Έπειτα από δικομματική συμφωνία -η οποία προκάλεσε αντιπολεμικά σχόλια – 219 Δημοκρατικοί βουλευτές και 65 Ρεπουμπλικανοί την Πέμπτη ψήφισαν προς έγκριση αμυντικό προϋπολογισμό που περιλαμβάνει $ 1,48 τρισεκατομμύρια στρατιωτικές δαπάνες για τα επόμενα δύο χρόνια.

Μόλις 16 Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένων των Ilhan Omar (της Μινεσότα) και Ayanna Pressley (της Μασαχουσέτης), ψήφισαν εναντίον της διετούς συμφωνίας προϋπολογισμού ύψους 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρνητικές ψήφοι αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με το έλλειμμα. Συνολικά 132 Δημοκρατικοί (και η ανεξάρτητη του Μίσιγκαν Justin Amash) ψήφισαν επίσης όχι.

Το ύψος του προϋπολογισμού -το οποίο ο πρόεδρος Donald Trump χαιρέτισε αμέσως μέσω Twitter, κάνοντας λόγο για νίκη υπέρ του στρατού- έγινε γνωστό έπειτα από την απειλή του Προεδρικού Συμβουλίου του Κογκρέσου τον Απρίλιο να δεχθεί τον εν λόγω προϋπολογισμό, σε αντίθεση με τις ανησυχίες ότι οι δαπάνες του Πενταγώνου βρίσκονται εκτός ελέγχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του θεωρούμενου ως Προοδευτικού Συμβουλίου υπερψήφισε τη συμφωνία την Πέμπτη.

«Δεν μπορεί να θεωρηθεί η τέλεια συμφωνία» δήλωσαν η δημοκρατική Pramila Jayapal και ο επίσης δημοκρατικός βουλευτής Mark Pocan, συμπρόεδροι του Προοδευτικού Συμβουλίου. «Η συμφωνία αυτή δεν αντιμετωπίζει τον φουσκωμένο προϋπολογισμό του Πενταγώνου, αλλά αρχίζει να καλύπτει το χάσμα της χρηματοδότησης για τις οικογένειες, διαθέτοντας χωριστά για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια περισσότερες νέες μη αμυντικές δαπάνες από τις καθαρά αμυντικές δαπάνες».

Ο Stephen Miles, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης «Νίκη Χωρίς Πόλεμο» (Win Without War), αμφισβήτησε την απόφαση με σειρά από tweets: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακούμε πολλούς “κωμικούς” από τους Δημοκρατικούς για το πώς η συμφωνία που επέλεξαν με τον Trump δίνει περισσότερα χρήματα στις δαπάνες “μη-άμυνας” παρά στην “άμυνα”» έγραψε ο Miles. «Ας είμαστε σαφείς ότι με κάθε μέτρο, εκτός από αυτό που χρησιμοποιούν, απλώς δεν είναι αλήθεια».

«Βάσει της συμφωνίας, το Πεντάγωνο και τα συνδεδεμένα προγράμματά του θα λάβουν 1,48 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ το σύνολο των υπολοίπων κυβερνητικών προγραμμάτων θα λάβει 1,30 τρισεκατομμύρια δολάρια» έγραψε ο Miles. «Γι’ αυτό, για την αγάπη του Θεού, μπορούμε όλοι να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι κάτι τέτοιο είναι κάπως διαφορετικό από το συνεχές όργιο σπατάλης σε δαπάνες για το Πεντάγωνο» συμπλήρωσε.

Ο William Hartung, διευθυντής του Σχεδίου Οπλισμού και Ασφάλειας στο Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής, έγραψε στο «Forbes» ότι η συμφωνία προϋπολογισμού «υπερβαίνει κατά πολύ τις δαπάνες που είχε ζητήσει το Πεντάγωνο».

«Στα 738 δισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2020 και στα 740 δισεκατομμύρια για το δημοσιονομικό έτος 2021», γράφει ο Hartung, «η συμφωνία κατατάσσει τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό στους δύο από τους υψηλότερους για το Πεντάγωνο, όπως επίσης και τις δαπάνες για το σχετικό έργο πυρηνικών κεφαλών στο Τμήμα Ενέργειας, από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

«Τα προτεινόμενα ποσά είναι υψηλότερα από τις δαπάνες στο Βιετνάμ και τον Κορεατικό πόλεμο, και ουσιαστικά ξεπερνούν το υψηλό σημείο της οικονομικής πολιτικής Reagan της δεκαετίας του 1980» πρόσθεσε ο Hartung.

Παράλληλα, επισημαίνει πως «οι αριθμοί του οικονομικού έτους 2020 και του οικονομικού έτους 2021 είναι μόνο ελαφρώς μικρότεροι από τις δαπάνες το 2010, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν 180.000 στρατιώτες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, περίπου εννέα φορές από τον αριθμό των σημερινών δυνάμεων».

Η συμφωνία προϋπολογισμού για το 2020 αναμένεται να περάσει από τη Γερουσία την επόμενη εβδομάδα και ο πρόεδρος του Σώματος Μιτς Μακκόνελ έχει δηλώσει ότι θα υπογράψει το μέτρο.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της πλειοψηφίας της Γερουσίας παραδέχτηκε -χωρίς να διστάσει να «γιορτάσει» την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών – πως είναι σημαντικά μεγαλύτερες από όσα ζήτησε το Πεντάγωνο.

Όπως ανέφερε η ιστοσελίδα Common Dreams την Τρίτη, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι (Δημοκρατική της Καλιφόρνια) δέχθηκε ομαδικά πυρά από τους προοδευτικούς για να αποτρέψει τη συμφωνία αμυντικού προϋπολογισμού με τον υπουργό Οικονομικών Steve Mnuchin.

Πληροφορίες από «Common Dreams»  και informationclearinghouse.info

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης