Οι απειλές κυρώσεων από τις ΗΠΑ έχουν σταματήσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία. Το έργο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ κινδυνεύει τώρα και οι κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί ανησυχούν. Αλλά όχι μόνον.

Ο Johann Tophoff-Kaup, αγρότης από το Neklade, ένα χωριό στο νησί Rügen της Βαλτικής Θάλασσας, πολεμά από καιρό ενάντια στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Πρώτον, του είπαν ότι έπρεπε να πουλήσει την περιουσία του ως ζώνη ασφαλείας που περιβάλλει το γερμανικό άκρο του αγωγού. Προκάλεσε την παραγγελία και έστησε αφίσες στα χωράφια με το σιτάρι να γράφουν: «Χωρίς γη για το Nord Stream 2».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως και οι περιβαλλοντολόγοι αντιστέκονται στο έργο. Πολλοί από τους εταίρους της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, το βλέπουν ως στρατηγικό λάθος δεδομένου ότι έτσι εξαρτάται η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο καλά μπορεί να είναι τα επιχειρήματα, ουδένα από αυτά έχει αποδειχτεί σοβαρό εμπόδιο στο έργο.

Η γερμανική κυβέρνηση συνέχισε πεισματικά την ολοκλήρωσή του και τώρα οι δύο αγωγοί μήκους 1.230 χιλιομέτρων κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, από τον κόλπο Narva της Ρωσίας έως τη γερμανική πόλη Lubmin, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Απομένουν μόνο περίπου 150 χιλιόμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, όμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να τορπιλίσει το έργο την τελευταία στιγμή. Η Ουάσιγκτον απειλεί επί του παρόντος να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που συμμετέχουν στον αγωγό. Και τα δύο σώματα του Κογκρέσου σκοπεύουν να επεκτείνουν τον νόμο κυρώσεων ώστε να συμπεριληφθεί ο αγωγός. Η κατασκευή έχει σταματήσει επί του παρόντος λόγω ανησυχίας για τις πιθανές κυρώσεις.

Μέχρι στιγμής, η τακτική εξωτερική πολιτική του Τραμπ για «μέγιστη πίεση» έχει χρησιμοποιηθεί κατά κύριο λόγο σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι ο αγωγός εμπίπτει στην πράξη του 2017 για αντίποινα («Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act -CAATSA») με άμεση ισχύ.

Η πράξη εγκρίθηκε αρχικά ως μοχλός εναντίον εχθρών όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, αλλά τώρα η Γερμανία έχει επίσης γίνει στόχος κυρώσεων.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης