Το πλήρωμα του καταδρομικού Moskva, το οποίο ναυάγησε στη Μαύρη Θάλασσα, δεν μπορεί να έχει σωθεί, δήλωσε την Παρασκευή αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού, η οποία προχώρησε στην εκτίμηση πως η Μόσχα δεν θα συγχωρήσει στο Κίεβο τη βύθιση του «συμβόλου των ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών της».

«Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα μας συγχωρέσουν», την επίθεση στο Moskva, δήλωσε η Νατάλια Γκουμενιούκ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας περιοχής της Ουκρανίας. Το πλήγμα εναντίον του Moskva, ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας που επλήγη από ουκρανικούς πυραύλους Neptune, «δεν έπληξε μόνο το σκάφος, έπληξε και τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του εχθρού» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, μεταξύ των νεκρών είναι και ο κυβερνήτης του Moskva Αντόν Κουπρίν.

«Παρακολουθήσαμε τα σκάφη που προσπαθούσαν να έλθουν σε βοήθεια, όμως ακόμη και οι δυνάμεις της φύσης ήταν με την πλευρά της Ουκρανίας» διότι «μια καταιγίδα εμπόδισε τη διάσωση του σκάφους και την απομάκρυνση του πληρώματος» είπε. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες προς το παρόν για την τύχη του πληρώματος, ελλείψει «αξιόπιστων δεδομένων».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε από την πλευρά του πως το πλήρωμα του Moskva -τουλάχιστον 500 άτομα- «απομακρύνθηκε προς άλλα σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονταν εκεί κοντά». Όμως, δεν διευκρίνισε αν επρόκειτο για το σύνολο του πληρώματος ούτε έδωσε οποιαδήποτε λεπτομέρεια.

Επίσης η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε αν το σκάφος υπέστη επίθεση με πυραύλους, λέγοντας μόνο πως είχε ξεσπάσει πυρκαγιά πάνω στο πλοίο εκτόξευσης πυραύλων μήκους 186 μέτρων, με αποτέλεσμα να εκραγούν πυρομαχικά. Και πως το καταδρομικό βυθίστηκε στη συνέχεια στην προσπάθεια ρυμμούλκησης προς το πιο κοντινό λιμάνι.

Η Γκουμενιούκ είπε πως η Ουκρανία περιμένει τώρα τα αντίποινα της Μόσχας, που έπληξε ήδη στη ένα εργοστάσιο νοτιοδυτικά του Κιέβου, στο οποίο κατασκευάζονται πύραυλοι Neptune. «Έχουμε πλήρη συνείδηση πως οι επιθέσεις εναντίον μας θα ενταθούν, ότι ο εχθρός θα εκδικηθεί, ότι θα υπάρξουν επιθέσεις με πυραύλους και βομβαρδισμοί πυροβολικού. Είμαστε έτοιμοι, θα τους αντικρούσουμε».

Εκτός από τις πληροφορίες για τον θάνατο του κυβερνήτη, ουκρανικές πηγές αναφέρουν ότι αμέσως μετά τη βύθιση του Moskva συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές ο Αρχηγός του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, Ιγκόρ Οσίποφ.

Εν τω μεταξύ, ερωτήματα υπάρχουν για το αν μαζί με το πλοίο βυθίστηκε και ένα κομμάτι Τιμίου Ξύλου που υπήρχε σε αυτό. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε είχε ανακοινώσει πριν από περίπου δύο χρόνια ότι το κομμάτι του Τίμιου Ξύλου είχε παραδοθεί στον Ιγκόρ Οσίποφ και βρισκόταν στο αρχηγείο του στόλου σε ετοιμότητα για να παραδοθεί στο πλοίο «σύντομα», ανέφερε τότε το Tass. Το κομμάτι του Τιμίου Ξύλου είναι ενσωματωμένο σε έναν μεταλλικό σταυρό του 19ου αιώνα, ο οποίος φυλάσσεται σε λειψανοθήκη. 

Το Moskva είχε ένα εκκλησάκι, δήλωσε στο Tass ο Sergiy Khalyuta, αρχιερέας της Περιφέρειας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σεβαστούπολης. Είπε ότι το κομμάτι του Τιμίου Ξύλου επρόκειτο να μεταφερθεί κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη του, ενός ανώνυμου συλλέκτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης