δραστηριότητες, οι κατεδαφίσεις και οι εξώσεις πρέπει να σταματήσουν”, ζήτησε.

Τη θέση αυτή επανέλαβε στη συνεδρίαση συγκεκριμένα η πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Λάνα Νουσέιμπεχ, η οποία έχει βαθμό υπουργού και της οποίας η οικογένεια έχει καταγωγή από την Παλαιστίνη.

Το σπίτι της παλαιστινιακής οικογένειας που κατεδαφίστηκε στη συνοικία Σέιχ Τζάρα είχε γίνει τις τελευταίες εβδομάδες το σύμβολο της καταπολέμησης της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης