Χρήστος Μαζάνης 

Στα χέρια των Ιταλικών αρχών έπεσε την Πέμπτη το πρωί στο λιμάνι της Ανκόνα, μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων,η οποία προερχόταν από την Ελλάδα. Η αστυνομία οικονομικού εγκλήματος της γειτονικής χώρας (Guardia di Finanza) σε συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές, κατάφεραν να μπλοκάρουν τουλάχιστον 5,2 τόνους λαθραίου εμπορεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές είχαν πληροφορίες για διακίνηση παράνομων προϊόντων καπνού τα οποία προέρχονταν από την Ελλάδα, κάτι άλλωστε που είναι σύνηθες. Έτσι αξιοποιώντας σωστά τις πληροφορίες, σταμάτησαν για έλεγχο ένα μεγάλο φορτηγό με βουλγαρικές πινακίδες το οποίο μόλις είχε αποβιβαστεί από πλοίο το οποίο προερχόταν από λιμάνι της Ελλάδας. Μέχρι στιγμής για λόγους ασφαλείας οι «κίτρινοι ράμπο» δεν έχουν διαρρεύσει την διαδρομή του φορτίου, αφού όπως αναφέρουν, οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.Πηγές από το λιμάνι εκτιμούν πως τα πακέτα προέρχονται από τη Βουλγαρία, μεταφέρθηκαν μέσω της Ελλάδας και είχαν προορισμό τις αγορές του ιταλικού βορρά. Μια καλοστημένη μπίζνα που αποδίδει εκατομμύρια ευρώ στους λαθρέμπορους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φορτηγό που μετέφερε τα τσιγάρα

Στο ύποπτο όχημα πραγματοποίησαν εξωνυχιστική έρευνα διαπιστώνοντας αρχικά πως μεταφέρει κενά μπουκάλια κρασιού, τα οποία – σύμφωνα με τον οδηγό – είχαν προορισμό κάποιο εργοστάσιο εμφιάλωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό όμως δεν έπεισε τους έμπειρους αξιωματικούς οι οποίοι ανακάλυψαν πως τα μπουκάλια αυτά ήταν το καμουφλάζ. Συγκεκριμένα, οι λαθρέμποροι είχαν καλύψει τις παλέτες μεταφοράς περιμετρικά για να φαίνεται το φορτίο νόμιμο, αλλά εσωτερικά είχαν τοποθετηθεί τα λαθραία τσιγάρα. 

To καμουφλάζ

Μέχρι στιγμής από την καταμέτρηση έχουν βρεθεί 5,2 τόνοι λαθραίου εμπορεύματος, (μάρκας Chesterfield) το οποίο εκτιμάται ότι θα απέδιδε κέρδη 1.120.000 ευρώ. Όπως έγινε γνωστό ο 42χρονος οδηγός ήταν βουλγαρικής καταγωγής και συνελήφθη.

Κάτω από τα μπουκάλια τα λαθραία τσιγάρα

Στα πλαίσια της επιχείρησης, οι Ιταλοί διερευνούν τη διαδρομή του φορτίου από τη χώρα μας, φορτίο το οποίο δεν κατάφεραν να εντοπίσουν οι Ελληνικές Αρχές.

Η μεγάλη ποσότητα ξεφορτώνεται με κλαρκ

Όπως επισημαίνουν, τα λαθραία τσιγάρα τα οποία εισέρχονται στη χώρα τους μέσω της Ελλάδας, κατέχουν τη δεύτερη θέση σε κατασχέσεις με ποσοστό 13,9%, ενώ την πρώτη κατέχουν τα λαθραία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Σχετικά με τα κέρδη των λαθρέμπορων, στη γειτονική χώρα υπολογίζονται στα 822 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Υπενθυμίζεται πως οι Ιταλικές Αρχές έχουν επιφέρει σημαντικά χτυπήματα στο λαθρεμπόριο τσιγάρων που προέρχεται από την Ελλάδα, η οποία αποτελεί χώρα transit.

Οι 'κίτρινοι ράμπο' κάνουν καταμέτρηση

Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν στο παρελθόν έφερε στην επιφάνεια μια μεγάλη εγκληματική οργάνωση που διακινούσε τσιγάρα από την Ελλάδα σε άλλες χώρες, μέσω Ιταλίας  από το λιμάνι της Ανκόνα (τουλάχιστον 100 τόνους). Στο κύκλωμα εμπλέκονταν μεταξύ άλλων και 4 Έλληνες. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης