Η αιθιοπική κυβέρνηση διαβεβαίωσε σήμερα ότι βρίσκεται στη διαδικασία της αποκατάστασης της τάξης και των βασικών υπηρεσιών στην Τιγκράι, τη βόρεια περιοχή της χώρας στην οποία δεν έχουν φθάσει εφόδια εδώ και έναν μήνα, όπου ένας γιατρός και τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για επίμονες μάχες και αναταραχή.

Την Παρασκευή ο ΟΗΕ ανέφερε πως η διανομή κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τιγκράι αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω των μαχών που επιμένουν, παρά τις ανακοινώσεις νίκης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μετά την κατάληψη της περιφερειακής πρωτεύουσας Μεκέλε στις 28 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ενεργή φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων έχει τελειώσει» επαναλαμβάνει σήμερα σε μια ανακοίνωση το υπουργικό συμβούλιο του Αιθίοπα πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ.

«Αυτή την ώρα, κύρια αποστολή της κυβέρνησης είναι να (…) αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη, να διασφαλίσει την απεριόριστη πρόσβαση των πολιτών μας που βρίσκονται στις πληγείσες ζώνες στην ανθρωπιστική βοήθεια και να επανεγκαταστήσει όσους αναγκάστηκαν να περάσουν τα σύνορα, και να αποκαταστήσει τις υπηρεσίες μεταφορών και επικοινωνιών», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του πρωθυπουργού.

Γιατρός του νοσοκομείου της Μεκέλε, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, κατηγόρησε ωστόσο χθες, Κυριακή, τους στρατιώτες ότι επιδίδονται σε «πολλές λεηλασίες στην πόλη που στερείται από την περασμένη εβδομάδα ενός επίσημου συστήματος διατήρησης της τάξης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έπειτα από αυτό, οι κάτοικοι της Μεκέλε εξέφρασαν την οργή τους αποκλείοντας δρόμους σε όλη την πόλη» πρόσθεσε, λέγοντας πως δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά από πυρά στρατιωτών. Οι περιορισμοί πρόσβασης στην περιοχή και το γεγονός ότι τα δίκτυα επικοινωνιών παραμένουν εν πολλοίς εκτός λειτουργίας καθιστούν δύσκολη την ανεξάρτητη επιβεβαίωση των δηλώσεων αυτών, όπως και εκείνων της κυβέρνησης.

Στο νοσοκομείο της Μεκέλε, η κατάσταση «είναι πολύ κρίσιμη. Έχουμε σταματήσει επισήμως να παρέχουμε περίθαλψη, μεταξύ άλλων στους τραυματίες, επειδή δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε καύσιμα για τη γεννήτρια, ούτε γάντια, ούτε αναισθητικά, ούτε αντιβιοτικά, ούτε γεύματα για τους ασθενείς και το προσωπικό» είπε ο γιατρός αυτός.

«Ακόμη και τα ασθενοφόρα χρησιμοποιούνται από τους στρατιώτες για στρατιωτικές ανάγκες» πρόσθεσε.

Ο γιατρός είπε πως το νοσοκομείο δέχθηκε 27 αμάχους που σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 100 τραυματίες από «πυρά πυροβολικού και ρουκέτες εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών» που διήρκεσαν «από το πρωί μέχρι το βράδυ», κατά τις μάχες για την κατάληψη της Μεκέλε.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επανέλαβε σήμερα πως ο ομοσπονδιακός στρατός κατέλαβε την περιφερειακή πρωτεύουσα χωρίς να προκαλέσει θύματα μεταξύ των αμάχων ούτε ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης