Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν εξέφρασε και πάλι σήμερα τη δυσφορία του για τους Ρώσους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατηγορώντας τους ότι παραμένουν «σιωπηλοί μάρτυρες» της επιθετικότητας των Αζέρων σε αυτήν την αμφισβητούμενη περιοχή.

Η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η στάση των Ρώσων στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης είναι απαράδεκτη για εμάς, έχουν μετατραπεί σε σιωπηλούς μάρτυρες» των προσπαθειών του Αζερμπαϊτζάν να εκδιώξουν τους Αρμένιους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε ο Πασινιάν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το Γερεβάν κατηγορεί Αζέρους ακτιβιστές ότι έχουν αποκλείσει από τα μέσα Δεκεμβρίου έναν δρόμο ζωτικής σημασίας –τον «διάδρομο του Λατσίν»– που συνδέει την Αρμενία με τα εδάφη που ελέγχονται από τους Αρμένιους αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μιας ορεινής περιοχής που αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι κάτοικοι της οποίας λένε ότι φοβούνται μια ανθρωπιστική κρίση.

Ο αποκλεισμός, από μερικές δεκάδες ανθρώπους που δηλώνουν ότι είναι «οικολόγοι ακτιβιστές», έγινε παρά την παρουσία της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης η οποία αναπτύχθηκε μετά την επίτευξη εκεχειρίας που έβαλε τέλος στον πόλεμο του 2020 μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Αρμενία και το Ναγκόρνο Καραμπάζ αναμένουν να πει η Ρωσία ποιος είναι ο οδικός χάρτης για το ξεμπλοκάρισμα του διαδρόμου του Λατσίν» είπε ο Πασινιάν.

Σύμφωνα με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, η Ρωσία, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα έπρεπε είτε να ζητήσει να της δοθεί εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τους στρατιώτες που έχει αναπτύξει, είτε να ζητήσει την ανάπτυξη μιας «πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης» στην περιοχή.

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» αυτήν την κριτική. «Οι Ρώσοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βελτιωθεί η κατάσταση επί του πεδίου», διαβεβαίωσε.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συγκρούστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σε αυτόν τον πρώτο πόλεμο, που έληξε με νίκη της Αρμενίας, σκοτώθηκαν 30.000 άνθρωποι. Όμως το Αζερμπαϊτζάν πήρε τη ρεβάνς το φθινόπωρο του 2020, όταν ανέκτησε πολλά εδάφη, σε μια σύγκρουση που στοίχισε τη ζωή σε 6.500 ανθρώπους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης