Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι θα επισκεφθεί το Τόκιο την Τρίτη 24η και την Τετάρτη 25η Νοεμβρίου, ενημέρωσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι.

Ο Μοτέγκι εξήγησε ότι θέλει να ανταλλάξει με τον ομόλογό του απόψεις για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και διμερή ζητήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ουάνγκ σχεδιάζεται επίσης να έχει συνομιλίες, εκτός από τον ομόλογό του, και με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα.

Σύμφωνα με τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών, θα εξεταστεί η πιθανή επανέναρξη των ταξιδιών επιχειρηματιών. Οι αεροπορικές συνδέσεις των δύο κρατών έχουν ανασταλεί από την άνοιξη, λόγω της πανδημίας.

Η υγειονομική κρίση ήταν επίσης ο λόγος για τον οποίο ακυρώθηκε προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο Τόκιο τον Απρίλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σι Τζινπίνγκ θα γινόταν την άνοιξη ο πρώτος Κινέζος πρόεδρος που θα επισκεπτόταν την Ιαπωνία επίσημα από το 2008, όταν το είχε κάνει ο Χου Τζιντάο.

Ο Μοτέγκι αναμένεται να ζητήσει από τον Ουάνγκ να σταματήσουν σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής να κινούνται στα ύδατα νησίδων υπό ιαπωνικό έλεγχο, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, οι οποίες έχουν γίνει αρκετές φορές αφορμή εντάσεων σε διμερές επίπεδο.

Τα νησιά Σενκάκου διεκδικούνται επίσης από την Κίνα και την Ταϊβάν, όπου ονομάζονται αντίστοιχα Ντιαογιού και Ντιαογιουτάι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, dpa

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης