Αυστηρό μήνυμα Μπαρνιέ προς το Λονδίνο - Ζητάει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του Brexit

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Μαΐου 2021, 13:32
Αυστηρό μήνυμα Μπαρνιέ προς το Λονδίνο - Ζητάει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του Brexit

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής του Brexit, ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πλαίσιο που θέτουν οι συμφωνίες της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την αλιεία και τη Βόρεια Ιρλανδία, διαφορετικά θα βρεθεί εκτεθειμένο στη λήψη αντιμέτρων και την υποβάθμιση της αξιοπιστίας του.

«Το ζήτημα της υπογραφής είναι σημαντικό, αφορά την αξιοπιστία που θα διατηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο αν τηρήσει τις δεσμεύσεις του, πράγμα που δεν κάνει σήμερα στη Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που δεν κάνει με τους αλιείς, και συνιστώ στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσέξει και να τηρήσει τις δεσμεύσεις του όπως αυτές είναι διατυπωμένες σε αυτές τις δύο συμφωνίες του Οκτωβρίου 2019 και Δεκεμβρίου 2020» δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ μιλώντας στο Europresse.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εκκινήσει διαδικασίες κατά του Ηνωμένου Βασιλείου για το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας, προειδοποίησε: «Ως προς την αλιεία, έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα γύρω από το νησί του Τζέρσεϊ, και δεν καταλαβαίνω, εκτός αν είναι θέμα κακοπιστίας. Αναμφίβολα θα υπάρξουν συνέπειες».

Την περασμένη εβδομάδα, δεκάδες Γάλλοι αλιείς διαδήλωσαν με τα σκάφη τους μπροστά από το λιμάνι του Σεντ Χέλιερ στο Τζέρσεϊ διαμαρτυρόμενοι για τους όρους αλιείας που επιβάλλει το Λονδίνο στα νερά της ζώνης αυτής που βρίσκεται πολύ κοντά στις γαλλικές ακτές. Το Παρίσι κατηγορεί το Λονδίνο ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Brexit.

Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί το Λονδίνο για παραβίαση του ιρλανδικού πρωτοκόλλου που περιλαμβάνεται στη συμφωνία η οποία υπεγράφη στο τέλος του 2019, μετά τη μονομερή ανακοίνωση του Λονδίνου για αναβολή της εφαρμογής ελέγχων στα αγροδιατροφικά προϊόντα που φθάνουν από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το πρωτόκολλο μετατοπίζει τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια τους τελωνειακούς ελέγχους που επιβάλλει το Brexit, στη θάλασσα ανάμεσα στη Βρετανία και τη Ιρλανδία, για να αποτραπεί η επαναφορά των συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευή που έθεσαν τέλος στην περίοδο των ταραχών.

«Είμαστε σε επιφυλακή» προειδοποίησε ο Μισέλ Μπαρνιέ προσθέτοντας ότι πιστεύει πως «οι Βρετανοί είναι επίσης προσεκτικοί απέναντι στο γεγονός ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος είναι επίσης πολύ προσεκτικός σχετικά με τους όρους της ειρήνης στην Ιρλανδία».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Μαΐου 2021, 13:57