Πάνω στη φρεγάτα που συνοδεύει το γεωτρύπανο Yavuz στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Hulusi Akar και Τούρκοι στρατιωτικοί διοικητές ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις θάλασσες του Αιγαίου.

«Έχουμε υπερασπιστεί τα δικά μας δικαιώματα και του λαού της ”Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου” (ΤΔΒΚ) μέχρι το τέλος και θα συνεχίσουμε να τα υπερασπιζόμαστε. Ουδείς πρέπει να δοκιμάσει τη δύναμή μας», δήλωσε ο Akar.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε κάποιο τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Δεν θα επιτρέψουμε να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση εναντίον των δικαιωμάτων μας πάνω σε αυτό το ζήτημα», επαναλαμβάνει ο επικεφαλής της άμυνας της Τουρκίας.

Ο Akar υποστήριξε επίσης ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να παρακολουθήσει οποιαδήποτε κίνηση ενώ οι ελληνοκύπριοι  διεξάγουν δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης φυσικών πόρων».

Ο Akar στις 10 Αυγούστου έφθασε στην ΤΔΒΚ για να επιθεωρήσει τα τουρκικά στρατεύματα και να διεξαγάγει σειρά συνομιλιών με τους Τουρκοκύπριους αξιωματούχους συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας Γιάσερ Γκιλέρ και αρχηγούς του στρατού, του ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας.

Η Τουρκία αμφισβητεί με συνέπεια τη μονομερή διάνοιξη της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η ΤΔΒΚ έχει επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής, αναφέρει το δημοσίευμα της «hurriyetdailynews.com».

Πληροφορίες από: Anadolu Agency

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης